Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Jovanovski ostaje nezamjenjiv prijatelj CNP-a

Crnogorsko narodno pozorište oprašta se s osjećajem izrazite tuge i najdubljeg poštovanja, od svojeg počasnog člana, velikog čovjeka i glumca Meta Jovanovskog, nezamjenjivog prijatelja naše kuće, koji je juče preminuo u Skoplju u 77. godini, navode u nacionalnom teatru

Crnogorsko narodno pozorište oprašta se s osjećajem izrazite tuge i najdubljeg poštovanja, od svojeg počasnog člana, velikog čovjeka i glumca Meta Jovanovskog, nezamjenjivog prijatelja naše kuće, koji je juče preminuo u Skoplju u 77. godini, navode u nacionalnom teatru.

U Crnogorskom narodnom pozorištu Jovanovski je igrao u predstavama “Malograđani”, u režiji Paola Mađelija (2001) i “Urnebesna tragedija”, reditelja Veljka Mićunovića (2014). Status počasnog člana Crnogorskog narodnog pozorišta stekao je 2001. godine, a dobitnik je i Velike nagrade 2015. godine, odnosno najvećeg priznanja CNP-a.

Kako navode u saopštenju, za ulogu u predstavi “Malograđani”, Jovanovski je dobio nagradu “Veljko Maričić”, Međunarodnog festivala malih scena Rijeka 2002, a za ulogu u “Urnebesnoj tragediji” nagrađen je i Grand prijem Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću 2015. godine.

“Zadnji put u Crnogorskom narodnom pozorištu boravio je prije šesnaest dana, kada smo zajednički obilježavali jubilej 70 godina postojanja našeg nacionalnog teatra. Povodom smrti Meta Jovanovskog, kolektiv Crnogorskog narodnog pozorišta upućuje iskreno saučešće porodici, brojnim kolegama i njegovim poštovaocima”, navode u CNP-u.

 

Podsjećaju da je Jovanovski, bard jugoslovenskog i makedonskog pozorišta i filma, rođen 17. januara 1946. godine u Pančarevu. Diplomirao je na Pozorišnoj akademiji u Sofiji 1971. i iste godine se vraća u SFRJ gdje postaje član Dramskog teatra Skoplje. Njegova glumačka karijera počela je i prije završetka studija na sceni Narodnog pozorišta u Štipu. Od tada, za kratko vrijeme, stekao je status jednog od vodećih dramskih umjetnika na prostoru bivše Jugoslavije. Pored brojnih i značajnih uloga u pozorištu, najznačajnije na velikom platnu odigrao je u filmovima “Pre kiše”, “Kad svane dan” i “Tetoviranje”.

Za dostignuća u pozorištu, na filmu i televiziji, tokom duge i bogate karijere, dobio je brojne nagrade, kao i državna priznanja, među kojima su “Sveti Kliment Ohridski”, “11. oktobar”, nagrada za životno djelo “Vojdan Černodrinski”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve