Papirne slamčice iz Mekdonaldsa ne mogu da se recikliraju

Kompanija Mekdonalds je u restorane uvela papirne slamčice nakon suđenja 2018. godine, kada je odlučeno da se zabrani korišćenje plastičnih slamčica, koje se uglavnom prave od plastike poput poliproilena i polistirena, kojoj treba mnogo vremena da se razgradi

Papirine slamčice koje je su uvedene u restorane Mekdonaldsa predstavljene su kao ekološke. Ipak, ne mogu da se recikliraju.

Papirne slamčice su uvedene kako bi zamijenili plastične/PA

Iz kompanije kažu da papir od kojeg su napravljene slamčice može da se reciklira, ali da je to neizvodljivo zbog njihove debljine.

Oni su zamijenili plastične slamčice papirnim u restoranima u Velikoj Britaniji i Irskoj prošle jeseni.

Neke mušterije nijesu bile zadovoljne novim slamčicama, jer su se rastvarale u piću. Posebno je bilo teško popiti milkšejk.

„Kako bismo izašli mušterijama u susret, ojačali smo papir od kojih se prave slamčice, tako da on i dalje može da se reciklira, ali njegova debljina to ne omogućava”, kaže portparol kompanije Mekdonalds.

On je dodao da rade na pronalaženju rješenja i da za sada savjetuju kupce da papirne slamčice bacaju sa opštim otpadom.

„Otpad iz naših restorana ne ide na deponije, već se koristi za proizvodnju energije”, kažu iz kompanije.

Ipak, peticiju da se u upotrebu vrate plastične slamčice potpisalo je do sada više od 50.000 ljudi.

U restoranima širom Velike Britanije dnevno se potroši 1.8 miliona slamčica, tako da je prelazak na papirne bio veliki korak u smanjenju korišćenja jednokratne plastike.

Plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu potrebno je stotine godina da se razgrade, ukoliko se ne recikliraju.

Kompanija Mekdonalds je u restorane uvela papirne slamčice nakon suđenja 2018. godine, kada je odlučeno da se zabrani korišćenje plastičnih slamčica, koje se uglavnom prave od plastike poput poliproilena i polistirena, kojoj treba mnogo vremena da se razgradi.

Džulijan Kirbi koji vodi kampanju za zabranu korišćenja plastike kaže da se dugo vodi debata o reciklaži i načinu na koji se postupa s otpadom.

„Moramo da razmišljamo o tome kako da izbjegnemo da stvaramo toliki otpad. Usne su velika alternativa slamčicama milionima godina unazad”, kaže Kirbi.

Komentari

avatar