Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Odupri se: Crnoj Gori potreban slobodan Javni servis, medij svih građana

Taj pokret je, podsjećaju, nastao kao odgovor na neefikasnost institucija i njihov neodgovoran odnos prema ključnim problemima u društvu

Pokret Odupri se danas je, povodom Dana slobode medija, pozvao sve vlasnike, urednike, novinare i novinarke u crnogorskim medijima da svojim profesionalnim odnosom prema stvarnosti doprinesu da se crnogorsko društvo istinski demokratizuje i razvija u skladu sa opštecivilizacijskim vrijednostima.

Taj pokret je, podsjećaju, nastao kao odgovor na neefikasnost institucija i njihov neodgovoran odnos prema ključnim problemima u društvu.

“Jedna od zarobljenih i neprofesionalnih institucija je i Javni servis koji je lošim radom natjerao hiljade građana da javno iskažu svoje nezadovoljstvo i zatraže ostavke najodgovornih upravljačkih struktura, Savjeta i generalnog direktora. RTCG mora biti model za sve ostale javne i privatne medije i uzor u dosljednom poštovanju profesionalnih principa i standarda”, poručuju iz pokreta Odupri se.

Kako ističu, ukoliko to RTCG nije, kao što je to slučaj sada, onda se desetine miliona eura svih građana Crne Gore uludo troše za finansiranje medija koji ne ispunjava zakonom utvrđene ciljeve i od kojeg korist ima samo uzak krug političkih partija na vlasti.

“#Oduprise želi da Javni servis bude medij svih građana, na kojeg ne utiču ni vlast ni opozicija, koji svojim djelovanjem doprinosi rješavanju problema u crnogorskom društvu. Takva RTCG sigurno bi doprinijela da se rejting Crne Gore popravi u istraživanjima međunarodnih organizacija posvećenih medijskim slobodama, kao i da se zaustavi kontinuirano kritikovanje Evropske komisije na stanje sobode medija, koja i u juče objavljenom izvještaju konstatuje da su raniji otkazi nekih čelnih ljudi Javnog servisa – politički motivisani”, navode u tom pokretu.

Oni su pozvali državne institucije da konačno riješe slučajeve napada na novinare i time pokažu istisnku opredijeljenost da se zaustavi nasilje prema medijima i novinarima.

“Pozivamo i Agenciju za elektronske medije da svoj posao obavlja zakonito. Smatramo da bez unapređenja stanja u oblasti medija nema fer uslova za održavanje izbora i zbog toga ne odustajemo od zahtjeva da se stanje u RTCG, kao i u drugim institucijama, mora promijeniti, kako bi se stvorili preduslovi za održavanje slobodnih izbora. U slobodnoj državi i mediji su slobodni – u zarobljenoj državi nema slobode ni za medije”, zaključuju u pokretu Odupri se.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve