Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Izborite se sa salom na stomaku i nabacite trbušnjake

Prošle su sve decembarske i januarske proslave, dani su sve duži, a proljeće će za tili čas zakucati na naša vrata.

Vremena imate dovoljno da vaš program skidanja nepotrebnih masnih naslaga bude takav da ga praktično nećete ni osjetiti. Ako je vaš cilj ravan stomak, onda mu morate pristupiti strateški, jer dugotrajno ili mukotrpno vježbanje nije garancija da ćete to postići.

Ravan stomak je, rekli bismo, 80 odsto ishrane, a 20 odsto vježbanja, a od tih 20 odsto samo je 10 odsto trbušnjaka. To znači da salo sa stomaka ne možemo skinuti samo radeći trbušnjake! Tu dolazimo do pravilne ishrane i kardio treninga.

Preporučljivo je unijeti 3 glavna obroka kroz dan i 2 manja međuobroka. Manjim i kvalitetnijim obrocima održavamo naš organizam sitim tokom dana, a tu je posebno važan i doručak, koji nam pruža energiju. Ovakvim načinom prehrane isto tako sprječavamo kasno prejedanje, koje je i jedan od najvećih krivaca za salo na stomaku.

Doručak bi trebalo da bude obilan. Priuštite sebi dovoljno ugljenih hidrata i proteina, te doručak pojedite sat vremena nakon buđenja, a sve to možete zaliti i čašom mlijeka s malo masnoće. Za međuobrok pojedite nešto masno, najbolje šačicu badema ili neslanog kikirikija. Zatim, za ručak ponovite kombinaciju proteina i ugljenih hidrata, ali onih kvalitetnih, poput kuvanog krompira. Slijedi još jedan međuobrok, što može biti voćka, integralni krekeri ili povrće. Večera treba biti lagana, a vrlo dobro je tada kombinovati proteine i masti. Dobar je posni sir sa maslinovim uljem, zelena salata s tunom i slično.

Priuštite sebi dovoljno ugljenih hidrata i proteina, te doručak pojedite sat vremena nakon buđenja, a sve to možete zaliti i čašom mlijeka s malo masnoće

Zlatna pravila za ishranu:

  1. Uvijek doručkujte.
  2. Poželjna je kombinacija proteina i ugljenih hidrata, kao i proteina i masti. Ugljene hidrate i masti nije dobro kombinovati, pogotovo ako su to namirnice kao što je krompir i ulje (pomfrit).
  3. Voće nemojte jesti prekasno i nemojte ga previše kombinovati sa drugim namirnicama. Dobra kombinacija voća je ona s vodom i zelenim lisnatim povrćem, a nemojte u mješavinu dodavati povrće koje sadrži skrob.

Dobra kombinacija voća je ona s vodom i zelenim lisnatim povrćem, a nemojte u mješavinu dodavati povrće koje sadrži skrob

  1. Priuštite sebi dan za varanje. Jedan dan nedjeljno možete pojesti obrok, koji ne spada pod zdravu prehranu, neće vam naškoditi.
  2. Izmjerite vaš struk i pratite rezultate. Mjerenje na vagi nas često može prevariti, jer ona ipak ne zna koliko kila čine mišići, a koliko salo. Mjerenjem struka najbolje ćete prepoznati rezultate. Neće škoditi ni da se uslikate, pa ponovite slikanje poslije nekog vremena.

Vježbanje – stotine trbušnjaka ili ne?

Kada smo regulisali ishranu, vježbanjem ćemo ubrzati skidanje sala na stomaku i oblikovati tijelo. Budite umjereni, vježbajte nekoliko puta nedjeljno, ali ne izostavljajte vježbanje sa laganim tegovima, jer će ono pomoći topljenju masti. Primjer vježbanja mogao bi biti da se dobro istegnete, zagrijete 10-15 minuta na traci, zatim napravite nekoliko serija s tegovima i na kraju, dodajte intenzivni kardio trening. Nikako ne zaboravite još jedno istezanje na kraju treninga.

Budite umjereni, vježbajte nekoliko puta nedjeljno, ali ne izostavljajte vježbanje sa laganim tegovima, jer će ono pomoći topljenju masti

Izvor: Radiosarajevo.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve