Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

Mega raketa Staršip obavila prvi puni probni let

Vlasnik kompanije Ilon Mask računa da će Staršipom za račun američke aeronautičke uprave NASA prevoziti ljude na Mjesec i Mars

“Mega-raketa Staršip” američke privatne kompanije “Spejseks” (SpaceX) je poletjela iz Teksasa, obavila svoj prvi puni probni let kojim se upravljalo s tla i vratila se na Zemlju. Prethodna tri probna leta su se završila eksplozijama raketa i svemirskih letelica koje su one nosile.

Ta najveća i najmoćnija raketa na svijetu, visoka 121 metar, bez posade se vinula iznad Meksičkog zaliva i krenula na istok, ka Indijskom okeanu. Nekoliko minuta poslije polijetanja, prvostepeni raketni potskivač „buster“ se odvojio od svemirske letjelice i pljusnuo u Meksički zaliv tačno kako je planirano, pošto je potrošio gorivo.

Sat kasnije, video je prikazao kako djelovi letjelice posle pola kruga leta oko planete Zemlje otpadaju zbog jake vreline tokom ponovnog ulaska u atmosferu, ali je letjelica ostala u dovoljno dobrom stanju da prenese podatke o svom letu sve do ciljanog mjesta pada u Indijski okean.

Vlasnik kompanije Ilon Mask računa da će Staršipom za račun američke aeronautičke uprave NASA prevoziti ljude na Mjesec i Mars. Da bi troškovi bili manji, „Staršip“ je napravljen tako da može kontrolisano sletjeti na Zemlju i ponovo se koristiti. NASA je naručila dvije takve letjelice za dva slijetanja s astronautima na Mjesec kasnije ove decenije.

„Spejseks“ već prodaje turistička putovanja oko Mjeseca. Prvi kupac, jedan japanski tajkun, odustao je prošle nedjelje od putovanja zbog mnogobrojnih odlaganja leta za koji je unaprijed platio.

Osnivač i izvršni direktor „Spejseksa“ Ilon Mask ima veće planove: on predviđa čitave flote „Staršipova“ koji prevoze ljude i opremu za izgradnju grada na Marsu.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve