Srijeda, 10 Avgusta, 2022
Rubrika:

GLEDALI SMO IH U FILMOVIMA, ALI SADA SU STVARNOST: Testiran prvi leteći automobil na svijetu (FOTO)

Kompanija vjeruje da bi finalna verzija proizvoda mogla biti na tržištu već 2028. godine, a trebali bi koštati kao obično vozilo.

Nekada su bili samo SF filmovima, a danas su stvarnost – leteći automobili. Futuristički leteći automobil koji postiže brzinu od 217 kilometara na sat na visini od 900 metara uspješno je testiran u Dubaiju.

Kako javlja Daily Mail, leteći “hiperautomobil” dizajnirala je londonska startup kompanija Bellwether Industries. Iako je test električnog vozila Volar eVTOL sproveden još u novembru, tek su sada objavljeni rezultati.

Prototip vozila budućnosti poletio je na visinu od oko četiri metra te je dosegao brzinu od 40 kilometara na sat pri prvom testiranju.

Ideja iza ovog vozila je da bi ono moglo zamijeniti automobile na zemlji, oslobađajući tako prostor za pješake i bicikliste. Kreatori, takođe, vjeruju da bi se automobil mogao uključiti u mreže pružaoca taksi usluga, poput Ubera. Potpuno razvijeni prototip trebao bi ugledati svjetlo dana 2023., a računa se da bi finalna verzija bila dostupna kupcima najranije 2028., a najkasnije 2030. godine.

– Vjerujemo da će prevoz ljudi letećim automobilima biti neminovna stvarnost u idućih deset godina – poručili su iz kompanije.

Dosad su napravili devet testova u Dubaiju, ali i seriju testova u zatvorenom prostoru. U posljednjim je testovima Volar pokazao stabilnost i laku upravljivost, što je, prema kompaniji, bio znak da se krene u proizvodnju ozbiljnog prototipa. Ono što ga čini drugačijim od sličnih projekata ili prizora iz filmova je što ima skriven propulzijski sistem, čime se uklanja potreba za velikim propelerskim elisama ili širokim krilima. Moguće ga je napuniti na svakoj stanici za električne automobile, no moraće se oslanjati na cjelovitu i dostupnu infrastrukturu kako bi se spriječile nesreće i pad ako se “rezervoar” isprazni.

Trenutni prototip je dvosjed, no cilj je da Volar naposljetku bude prilagođen za četiri ili pet osoba.

– Želimo stvoriti mali, urbani privatni avion za svakoga ko u bilo kojem trenutku može brzo i jednostavno odletjeti na drugo mjesto –  poručuje kompanija dodajući kako dosadašnji testovi pokazuju da Volar glatko leti zahvaljujući tehnologiji i inovativnosti njihovih inžinjera.

Cijena novog letećeg automobila još nije otkrivena, što je razumljivo s obzirom na to da će proći godine prije nego što krene u prodaju, ali vlasnici kompanije uvjeravaju da neće biti veća od uobičajenog automobila.

– Naravno, prvi modeli biće nešto skuplji, ali do 2030. omogućićemo da svako može postati vlasnik ovakvog vozila – kažu.

Kompanija eVTOL industry mogla bi, kažu današnje procjene, do 2040. vrijediti više od 1500 milijardi dolara. Osim letećih automobila za privatne vlasnike već razvijaju sisteme taksija i drugih komercijalnih usluga putem zraka. U Engleskoj bi već iduće godine mogli, piše Daily Mail, uvesti usluge prevoza putnika sa aerodroma Heathrow do juga Engleske. Pritom bi cijena vožnje bila oko 50 funti, a do Canary Wharfa došlo bi se za 13 minuta, dok sadašnja cijena daleko dugotrajnije vožnje standardnim taksijem iznosi 46 funti.

alt

Za projekat su zainteresovani i Francuzi koji se nadaju kako bi se leteći taksi mogao početi koristiti tokom Olimpijskih igara 2024., koje organizuju, a i druge kompanije uključuju se u rast ove industrije pa čak i veliki južnokorejski Hyundai planira proizvodnju letećih automobila do 2028.

Vertical Aerospace iz Bristola dosad je takođe uložio četiri milijarde dolara u projekat. Zaključno, ulaže se velik novac od strane velikih igrača što nas uvjerava da je vožnja letećim automobilima sve dalje od fikcije, a sve bliže stvarnosti.

Najnovije

Protestni skup ljubitelja životinja u subotu u Podgorici

NVO "Prijatelji životinja Podgorica" i NGU "Pečat humanosti" sa Cetinja u suboru će u Podgorici održati građanski protest povodom neodgovornog odnosa nadležnih službi prema...

Obamejang srećan u Barsi, ali …

Pjer Emerik Obamejang ne želi da se vrati u Englesku, ali bi možda Tomas Tuhel mogao da ga ubijedi da se predomisli. Napadač “blaugrane” srećan...

Zbog požara na primorju saobraćaj u haosu

Zbog požara koji su zahvatili primorje, saobraćaj na jugu zemlje je u haosu. Zbog velike vatrene stihije koja je izbila kod Bara, kako javljaju...

Premijer Poljske optužio EU za imperijalističko ponašanje prema manjim članicama

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je optužio Evropsku uniju za imperijalističko ponašanje prema manjim članicama, u članku objavljenom na internet stranici lista Welt u sredu. „Politička...

Novi plažni bar na Morači; Vuković: Obećali smo da ćemo oživjeti naše rijeke –...

Obećali smo da ćemo oživjeti naše rijeke – obećanje ispunjavamo, poručio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković komentarišući otvaranje lokala na Morači. “Novi plažni bar na Morači … Obećali...

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve