Štene staro 18.000 godina, koje je pronađeno u blizini sibirskog grada Jakutska, zbunilo je švedske naučnike koji još uvijek ne znaju njegovo porijeklo.

Foto: Sergey Fedorov/The Siberian Times

Budući testovi koje treba obaviti mogu pružiti više informacija o tome kada su čovjekovi najbolji prijatelji bili pripitomljeni. Nos, koža i zubi ove životinje vrlo su dobro očuvani zahvaljujući vječnom smrzavanju.

Istraživači iz Centra za paleogenetiku u Švedskoj potvrdili su da je štene staro oko 18.000 godina, ali tek će temeljni testovi njegove DNK dati definitivan odgovor na pitanje da li je riječ o psu ili vuku.

Foto: Universidad Federal del Noreste de Rusia

Stručnjaci navode da je period u kome je ovo štene živjelo interesantno sa stanovišta evolucije.

“Ne znamo tačno kada su psi pripitomljeni, ali to se moglo dogoditi u to vrijeme. Zanima nas da li je to zaista pas ili vuk ili je možda nešto na pola puta između njih dvojice“, naglasio istraživač Dejvid Stanton za Si-En-En.

Vjeruje se da su savremeni psi pripitomljeni od vukova, ali još uvijek nije precizirano vrijeme kada se to dogodilo. Studija je pokazala da su savremeni psi mogli biti pripitomljeni prije 20.000 do 40.000 godina.

Druga studija Univerziteta Oksford iz 2016. godine, objavljena u časopisu „Sajens“, pokazala je da su psi bili pripitomljeni od sivih vukova tokom paleolita.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve