Četvrtak, 8 Juna, 2023
Rubrika:

Venecijanska komisija: Pozitivni iskoraci Crne Gore u ostvarivanju vjerskih i imovinskih prava

Pravni eksperti Savjeta Evrope pozdravljaju činjenicu da nacrt zakona jasno predviđa da registracija vjerskih zajednica nije obavezna i da nije uslov za uživanje prava na slobodu vjeroispovesti

Venecijanska komisija u svom objavljenom mišljenju danas je pozdravlja „istinske napore“ crnogorskih vlasti da zamijene Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine novim modernim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti,

Pravni eksperti Savjeta Evrope pozdravljaju činjenicu da nacrt zakona jasno predviđa da registracija vjerskih zajednica nije obavezna i da nije uslov za uživanje prava na slobodu vjeroispovesti.

Osim toga, potrebno je imati prilično liberalan pristup uslovima registracije za vjerske zajednice: čak i vrlo male zajednice sa samo tri člana, uključujući strance sa stalnim prebivalištem u Crnoj Gori, imaju pravo da se registruju u Crnoj Gori.

Nacrt zakona poštuje autonomiju vjerskih zajednica da odluče o njihovim imenima i simbolima. Isto važi i za propise nacrta zakona o pravu vjerskih zajednica, bilo registrovanih ili neregistrovanih, na vjersku nastavu i osnivanje vjerskih škola pod određenim uslovima.

Što se tiče procesa pripreme nacrta zakona, u mišljenju se naglašava potreba da vlasti sprovedu inkluzivne i efikasne konsultacije sa javnošću, uključujući i predstavnike vjerskih zajednica.

Takođe se preporučuje da Vlada u ovom procesu konsultuje kancelarije zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve