Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Abazović vjeruje da će izdajom interesa Crne Gore, dobiti podršku poslanika suverenističkog bloka!

Premijer Dritan Abazović na današnjoj konferenciji za mediji povodom 100 dana rade Vlade saopštio je da nije siguran da li aktuelna izvršna vlast ima većinu od 41 poslanika. Abazović je rekao da je tzv. Temeljni ugovor potpisan da bi se došlo do većine od 54 poslanika neophodnih za izbor pravosudnih vlasti, što je uslov za dalje evropske integracije

Premijer Dritan Abazović na današnjoj konferenciji za mediji povodom 100 dana rade Vlade saopštio je da nije siguran da li aktuelna izvršna vlast ima većinu od 41 poslanika. Abazović je rekao da je tzv. Temeljni ugovor potpisan da bi se došlo do većine od 54 poslanika neophodnih za izbor pravosudnih vlasti, što je uslov za dalje evropske integracije.

Ipak, Abazović nije objasnio zašto je zbog te projektovane većine želio da dođe preko aranžmana sa spornom vjerskom zajednicom i tekstom ugovora za koji veći dio Crne Gore smatra da je akt veleizdaje. Međutim, čudno je kako premijer Abazović nije izračunao da su mu za tu podršku od 54 poslanika neophodni glasovi i poslanika DPS, SD, LP, SDP koji se oštro protive potpisivanju ugovora sa Crkvom Srbije.

Prioriteti 

Abazović je kazao da odgovorno tvrdi da su svi politički prioriteti 43. Vlade Crne Gore ispunjeni, a neki su pri kraju.

– Prvi prirotet bio je nastavak borbe protiv organizovanog kriminala, drugi obnavljanje pregovaračkih struktura, treći stvaranje uslova za investicije… – rekao je Abazović na konferenciji za medije povodom 100 dana rada Vlade.

On ističe da je Vlada stvorila ambijent da tužilaštvo u tandemu Jovanović-Novović profunkcioniše, “ventilira” i isporuči rezultate.

Abazović kaže i da su nove investicije stigle u Crnu Goru.

– Ja sam iznenađen da smo to uspjeli u 100 dana – rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, programi ekonomskih reformi su nastavljeni bez ikakvih restrikcija.

– Po prvi put povećamo penzije u Crnoj Gori, od 1. septembra novi režim za penzije, plus jednokratka pomoć i davanja za dječiji dodatak i razna socijalna davanja – naveo je Abazović.

On je podsjetio da je juče regulisan jedan odnos sa vjerskom zajednicom. Siguran je, kako je rekao, da niko neće biti spreman da se vrati unazad i da ponovo aktivira pitanje potpisivanja ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

– To bi bilo na štetu Crne Gore. Spremni smo da regulišemo i odnos sa CPC i ne postoji nikakva restrikcija sa naše strane, da riješimo to pitanje – naveo je Abazović.

Kad je riječ o regionalnim iniijativama, Abazović je podsjetio na skup u Ohridu, dodajući da je država Crna Gora “pokupila sve simpatije”.

Komentarišući projekte na lokalnom nivou, Abazović je podsjetio da svaka opština na sjeveru može da aplicira za projekat vrijednosti do milion eura.

– Slobodno kandidujte projekte do milion eura koji nema veze sa kapitalnim budžetom – uputio je poziv premijer opštinama na sjevetu.

On je rekao da je turistička sezona jako dobra, otvaraju se, kako kaže, nove važne destinacije iz kojih dolaze turisti.

Komentarišući zdravstveni sistem Crne Gore, Abazović je rekao da ne postoji zdravstvena jedinica u Crnoj Gori koja neće dobiti pomoć države.

– Krenuli smo sa izgradnjom Klinike za mentalno zdravlje i pet miliona eura je podijeljeno svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori – naveo je Abazović.

Prema njegovim riječima, javna reforma doživljava veliku reformu, ističući proces digitalizacije.

– Početak 2024. godine je target da građani dobiju trinaest servisa koje će moći da ostvaruju online bez odlaska na šaltert – poručio je Abazović.

Foto: Pobjeda

Premijer se osvrnuo i na ravnomjerni regionalni razvoj, sa akcentom na sjever države.

– Otvoren je konačno auto-put, radiće se i na nekim drugim pravcima koji uvezuju Crnu Goru sa drugim državama. Cementara u Pljevljima ostaje strateška stvar i izgradnja energetskih objekata, prije svega vjetroelektrana… – naveo je Abazović.

Po pitanju izborne reforme, Abazović je rekao da to treba rješavati kroz skupštinski Odbor za izbornu reformu “ako ikad profunkcioniše”.

– Ali što se MUP-a tiče, mnoge stvari su spremne i već neke smjernice su date – dodao je premijer.

“Kriminalne grupe značajno oslabljenje”

Što se tiče vladavine prava, Abazović je rekao da je klupko počelo da se razmotava.

– Srećan sam što sam jedan od rijetkih premijera koji je posjetio EUROPOL, srećan sm što vodimo državu koja se obračunala, uprkos svim problemima, sa mnogim organizovanim kriminalnim grupama koje djeluju ovdje, uspjeli smo da identifikujemo sve neprijatelje države i u ovom trenutku je njihov intenzitet i snaga značajno manja nego par godina unazad – rekao je Abazović, čestitajući na rezultatima policiji, MUP-u i ANB-u.

Siguran je, kako kaže, da niko neće htjeti da se ovo pitanje vrati unazad.

– Izuzev incidenta 13. jula, srećan sam što se intenzitet nereda smanjio – naveo je Abazović.

Zapošljeno 23.000 ljudi

On je rekao da je, prema podacima, od formiranja Vlade do kraja jula je zapošljeno 23.000 ljudi.

– Odnosno ta brojka je stigla do 240.000. Samo za dva mjeseca rada Vlade zapošljeno je 13.000 ljudi. Zaposlenost cvjeta – saopštio je Abazović.

Kad je riječ o parametrima životnog standarda, Abazović je rekao da Crna Gora danas plaća najnižu cijenu goriva, uveela nula odsto PDV-a na hljeb…

– Bankarski sektor nikad nije bio likvidniji otkad postoji Crna Gora. Ako danas pogledate relevantne sektore i pogledate preporuke Francuske i Njemačke, giganata EU, možete biti spokojni jer u Crnoj Gori niko nije uveo nikakvu restirkciju niti je promijenjen životni stil – naveo je Abazović.

Abazović je rekao i da, otkad postoji državni protokol, u 100 dana niko nikad nije imao više međunarodnih aktivnosti.

– Sreo sam se sa devet premijera, što znači da faktički svakih 11 dana sretnete jednog premijera… Sa preko 70 imena sam imao susrete. Da ne zaboravim zbog dušebrižnika – premijer najmanje države koji je pošao da pruži podršku predsjedniku Ukrajine je Crna Gora – naveo je Abazović.

Osvrnuo se i na skepsu povodom rada Savjeta za odbranu, ističući da se sve mjere sprovode bez ikakvih restirikcija.

– Svaka sjednica je mogla da traje pet minuta. Ako smo oko nečega podijelili mišljenje to je bilo vrlo demokratski – naveo je Abazović.

Sva priča o uticajima sa strane je, ističe Abazović, posljedica pokušaja da se rezultati umanje i frustracije zašto se nijesu ostvarili u prethodnom periodu.

“Manipulacije da smo bili nejasni u Srebrenici”

Premijer se osvrnuo i na njegovu posjetu Potočarima i izjavu da genocid u Srebrenici nije počinjen nad Bošnjacima, nego ljudima.

– Manipulacije su da smo tamo bili nejasni. Vrlo smo bili jasni – osuđujemo genocid bilo gdje da se desi, naročito nad našim komšijama Bošnjacima. To je bila poruka univerzalnog karaktera, sa željom da se on nikad više nigdje ne ponovi – poručio je Abazović.

Komentarišući neizbor sudije Ustavnog suda, imenovanja u Sudskom savjetu i Višem državnom tužilaštvu, Abazović je rekao da bi ta pitanja bila riješena va je bilo do Vlade.

– Algoritam je postojao za sva tri pitanja, neki političari nijesu htjeli to da prihvate. Sada više nema nikakve restrikcije, samo dobrom voljom i inkluzivnosti Vlade ova pitanja nijesu riješena prije 20 dana – naglasio je Abazović, poručujući da je na potezu Skupština.

– Svako ko nas gura u destabilizaciju ne žele da Crna Gora dobije mjerila za ulazak u EU. Vlada ne blokira evropski put i ne skreće fokus, već rasčišćava prostor da bi brže pristupila EU – naglasio je Abazović.

Damjanović: Fali novca

Ministar ekonomskog razvoja Aleksandar Damjanović rekao je da su stvarane lažne slike o javnim finansijama, ponavljajući da u budžetu fali novca. Ipak, ističe da je Vlada obezbijedila sve od zarada u prosvjeti, zdravstvenom sistemu, povećanja penzija…

Foto: PA

– Pokušavamo i radimo sve da što god nam je ostavljeno u nasljeđe mi ispunimo, a da građani u najmanjoj mogućoj mjeri osjete efekte inflacije – rekao je Damjanović.

On je poručio da 43. Vlada radi transparentno, odgovorno i zakonito.

– Možda se nekom sviđa ili ne sviđa ono što se saopštava u medijima, ali se govori istina. Nema laganja, kao što je to bilo u radu ranijih Vlada – poručio je Damjanović.

On je podsjetio da je Vlada pripremila prijedlog zakona za postupanje sa oduzetih cigareta iz slobodne zone Luke Bar.

– Čeka se komunikacija sa našim međunarodnim partnerima kako ne bi pogriješili u postupku sa tim cigaretama. Vidjećemo da li ćemo imati prostora da prihodujemo između 15 i 20 miliona eura ili ćemo uništiti cigarete  – rekao je Damjanović.

Ministar tvrdi da su na stotine miliona eura prihodovane kod povlašćenih pojedinaca “bliskih švercerskim krimogenim strukturama bivše vlasti”.

Šćepanović: Duplo više novca za nauku

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović kazala je da je nauka bila veliki izazov na početku mandata, ističući da je neočekivano bila gurnuta u drugi plan.

– Danas sam veoma zadovoljna i ponosna što smo obezbijedili značajno, gotovo dvostruko više sredstava iz budžeta budžeta za naučno-istraživačku djelatnost. Sa zadovoljstvom mogu da najavim da ćemo sufinansirati dva izuzetno značajna naučno-istraživatkih projekta – poručila je Šćepanović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
04.08.2022-12:51 12:51

…sve ispunjeno za 100dana —- i IZDAJA DRŽAVE /uspješno /
kao i put prema EU uspjesno zaustavljen /usporen /…
svaka “ čast “ za samo 100 dana…

Crnogorka
04.08.2022-13:10 13:10

Tebi ne vjerujemo nistaniti sto zelimo sa tobom potpisat do 19 i adio tvoje 0,19% je nevazece sve sto se potpise!

BMX
04.08.2022-17:13 17:13

KRIVIČNI ZAKONIK CRNE GORE

GLAVA DVADESET DEVETA KRIVIČNA DJELA PROTIV USTAVNOG UREĐENJA I BEZBJEDNOSTI CRNE GORE

Ugrožavanje nezavisnosti

Član 357

Ko na protivustavan način pokuša da dovede Crnu Goru u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema nekoj drugoj državi, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.

KLEMENTINA
04.08.2022-17:45 17:45

Ljudi shvtite te ga on obezbjeđuje sještaj u PADINSKOJ SKELI obećan mu je APARTMAN i DUHOVNI OTAC jadonikije.