Bakingemska palata je objavila prvu izjavu kraljice Elizabete II nakon kriznog samita na kom se odlučivalo o sudbini princa Harija i njegove supruge Megan Markl. Ona se saglasila sa njihovom odlukom da vode samostalniji život i da žive u Kanadi.

foto Rojters

“Danas je moja porodica imala vrlo konstruktivne diskusije o budućnosti mog unuka i njegove porodice. Moja porodica i ja u potpunosti podržavamo njihovu želju za stvaranjem novog života kao mlade porodice. Iako bismo im željeli da ostanu sa nama kao stalni članovi kraljevske porodice, poštujemo i razumijemo njihovu želju da žive samostalnijim životom, a da pri tom ostanu dio moje porodice. Hari i Megan su jasno stavili do znanja da u svom novom životu odriču pomoći kraljevske porodice. Stoga je dogovoreno da će nastupiti prelazni period u kojem će Suseksi provoditi vrijeme u Kanadi i Velikoj Britaniji. Ovo su složena pitanja koja moja porodica treba da razriješi i ima još posla koji treba obaviti, ali tražila sam da konačne odluke budu donijete u narednim danima”,  rekla je kraljica ELizabeta.

Kraljica Elizabeta Druga (93) pozvala je svog unuka princa Harija na “krizni sastanak”, kako bi razgovarali o budućim aranžmanima za njega i njegovu suprugu Megan, nakon iznenadne najave para da žele da se povuku iz kraljevskih dužnosti.

Sastanku na kraljičinom imanju Sandringam u Norfolku, na istoku Engleske, prisustvovali i Harijev otac princ Čarls, nasljednik prijestola i Harijev stariji brat, princ Vilijam.

Vojvoda od Saseksa, princ Hari i njegova supruga vojvotkinja Megan Markle ranije su objavili da se povlače s aktivnih dužnosti koje im nameće kraljevska porodica.

U kratkoj izjavi kraljevski je par poručio da za sebe žele stvoriti progresivnu novu ulogu unutar institucije, te da žele postati finansijski nezavisni.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve