Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

VELIKOSRPSKOJ MITOMANIJI SMETAJU I SRPSKI ISTORIČARI: Joanikije protiv medijevista i akademika SANU

Degradirajuće je da u XXI vijeku mantija ima moć da oduzme vjernicima kritičko promišljanje, te slijepo vjeruju u notorne laži funkcionera Crkve Srbije. Vjerovatno je ovo usljed straha od Boga ili božije kazne, te odbaciju i istorijske  činjenice, pa i onda kada su napisane  od strane najznačajnijih srpskih medijevista i akademika SANU. Zaista bi bilo poželjno da se popovi Crkve Srbije podsjete  crkvenih kanona koje u kontinuitetu grubo krše, i pokušaju da se usklade sa pozivom koji su izabrali, a ostave se svega onoga što po crkvenim kanonima i nije njihov posao.

Za aktuelno.me

Piše: Tijana Lopičić

Kada tako visoki funkcioner Crkve Srbije kao što je mitropolit Joanikije Mićović propovijeda velikosrpsku mitomaniju, ne postoji veća satisfakcija od osporavanja, koristeći se ni manje ni više, nego najznačajnim srpskim medijevistima i akademicima SANU. Vjerovatno je negdje “produhovljen” Joanikije umislio da zna bolje od onih kojima je to struka, tako da je novokomponovani samoproglašeni kvaziistoričar odlučio da nas zabavlja notornim lažima.

Iako se teško pohvatati sa mnogobrojnim izmijenama velikosrpskih mitomanskih verzija, iznova je ‘zablistao’ kontroverzni portal IN4S, kojima je neka istorijska ličnost jedne godine heroj, a druge izdajnik – razumije se po potrebi. Ova propagandna platforma srpske mitomanije poznata je i po tome što postavlja dokumenta na kojima tvrde da ne piše nešto što je jasno navedeno, kao što je bio slučaj sa crnogorskim pasošima u doba Petra II Petrovića Njegoša.

Jedan od bisera velikosrpskog falsifikovanja istorije objavili su 19. februara 2023. godine kada su sa ove propagandne platforme “prosvijetli” javnost tekstom “Mitropolit Joanikije: Stefan Nemanja je baš kao i kralj Bodin objedinjavao srpske zemlje Rašku i Zetu, i Petrovići su Crnu Goru vidjeli kao ostatak Nemanjine države i Dušanovog carstva”.

Sada dolazi krucijalni trenutak. Da li povjerovati kvaziistoričaru Joanikiju, ili pak onim poštovanim i najznačajnim srpskim medijevistima i akademicima SANU, koji nikada ne posrbiše Duklju niti Dukljane?

Prvo, u Duklji nijesi živjeli Srbi. Neka nas Joanikije poduči gdje se to u dva najznačajnija prvorazredna dokumenta toga doba: Spis cara Konstantina Perfirogenita VII  “De administrando imperio” iz X vijeka ili pak u  ”Ljetopisu popa Dukljanina” iz XII vijeka navodi da su u Duklju živjeli Srbi? Odogor je suviše jednostavan – nigdje!

“Izvesno je da je trebalo bolje zaviriti u spis cara Konstantina Porfirogenita pa videti da on Duklju ne navodi među oblastima naseljenim Srbima, a ni u glavi o Dukljanima ne kaže da su oni Srbi, niti da od njih vode poreklo.“

Božidar Ferjančić, “Dolazak Hrvata i Srba na Balkansko poluostrvo (osvrt na nova tumačenja)”, Zbornik Vizantološkog instituta XXXV, Beograd (1996), 139.

Drugo, Duklja nije bila srpska zemlja nego slovenska kneževina. Razumijem fanatičnu velikosrpsku potrebu da se ‘Scalvi’ prevode kao Srbi, a ne kao Sloveni, ili da ‘scalvinije’ prevode kao srpske oblasti/zemlje, a ne slovenske.  Tako da kralj Bodin nije objedinjavao nikakve srpske zemlje, već je Raška, kao kasnija srpska zemlja, bila osvojeni identitet. Kasnije će na isti način Raška osvojiti Duklju, te će Dulja postati osvojeni identitet, ali to ne mijenja činjenicu da njeni žitelji nijesu bili Srbi.

“Do sredine X vijeka Dukljanska kneževina bila je formirana i jasno razgraničena od susjednih slovenskih kneževina i vizantijskog carstva.”

Sima Ćirković, Crna Gora (Beograd: Književne novine,1976), 127.

Treće, čudno je to koliko pokušavaju sakriti istorijsku činjenicu o porijeklu oca Stefana Nemanje, te ukazati na to da su Nemanjići zapravo izbjeglice iz Raške, ili kao što i zmija krije noge prećutkivati da je kršten u katoličkoj crkvi.

“U doba velikih meteža u Srbiji, najverovatnije posle smrti župana Vukana (oko 1112), Nemanjin otac Zavida sklonio se u Duklju. Tu se, u Ribnici, (Podgorica, danas Titograd), rodio njegov najmlađi sin Stefan Nemanja, koji je tu i kršten po katoličkom obredu, jer u to doba onde nije bilo pravoslavnih sveštenika.”

Miloš Blagojević, Srbija u doba Nemanjića (Beograd: Bajat,1989), 35.

No, sad je red došao i na to da ukažemo da đedovina Nemanjića nije imala nikave veze sa Zetom.

“Dedina Nemanjinog oca, po svoj prilici, nije zahvatala Zetu, a ta oblast sigurno nije bila ni Nemanjina, mada se u njoj rodio, jer ni Nemanja ni njegovi sinovi ne bi rekli za nju da je osvojena da je već, kao dedina, bila prethodno obnovljena.”

“Ako uzmemo da je Nemanja rođen 1112/1113. godine a da je njegov otac svoju dedinu nasledio od svog oca, odnosno od Nemanjinog dede, mogli bismo smatrati da se sve to dešavalo negde u prvoj polovini XI veka, a to je vreme kada Zetska država još uvek, nije bila pokorila Rašku, što nam govori da je dedina Nemanjinog oca i dede morala biti negde drugde, najverovatnije na tlu rane Srbije, bilo na Primorju, bilo u nekim podgorskim župama. Zeta ne dolazi u obzir iako su se tamo rodili i Nemanjin otac i Nemanja, jer ni Nemanja ni njegovi sinovi ni u kom slučaju ne bi rekli da je najpre podigao svoju ili očevu dedinu, a onda počeo osvajanje drugih zemalja i to pre svih Zete.”

Relja Novaković, Gde se nalazila Srbija od VII do XII veka, (Beograd: Istorijski institut – Narodna knjiga, 1981), 121 i 343-344.

Četvrto, koliko je Petrovićima zaista bilo stalo do Nemanjića o tome svjedoči najbolje pismo upučeno Njegoševom sekretaru i srpskom agentu Simi Milutinoviću. Ipak, veliki uticaj na Petroviće su imali srpski agenti koje je slao Ilija Garašanin, a isti su zauzimali bitna mjesta, poput sekratara Petrovića, urednika, novinara, profesora… Tako da tada zapravo i počinje posrbljavanje Crne Gore, ali i najveći zločini počinjeni nad Crnogorcima.

„Ada čoče, Božija ti vjera, znam ja tu veselu Srbadiju, no kud su joj ti sinovi junaci bili, dok joj nije Bog dao Karađorđa.

Ta vi svi tamo fastate jednoga njega junaštvom; a kad vi Bog njega uze između vas, a vi sve sunovrat u turski jaram opet!

No kršina i siromašna Crna Gora ne haje ni za Nemanje ni za Murate ni za Bunaparte; oni svi biše i preminuše, a Crna Gora ostade dovijeka i strašnoga suda, u svojoj volji i slobodi; a to ti je u slavi“.

Petar II Petrović Njegoš – Simu Milutinoviću
(GOLUBICA, za 1843/44, 5, 18-22)

Degradirajuće je da u XXI vijeku mantija ima moć da oduzme vjernicima kritičko promišljanje, te slijepo vjeruju u notorne laži funkcionera Crkve Srbije. Vjerovatno je ovo usljed straha od Boga ili božije kazne, te odbacuju i istorijske  činjenice, pa i onda kada su napisane  od strane najznačajniji srpskih medijevista i akademika SANU. Zaista bi bilo poželjno da se popovi Crkve Srbije podsjete  crkvenih kanona koje u kontinuitetu grubo krše i pokušaju da se usklade sa pozivom koji su izabrali, a ostave se svega onoga što po crkvenim kanonima i nije njihov posao.

Dok Crkva Srbije širi velikosrpsku mitomaniju, dolazeći u sukob čak i sa uvaženim srpskim istoričarima, formirani su mnogobrojni predmeti, sa posebnim akcentom na onaj o pedofiliji u crnogorskim manastirama, u kome se nalazi, po tvrdanjama bivšeg đakona Bojana Jovanovića, izvještaj koji je svojeručno napisao i potpisao lično Joanikije, što ga čini saučesnikom u ovom teškom krivičnom djelu. Raskrinkavanje Crkve Srbije se nastavlja, a u Evropskom parlamentu se nalazi i ekspoze ”Phedofilia and orther criminal acts of the Serbian ortodox curch under the protector of Serbian state”.

Dok još uvijek kleči crnogorsko sudstvo – sa nekim pozitivnim indikacijama da se i to mijenja, zasigurno ne kleči EU! Crkvi Srbije tu neće pomoći ni velikosrpska mitomanija ni sve laži koje promovišu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Uvažena
22.02.2024-13:31 13:31

Tijana, ovo je sjajan tekst i za mnoge poučan. Vrlo jasno si ukazala na prevare i laži srpskog mitropolita Jaonikija, čovjek koji pripovijeda vjeru i vjerovanje, a on se služi neistinam i podvalama, to govoti da je on zapravo nevjernik i prevarant. Svaka čast kako si ovo stručno i naučno postavila, čestitam

Tara
22.02.2024-13:40 13:40

Kad cemo se osloboditi..od ovih srbijanskih fasista…???

RIR
22.02.2024-13:53 13:53

Tako je Tijana -dična Crnogorko !
Ko hoce istinu o konkretnome imaju je … ko hoce lazi -ETO mu ga Jao nikije ! Laži koliko hocete pa i od istih tih u SANU …imaju oni tekstove i za danasnju upotrebu da “otvore “mozak neznavenim…Srbijanska Wikenpija ima za ” Oktoih “da je prva štampana knjiga SRPSKA …Ko hoce laži nek slusa popove i nacionaliste -ima pokvarene “hrane” do povracanja …Istina Tijana sve što pises -tako da BIRN te prati -ta “strašna” organizacija ne voli istinu i ne polemise sa tvojim tekstovima samo ih nece ….

Djole
22.02.2024-14:49 14:49

A ‘oćel ko objasniti,šta bi sa tijem Dukljanima!?Što promijeniše ime?Uzeše okupatorski srpski jezik,a svoj zaboraviše 100%!?Uzeše i običaje,imena!!!Kakav je to bio narod kad ga je bilo tako lako naterati da zaboravi sve svoje!?Američki indijanci su skoro zatrti ali ne dadose svoje običaje i jezik ko Dukljani!Pa zar je moguce da nidje ne ostade nikakav zapis na tom jeziku?!

Botkić
22.02.2024-15:21 15:21
Reply to  Djole

A da ti, čoče, naučiš istoriju pa ćeš nas zaobići sa ovim notornim glupostim. Misliš li ti stvarno da su u tom periodu pričali srpski jezik? hahahhaha Ti si budaletina za medalju. Što bi sa vama Rašanima? Napisaše li oni što? Na koji jezik?! Jesu li ti Ćirilo i Medodije Srbi bili? hahahhaha

Botkić
22.02.2024-15:24 15:24
Reply to  Djole

nego da te pitam je l’ po tebi bilo doseljevanje Srba a ne Slovena? Što ne ostaste Rašani? A, vazali?

Cuca
22.02.2024-15:40 15:40

Noštri li ovu kosu ova budala
od popa crkve Srbije?
Nikad je ne naoštrio kao što i nije!
Sram ha bilo dovijeka smećaru
Svega i scačega

RIR
22.02.2024-15:43 15:43

Djole -bas si neznaven ! Ko je od koga uzeo jezik ,koji je “reformisao” onaj sa ,drvenom nogom i turskim fesom /eto koji je na usput zivio u Bec i katolicanstvo primio/… Znaš li Djole ,neznaveni da je za osnovu jezika tog uzeo Durmitorso narečje i govor a mi ne uzeli no prihvatili …znas Djole gorski vijenac je imao preko 2500 rijeci koje su se prevodile na taj Srpski…što ti neznaveni mislis da su svi od Srba uzimali …kamo srece da Njegos nije p r i h v a t i o taj reformisani Vukov jezik danas bi se “sporazumijevali… Pročitaj više »

Cgpg
22.02.2024-15:54 15:54

Srpski jezik je nametnut u doba SHS, posle 1918., kad ste uništili Crnu Goru i nije se zvao srpski nego srpsko-hrvatsko-slovenački. Nikad niko prije toga u Crnoj Gori ne zove naš jezik srpski. A drugo Srbi su dobili naziv od Grka koji ih zovu servus- sluge.

Seoca
22.02.2024-21:53 21:53

Koča Popović: O braniteljima srpstva; Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi htio da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili prije sto godina. Oni nisu u sukobu sa svijetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i narugali… Pročitaj više »