Na današnji dan prije tačno 50 godina, emitovana je prva epizoda kultne humorističke serije “Leteći cirkus Montija Pajtona”.

Foto: Allstar/BBC

“A sada nešto potpuno drugačije” – jedna je od čuvenih replika koja danas slavi 50. rođendan. Prije isto toliko godina, Bi-Bi-Sijeva publika, u večernjem terminu, prvi put je gledala danas čuvene Pajtonovce.

“Ključna stvar u cijeloj priči je što se oni nisu skupili tek tako, nego su ih skupili na Bi-Bi-Siju jer su oni već nešto radili. I onda ih je neki tim urednika spojio i rekao hajde da pokušamo i da sa njima objavimo nešto zajedničko i onda su im ostavili odriješene ruke“, priča za RTS reditelj Milorad Milinković.

Tada je to bila jedna od rijetkih prilika koju je britanska nacionalna televizija dala mladim ljudima. Šansu da se okušaju u zabavnom programu iskoristili su tek svršeni studenti Oksforda i Kembridža.

“U drugoj polovini 60-ih godina britanska televizija i film su se mučili i svi sadržaji su ličili jedni na druge. I onda su došli oni sa tom svojom revolucionarnom, anarhičnom koncepcijom. Novom koncepcijom komedije i humora, punom apsurda, otkačenosti, iščašenosti i to je u prvom momentu bilo možda zbunjujuće“, sjeća se Aleksandar Saša Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke.

Za urednike Bi-Bi-Sija bilo je zbunjujuće i to kako je mladalačko ludiranje, kako su nazivali Pajtonovce, osvojilo publiku.

Foto: Allstar/BBC/Sportsphoto Ltd.

“Nema klasičnog dramskog toka, nema naracije, nema glavnog junaka. To je jedan koloplet, jedan galimatijas skečeva”, kaže za RTS Erdeljanović.

Milinković dodaje da što se njihovog humora tiče tu uopšte nije bilo zaštićenih što će reći da su se rugali svemu što im je palo na pamet.

“Krenuli su od istorijskih ličnosti pa su se zatim rugali vladi, ministrima, kraljevskoj porodici, vojsci, crkvi. U njihovim skečevima je bilo puno nasilja i seksa, praktično sve čemu se moglo nasmijati”, napominje Erdeljanović.

Krajem 60-ih Pajtonovci su počeli da mijenjaju istoriju britanske televizije. Snimljeno je 45 emisija koje su emitovane u nekoliko ciklusa od oktobra 1969. do početka 1975. godine. Ipak, ova humoristička trupa svjetsku popularnost počela je da stiče decenijama kasnije, a bili su i inspiracija, ali i uzor novim generacijama komičara.

“Apsolutno se slažem da bi Top-lista nadrealista mogla da se nazove pandanom Monti Pajtona odnosno da je to neka balkanska verzija, jer je opet to ista stvar – neobuzdan humor koji bi mogao da se nazove tako i nikog ne štedi”, ocijenio je Milinković.

Neobuzdan humor nisu prikazali samo na televiziji. Uslijedile su i njihove predstave, filmovi, knjige, ploče, video-igre. Sve to učinilo je da Pajtonovci i poslije pola vijeka ostanu neprevaziđeni.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve