Znate li odakle dolazi lažni novac koji se koristi u filmovima?

,,Prošli smo kroz razne razgovore sa tajnim službama i proučavali smo zakone. Novac nije legalan za “obične” ljude, ali izgleda fantastično'', rekao je Rič RJ Rapraport, vlasnik fabrike za proizvodnju lažnog novca.

Rič RJ Rapraport, ime je čovjeka koji je odgovoran za plasiranje lažnog novca širom SAD. Ne, nije riječ o kriminalcu, već o čovjeku koji posjeduje fabriku za štampanje lažnog novca “RJR Props”.

Vlasnik fabrike za proizvodnju lažnog novca

Posao je pokrenuo prije devet godina, a njegova fabrika, koja se nalazi u Atlanti (Džodržija, SAD) proizovodi razne rekvizite s tim da im je “uža specijalnost” proizvodnja lažnih američkih dolara. Ričov keš možete da vidite u muzičkim spotovima i filmskim hitovima.

,,Sarađivali smo sa 50 centom, Kendikom Lamarom, Lilom Vejnom“, otkriva Rič tek dio njegove klijantele.

Ričov novac završio je u preko 175 filmova, spotova, televizijskih emisija…

,,Prošli smo kroz razne razgovore sa tajnim službama i proučavali smo zakone. Novac nije legalan za “obične” ljude, ali izgleda fantastično. Mnogi su ljudi uhapšeni jer su koristili novac-rekvizit samo zato što je izgledao previše uvjerljivo. U to se ne miješam sve dok je ono što ja radim po zakonu”, kaže on.

Fabrika na čijem je čelu proizvodi dvije vrste lažnih dolara: jedna je savršena za scene pljačke i ima obje strane ilustrovane, a druga vrsta novca ima oslikanu samo jednu stranu i najpogodnija je za snimke izbliza.

,,Nije lako raditi sa lažnim novcem, ovo je ozbiljan posao”, ističe Rič.

Komentari

avatar