Subota, 23 Septembra, 2023
Rubrika:

VIŠE seksa znači ZDRAVIJA trudnoća

Dobra vijest za buduće roditelje! Naučnici su, naime, otkrili kako više seksa prije začeća utiče na zdraviju trudnoću.

Žene koje redovno vode ljubav sa svojim partnerom barem tri mjeseca prije nego što ostanu trudne imaju puno manje šanse da dobiju preeklampsiju, opasno stanje visokog pritiska u trudnoći koji može pogubno da utiče na nerođeno dijete. Zbog preeklampsije dijete u majčinoj utrobi ne dobija hranu, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

– Do preeklampsije češće dolazi ako muškarac i žena imaju ograničene seksualne odnose prije začeća, a povezana je i sa slabijim imunitetom majke – kaže profesorka Sara Robertson sa univerziteta Adelaide.

– Žene koje su manje od tri mjeseca bile seksualno aktivne imaju 13 odsto šanse da razviju preeklampsiju, dok žene koje su začele pri prvom seksualnom kontaktu sa ocem djeteta imaju 22 odsto šanse za preeklampsiju – objašnjava Robertson.

Druga istraživanja pokazuju kako redovni seks ne utiče samo na prirodna začeća već i na trudnoće sa vještačkom oplodnjom. Parovi koji imaju redovan seks prije vještačke oplodnje imaju mnogo veće šanse za začeće kao i zdraviju trudnoću.

Izvor: Dailymail.co.uk, Zena.blic.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve