Petak, 15 Januara, 2021
Rubrika:

Istorijska pobjeda žena u Sudanu – sakaćenje genitalija sada nezakonito!

Nova vlada Sudana je proglasila nezakonitom praksu sakaćenja ženskih genitalija, što se smatra ogromnom pobjedom aktivista za ženska prava u zemlji u kojoj je ova opasna praksa izuzetno široko rasprostranjena.

Novi zakon zabranjuje obrezivanje genitalija, što je štetna praksa kojoj je podvrgnuto 9 od 10 žena iz Sudana. No, stručnjaci upozoravaju da novi zakon možda neće biti dovoljan da se praksa prestane sprovoditi.

 

Nova vlada Sudana je proglasila nezakonitom praksu sakaćenja ženskih genitalija, što se smatra ogromnom pobjedom aktivista za ženska prava u zemlji u kojoj je ova opasna praksa izuzetno široko rasprostranjena.

“Ujedinjene nacije procjenjuju da je u Sudanu gotovo devet od deset žena bilo povrnuto ovom najinvazivnijem obliku djelimičnog ili potpunog uklanjanja spoljašnjih genitalija žena a koje dovodi do zdravstvenih i seksualnih problema koji su nerijetko i smrtonosni.”

Sada svi koji u Sudanu pokušaju izvršiti sakaćenje ženskih genitalija mogu biti novčano kažnjeni i osuđeni na tri godine zatvora.

„Ovo je ogroman korak za Sudan i novu vladu“, kaže Nimco Ali ispred fondacije koja se zalaže za ukidanje genitalnog sakaćenja širom svijeta. „Afrika se ne može razvijati dok ne počne voditi računa o svojim djevojčicama i ženama. Upravo su pokazali da ova vlada ima zube.“

Genitalno sakaćenje žena se sprovodi u najmanje 27 zemalja u Africi, kao i nekim dijelovima Azije i Bliskog Istoka. Pored Sudana i Egipta, najrasprostranjenije je u Etiopiji, Keniji, Burkini Faso, Nigeriji, Džibutiju i Senegalu, kako tvrdi Fondacija o stanovništvu Ujedinjenih nacija.

„Zakon će spasiti djevojčice od ove barbarske prakse i omogućiti im da žive dostojanstveno. Takođe će pomoći majkama koje nisu željele da se njihove kćerke obrežu ali su smatrale da nemaju izbora“, rekla je Salma Ismail, glasogovornica Fonda za djecu Ujedinjenih nacija i dodala da sada postoje posljedice.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da sam zakon nije dovoljan da se praksa zaista i prekine, s obzirom na to da je u mnogim zemljama duboko utkana u kulturna i religiozna vjerovanja, da se smatra stubom tradicije i braka i da je podjednako podržavaju i muškarci i žene.

„Ne radi se tu samo o pravnim reformama“, tvrdi Ismailova. „Mnogo toga još treba da se obavi kako bi se osiguralo da društvo to prihvati.“

Za primjer možemo uzeti Egipat, gdje je žensko obrezivanje proglašeno nezakonitim 2008. godine, a zakon je promijenjen 2016. godine kako bi se kriminalizovali doktori i roditelji koji to omogućavaju. Određena je zatvorska kazna od maksimalnih sedam godina za izvođenje zahvata te 15 godina ukoliko zahvat izazove daljnje komplikacije ili smrt.

Pa ipak, osude su prilično rijetke, a operacije se i dalje sprovode, samo u tajnosti. Oko 70% Egipćanki uzrasta od 15 do 49 godina su preživjele genitalno sakaćenje, najčešće prije nego što su napunile 12 godina.

Ranije ove godine, dvanaestogodišnja djevojčica iz Egipta je umrla na operacionom stolu jedne privatne klinike kada je penzionisani doktor izveo zahvat genitalnog sakaćenja bez anestezije. U februaru su vlasti Egipta podigle optužnicu protiv doktora i porodice djevojčice.

Zahvaljujući sve učestalijim globalnim i lokalnim kampanjama koje se zalažu za ukidanje ove prakse neke zajednice su polako počele da je prestaju sprovoditi. Genitalno sakaćenje se smatra obredom prelaska iz djeteta u odraslu osobu u zajednicama koje praktikuju različite vjere. U nekim mjestima, osobe koje se zalažu za ukidanje ove prakse osmislili su alternative za ove ceremonije inijacije.

Jedan od takvih programa je sproveden i među Masaijima u Keniji, gdje je genitalno sakaćenje proglašeno nezakonitim 2011. godine, a smatra se da je od tada spašeno najmanje 15 000 djevojčica.

Većina žena iz Sudana je preživjela ono što Svjetska zdravstvena organizacija naziva obrezivanjem trećeg tipa, što predstavlja ekstremni oblik ove prakse u kojoj se odstranjuju male i velike stidne usne a obično i klitoris. Rana se potom zašiva u sklopu prakse koja se naziva reinfibulacija, a koja može izazvati ciste, rezultovati bolnim seksualnim odnosima i spriječiti orgazam.

Međutim, mnogi Sudanci još uvijek nisu saznali za ovaj novi zakon, jer se trenutno nalaze u strogom karantinu u naporima da se spriječi širenje koronavirusa.

Pa ipak, javno mnijenje se počelo mijenjati i ranije. Postojale su izvjesne inicijative i tendencije da se ova praksa učini ilegalnom, ali naišle su na izraženo protivljenje predstavnika religije.

Međutim, ministar religioznih poslova Nasr al-Din Mufreh je nedavno prisustvovao ceremoniji kojom ses obilježava Međunarodni dan nulte tolerancije za žensko genitalno sakaćenje.

„To je praksa za koju su vrijeme, mjesto, istorija i nauka dokazali da je prevaziđena“, izjavio je tom prilikom i dodao da u islamu ne postoji osnova za tako nešto.

Ministar je potvrdio da podržava napore da se ova praksa u potpunosti ukloni iz Sudana do 2030. godine.

Najnovije

Trampovi poslednji vojni potezi: Smanjen broj vojnika u Avganistanu

Američka vojska smanjila je do danas broj vojnika u Avganistanu na oko 2.500, javila je agencija AP. Predsjednik Donald Tramp, koji je naredio smanjenje u...

Nulta tolerancija na krađu, krivolov i devastaciju Nacionalnih parkova

Na inicijativu predsjednice Upravnog odbora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Marine Jočić održan je konsultativni sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija u cilju...

Održana Opštinska Konvencija: Marković na čelu LP Nikšić

U Nikšiću održana je 4. Opštinska izborna konvencija Odbora Liberalne partije Nikšić. Na Konvenciji je za predsjednicu Odbora LP Nikšić jednoglasno izabrana dosadašnja v.d....

Partizan pod pritiskom u Podgorici: Čeka nas veliki izazov u meču protiv Budućnosti

Trener Partizana Sašo Filipovski istakao je da njegov tim čeka veliki izazov u meču protiv Budućnosti. Beograđani već imaju sedam poraza u sezoni i u...

Koronavirus: Preminula jedna osoba, još 414 novopozitivnih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile su analize...

Najčitanije

Povezano

Argentina legalizovala abortus

Argentina je danas legalizovala abortus, javlja Rojters. Senat je glasao za zakon kojim se legalizuje abortus do 14. nedjelje trudnoće i na taj način donio...

Petrović: Gradimo i razvijajmo žensku solidarnost jer je važna i potrebna za dobrobit svih nas

Međunarodni dan braniteljki ženskih ljudskih prava, proglašen je 2013. godine rezolucijom Ujednjenih nacija kako bi se prepoznali izazovi i napori sa kojima se suočavaju...

Sudan: Pronađena tijela 28 ubijenih oficira koji su pokušali da zbace Al-Bašira 1990.

Tijela 28 oficira sudanske vojske koji su pokušali državni udar 1990. godine protiv bivšeg predsjednika Omara al-Bašira, pronađena su u masovnoj grobnici u Omdurmanu,...

Premijer Sudana preživio atentat

Premijer Sudana Abdulah Hamdok preživio je pokušaj ubistva prilikom napada na konvoj u glavnom gradu Kartumu, prenijela je državna televizija u ponedjeljak. Hamdok, koji je...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve