Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Komemoracija Branku Banjeviću sjutra u Narodnoj biblioteci ”Radosav Ljumović”

Na komemoraciji će govoriti Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske; Nela Savković-Vukčević, kulturološkinja, i Novica Samardžić, urednik i publicista

Branko Banjević (1933–2022), istaknuti crnogorski pjesnik, urednik, književni kritičar i antologičar preminuo je 13. oktobra, a Matica crnogorska sa institucijama u kojima je Banjević ostavio značajan trag (Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, Crnogorski PEN centar i Fakultet za crnogorski jezik i književnost) sjutra u 12 časova – u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici organizuje komomoraciju Banjeviću.

Na komemoraciji će govoriti Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske; Nela Savković-Vukčević, kulturološkinja, i Novica Samardžić, urednik i publicista.

Medijator komemoracije je Dubravka Drakić, glumica.

Branko Banjević je bio predśednik Matice crnogorske od 1999. do 2013. godine, osnivač je i prvi predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK), jedan od osnivača crnogorskog PEN-a.

Objavio je knjige poezije: “Napuklo sunce”, “Gavran hrani Crnu Goru”, “Tica ili jama”, “Glasovi”, “Balšine pjesme”, “U svijetloj budućnosti”.

Priredio je veći broj književnih antologija, koncipirao je i sa saradnicima uredio antologijsku biblioteku crnogorske književnosti Luča, saopšteno je iz Matice crnogorske.

“Crnogorska kultura je njegovom smrću izgubila jedinstvenu ličnost i stvaraoca. Njegova nesebična briga za dobrobit Crne Gore, njene kulture, državnosti i nacionalnog dostojanstva zauvijek će ostati snažan podsticaj i uzor pokoljenjima”, zaključak je saopštenja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve