Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Slučaj „Kaspia“:Knežević pripremio garanciju i obavezao banku da plati 12,5 miliona eura

Prema navodima optužnice, odbjegli biznismen Duško Knežević je s ciljem pribavljanja sebi protivpravne imovinske koristi, a na štetu Atlas banke, podstrekao njenog tadašnjeg izvršnog direktora Đorđa Đurđića da suprotno zakonu o bankama i procedurama za izdavanje garancija Atlas banke, 20. maja 2015. godine potpiše i ovjeri službenim pečatom garanciju na iznos od 12.500.000 eura, korisniku kompaniji Kaspija properti holdings limitid iz Dubaija

Kontrola optužnice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića i nekadašnjeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića, zbog osnovane sumnje da su nezakonito izdali garancije ove banke na iznos od 12.500.000 eura, odgođena je za 30. april.

Odgađanje je juče u podgoričkom Višem sudu tražio branilac Kneževića, advokat Zdravko Đukanović, navodeći da nije upoznat o navodima iz optužnice jer mu nije dostavljena.

O OPTUŽNICI

– Dobio sam poziv za današnje ročište ali ne i optužnicu – kazao je advokat Đukanović.

On je naveo da je od kolege advokata Nemanje Jovovića pola sata prije početka ročišta vidio optužnicu, ali da mu je neophodno više vremena za upoznavanje sadržine ovog akta, kako bi pripremio adekvatnu odbranu.

Advokat Đukanović je dodao i da nije imao priliku da izvrši uvid u spise predmeta.

Optužnim aktom Kneževiću se stavlja na teret da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju izvršenog putem podstrekavanja, a Đurđiću zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Prema navodima optužnice, odbjegli biznismen Duško Knežević je s ciljem pribavljanja sebi protivpravne imovinske koristi, a na štetu Atlas banke, podstrekao njenog tadašnjeg izvršnog direktora Đorđa Đurđića da suprotno zakonu o bankama i procedurama za izdavanje garancija Atlas banke, 20. maja 2015. godine potpiše i ovjeri službenim pečatom garanciju na iznos od 12.500.000 eura, korisniku kompaniji Kaspija properti holdings limitid iz Dubaija.

Prema sadržini garancije koju je na engleskom jeziku Đurđiću pripremio upravo Duško Knežević, banka se obavezala da će neopozivo, bezuslovno platiti 12.500.000 eura kompaniji Kaspija.

U garanciji je navedeno da banka nema pravo da obavlja bilo kakvo ispitivanje ili traži dokumentovanje zahtjeva za plaćanje. Osim toga, navedeno je da je garancija prenosiva, djeljiva i bez pristanka banke ili nalogodavca, sa rokom važenja do 1. avgusta 2015. godine.

TRANŠE

Izdatom garancijom Atlas banka se obavezala da je dužna da plati navedeni iznos u roku od pet dana nakon dobijanja zahtjeva, te da ukoliko to ne učini platiće zateznu kamatu koju propisuje Centralna banka Crne Gore.

Godinu prije izdavanja garancije na ime kupovine hotela „Princes“, 14. januara 2014. Godine vlasnici Kaspije koja je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima su Kneževiću na ruke isplatili 8.000.000 eura, a potom u martu iste godine u dva navrata uplatili još 4.400.000 eura na njegov račun.

Kako je kupovina hotela propala, a Knežević nije vraćao novac koji su Azerbejdžanci tražili u nekoliko navrata, po nalogu Privrednog suda u Podgorici pred kojim su Azerbejdžanci pokrenuli spor protiv Duška Kneževića, aktivirana je garancija Atlas banke.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve