Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Omaž Puriši Đorđeviću sjutra u Crnogorskoj kinoteci

Crnogorska kinoteka sjutra će prikazati dva njegova filma ''Jutro'' u 16 sati i u 18 sati ''Pavle Pavlović''

Podsjećajući na bogato filmsko stvaralaštvo nedavno preminulog doajena jugoslovenske kinematografije Mladomira Puriše Đorđevića, Crnogorska kinoteka sjutra će prikazati dva njegova filma “Jutro” u 16 sati i u 18 sati “Pavle Pavlović”.

“Jutro” je crno-bijeli igrani film iz 1967, jedno od ostvarenja tzv. “crnog talasa”, za koje je Đorđević dobio Zlatnu arenu u Puli za režiju.

“Pavle Pavlović” igrani je film iz 1975, koji se pamti po ulogama najznačajnijih imena glumačke scene bivše Jugoslavije: Bekima Fehmijua, Milene Dravić, Danila Bate Stojkovića, Petra Božovića, Vesne Pećanac.

Podsjetimo, doajen jugoslovenske kinematografije Mladomir Puriša Đorđević, preminuo je 23. novembra u Beogradu.

Njegov opus broji više od 18 dugometražnih igranih filmova, pet TV ostvarenja i više od 50 kratkih igranih i dokumentarnih ostvarenja, a posebno je čuvena njegova antiratna tetralogija “Devojka”, “San”, “Jutro” i “Podne” iz 60-ih godina, koja je osvajala nagrade na prestižnim svjetskim festivalima.

Objavio je tri drame i deset romana.

Filmovi nastali između 1965. i 1970. učinili su Ðorđevića poznatim evropskim rediteljem. Dobitnik je pregršt domaćih i međunarodnih nagrada – od Venecije, preko Moskve, do Rio de Žaneira.

Sarađivao je i sa crnogorskim autorima Zdravkom Velimirovićem i Branislavom Bastaćem.

Tema njegovih filmova su ljubav i rat, preciznije – ratne ljubavi i fatalističko poimanje morala, kroz poetsku optiku ali i hrabrost da se kroz ironiju progovori o revoluciji i drugačije nego što je bilo dozvoljeno.

Prije par mjeseci je počeo da režira ekranizaciju romana „Usta puna zemlje“ Branimira Šćepanovića. I uspio je da ga završi…

„Za mene je važno da se nikada ničega nisam plašio, blisko mi je ono što je govorio Niče – nije suština u tome da smo bili živi, nego kako smo živjeli“, govorio je Puriša.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve