Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

UP: Odlučni i sposobni da zaštitimo bezbjednost novinara

"Prepoznajući značaj koji mediji imaju u društvu kao jedan od prioriteta rada Uprava policije je odredila zaštitu lične i imovinske sigurnosti novinara i stvaranje bezbjednog ambijenta za profesionalno i nesmetano obavljanje novinarskog poziva

Povodom 3. maja Svjetskog dana slobode medija Uprava policije je saopštila da je odlučna i sposobna da zaštiti bezbjednost novinara i njihovu imovinu, što je u prethodnom periodu i pokazala.

“Prepoznajući značaj koji mediji imaju u društvu kao jedan od prioriteta rada Uprava policije je odredila zaštitu lične i imovinske sigurnosti novinara i stvaranje bezbjednog ambijenta za profesionalno i nesmetano obavljanje novinarskog poziva.

Uprava policije preduzima brojne aktivnosti u borbi protiv svih oblika narušavanja slobode izražavanja, koja je zagarantovana Ustavom Crne Gore i u svom radu je kao prioritet postavila istrage i potpuno rasvjetljavanje svih napada na novinare, medije i njihovu imovinu, kao i preventivno djelovanje u cilju omogućavanja nesmetanog obavljanja novinarskog poziva u Crnoj Gori.

Uprava policije je u koordinaciji sa drugim nadležnim organima odlučna i sposobna da zaštiti bezbjednost novinara i njihovu imovinu, što je u prethodnom periodu i pokazala”, navode u saopštenju.

Angažovani su svi raspoloživi resursi na zaštiti bezbjednosti novinara o čemu govore i postignuti rezultati, a s tim u vezi je u Sektoru kriminalističke policije određen policijski službenik visokog ranga koji u kontinuitetu koordinira svim policijsko – tužilačkim aktivnostima u ovoj oblasti na teritoriji Crne Gore, navode iz Uprave policije.

“Takođe, u svim centrima bezbjednosti određena su po dva policijska inspektora kriminalističke policije koji su nosioci ovih aktivnosti na teritorijama svoje nadležnosti. Na ovaj način, Uprava policije u svom radu preduzima preventivne i represivne aktivnosti, a sveukupno djelovanje je od strane predstavnika Savjeta Evrope ocijenjeno kao izuzetno pozitivan i jedinstven pristup na prostoru Jugoistočne Evrope. Ovaj način djelovanja je prepoznat kao prvi slučaj sveobuhvatnog tretiranja ove problematike od strane policijskih službi u regionu.

U prethodnoj godini na teritoriji Crne Gore registrovana su četiri krivična djela u kojima su bili oštećeni predstavnici medija i policija je sva četiri djela rasvijetlila i procesuirala nadležnim tužilaštvima.

U prva tri mjeseca 2019. nijesu registrovana krivična djela na štetu novinara niti je bilo napada na njihovu imovinu koji se mogu povezati sa njihovim profesionalnim radom. Registrovana su dva događaja koje je policija procesuirala prekršajnim prijavama zbog izvršenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

Prepoznajući važnost proaktivnog pristupa, Uprava policije učestvuje u regionalnom projektu u organizaciji Kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici na temu zaštite i bezbjednosti novinara, čija se puna implementacija očekuje tokom godine. U tom smislu, već su planirane određene aktivnosti na planu izrade procjene rizika u odnosu na predstavnike medija, obuke policijskih službenika koji su zaduženi za preventivno – represivne aktivnosti u ovoj oblasti i nabavka određenih materijalno – tehničkih sredstava uz podršku Savjeta Evrope i Evropske unije”, dodaje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve