Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Preminuo Dejvid Krozbi

Dejvid Krozbi osnovao je dva velika benda, Ptice (The Byrds) i supergrupu Krozbi, Stils i Neš sa Stivenom Stilsom i Grejemom Nešom. Kasnije im se priključio kanadski muzičar Nil Jang i pod imenom Krozbi, Stils, Neš i Jang ušli su u istoriju svjetskog rokenrola

Dejvid Krozbi preminuo je u 82. godini.

Rok legenda u pravom smislu te riječi, američki muzičar neukrotivog karaktera spojio je rok šezdesetih sa današnjom muzikom.

Dejvid Krozbi osnovao je dva velika benda, Ptice (The Byrds) i supergrupu Krozbi, Stils i Neš sa Stivenom Stilsom i Grejemom Nešom.

Kasnije im se priključio kanadski muzičar Nil Jang i pod imenom Krozbi, Stils, Neš i Jang ušli su u istoriju svjetskog rokenrola.

Krozbi je doživio rijetku čast da ga dvaput prime u Kuću slavnih rok muzike.

Rođen je u Kaliforniji 1941. Otac mu je bio filmski snimatelj i dobitnik Oskara Flojd Krozbi, a brat takođe muzičar Itan Krozbi.

Dejvid se 1964. godine priključio folk-rok bendu „Ptice” (The Byrds) sa kojima je ostao tri godine.

Iz benda je otišao zbog svađa koje su se pripisivale njegovoj teškoj naravi zbog koje je i kasnije u životu imao dosta problema, i sa saradnicima i sa zakonom.

Poslije „Ptica” napravio je supergrupu sa Stivenom Stilsom i Grejemom Nešom.

Krozbi je imao tipičan život rok muzičara iz šezdesetih što je gotovo podrazumijevalo probleme sa alkoholom, drogom i drugim oblicima zavisnosti zbog čega mu je devedesetih presađena jetra.

Autor je hitova Almost Cut My Hair i Deja Vu.

Uzrok smrti 82-godišnjeg muzičara nije objavljen.

IzvorBBC

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve