Subota, 20 Avgusta, 2022
Rubrika:

Skraćeni kurs istorije ustaštva za doškolovanje Joanikija Mićovića

Istorijska nauka utvrdila je da nikada nijedan Crnogorac nije bio član ustaškog pokreta. Nijedan Crnogorac nije bio oficir u ustaškim ni u domobranskim formacijama NDH. Nijedan Crnogorac nije imao bilo kakvo mjesto u hijerarhiji ustaške države. Nijedan Crnogorac nije prihvatao ideologiju ustaštva. Ni oni kojima je velikosrpska četnička propaganda lažno pripisivala posebni afinitet prema ustaštvu (Sekula Drljević i Savić Marković) nijesu ni pomišljali da se autentični crnogorski suverenizam može ideološki i politički graditi preuzimanjem bilo koga ideologema ili iskustva ustaškog pokreta.

Za aktuelno.me

Piše: Milenko A. Perović

Velikosrpski ideolozi odavno ocrnjuju crnogorstvo. Čini im se da se najjači propagandni efekat postiže kad ga povežu s ustaštvom. Kao i sve drugo što čini  „doktrinu“ velikosrpstva, ovo povezivanje je patološka laž kojom se pripremaju zločini protiv crnogorskog naroda.

Velikosrbi tvrde da je ustaštvo apsolutno antisrpsko zlo, baš kao i sve što s njim ima veze. Tvrde da je i crnogorstvo apsolutno antisrpsko zlo. Onda „logički“ zaključuju da ova dva antisrpska zla moraju biti povezana. Štaviše, zaključuju da moraju biti u dosluhu. To ih ohrabruje na daljnje „zaključivanje“ da ova dva zla najdirektnije sarađuju protiv srpstva i da mu odavno rade o glavi! Generalno „zaključuju:“ Crnogorstvo je zapravo oblik ustaštva. Ergo, ustaša je ko god se nacionalno ośeća kao Crnogorac!

Milenko Perovic
Milenko Perović

Ovu avetnu, paranoičnu, podlu i zlikovačku školu velikosrpskog „logičkog zaključivanja“ s uspjehom je završio i Joanikije Mićović. Osokoljen trenutnom političkom moći Crkve koja koljače žena proglašava svecima, a u skladu sa svojom „školskom spremom“ izrekao je nebulozu o crnogorskom „ustaštvu!“

Da se ne bruka pred ozbiljnim i obrazovanim ljudima – ako mu je do njihovog mišljenja uopšte stalo – red bi bio da se pop Mićović doškoluje na nekrivotvorenoj istorijskoj građi i uputi u zbiljske kategorijalne i povijesne odnose crnogorstva, srpstva i ustaštva! Najprije bi morao pročitati knjigu Nenada Vukadinovića, Srbi generali NDH: (1941-1945), Izdavač: Nevkoš, Novi Sad 2014. MOrao bi se upoznati s radom Marka Atlagića i Dalibora Elezovića, Srbi u političkom i vojnom vrhu ustaške Nezavisne Države Hrvatske, Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014, br. 44/1, kao i s tekstom Nikole Barića: Položaj Srba u domobranstvu u NDH.

Šta pop Mićović ne zna, a morao bi znati po službenoj dužnosti?

Istorijska nauka utvrdila je da nikada nijedan Crnogorac nije bio član ustaškog pokreta. Nijedan Crnogorac nije bio oficir u ustaškim ni u domobranskim formacijama NDH. Nijedan Crnogorac nije imao bilo kakvo mjesto u hijerarhiji ustaške države. Nijedan Crnogorac nije prihvatao ideologiju ustaštva.

Ni oni kojima je velikosrpska četnička propaganda lažno pripisivala posebni afinitet prema ustaštvu (Sekula Drljević i Savić Marković) nijesu ni pomišljali da se autentični crnogorski suverenizam može ideološki i politički graditi preuzimanjem bilo koga ideologema ili iskustva ustaškog pokreta.

Pop Mićović i njegova suvrst morali bi znati da je Sekula Drljević spasio hiljade crnogorskih četničkih avetinja da iznesu živu glavu iz ustaške države. Odužili su mu se tako što su ga zaklali u Austriji! Morali bi znati da je Savić Marković Štedimlija od ustaškog malja spasio četiri hiljade Srba i hiljadu Jevreja izdajući im crnogorska dokumenta!

Međutim, nije mali broj Srba koji  je prihvatio ustašku Nezavisnu Državu Hrvatsku i do kraja ostao vjeran njenom poglavniku Paveliću, iako je NDH ideološki i politički bila genocidno usmjerena protiv srpskog naroda. Mnogi od njih načinili su značajne karijere u državnoj administraciji, ustaškoj vojsci, kao i u domobranstvu.

Trebalo bi se konačno suočiti s jednom neobičnom činjenicom i svim njenim značenjima!

Prijatelji četnici i ustaše na zajedničkom slavlju tokom Drugog svjetskog rata

Od 93 ustaška Pavelićava generala trinaestorica su bili Srbi: Đuro vitez Grujić, Milan Uzelac, Mihailo vitez Lukić, Fedor vitez Dragojlov, Đuro Dragičević,  Milan Desović, Jovan Iskrić, Zvonimir Stimaković, Lavoslav Milić,  Miroslav Opačić, Jovan Pribić, Miloš Ožegović i Dušan Palčić.

Šta su ova srpska gospoda radili u ustaškoj vojsci?

 1. Đuro vitez Grujić (1887-1945), Srbin iz Sremske Mitrovice, bio je oficir u austrougarskoj i starojugoslovenskoj vojsci u činu brigadnog generala, na dužnosti zapovjednika pozadine. Bio je general u ustaškoj vojsci, na dužnosti načelnika Generalštaba Hrvatskih oružanih snaga (“Načelnik Glavnog stana Poglavnika”). Pratio je Pavelića u pośeti Hitleru 1944. godine. Nosio je počasnu titulu viteza. Na suđenju grupi od 35 viših ustaških oficira, mahom generala, Vojni sud u Beogradu 1945. godine osudio ga je na smrt. Na suđenju je izjavio: “Veliki broj Srba pravoslavaca je bio visoko pozicioniran u Hrvatskoj vojsci, a veliki broj civila, pravoslavaca i Srba svoju su obavezu prema državi odrađivali na druge načine.” (Arhiva Vrhovnog suda FNRJ, Grujić i ostali, 1945, 2298/45). Na pitanje predśednika Suda kako je kao pravoslavac mogao postati ustaški general, odgovorio je: “Ponosan sam što sam pripadnik te vojske, jer iako sam pravoslavne vjere, ipak sam bio i jesam Hrvat.“ Strijeljan je u Beogradu u jesen 1945. godine.
 2. Milan Uzelac (1867-1953), Srbin rođen u Komarnom (Mađarska), bio je komandant Austrougarskog ratnog vazduhopolovstva. Prihvatio je saradnju s ustašama aprila 1941. godine i u činu počasnog generala pomogao da se formira zrakoplovstvo NDH. Iako je brzo napustio aktivnu generalsku službu, do kraja je ostao vjeran Paveliću. Neko se iz komunističkih vlasti zauzeo za njega pa je robijao samo dvije godine i do smrti uživao penziju.
 3. Mihajlo vitez Lukić (1866-1961), Srbin, rođen je u Podravini. Bio je austrougarski, pa starojugoslovenski oficir. U vojsku NDH stupio je aprila 1941. godine. Imao je titulu viteza. Najviše je ratovao protiv partizana u BiH i sarađivao s Jurom Francetićem, komandantom ustaške Crne legije. Komandovao je domobranima u bitkama na Neretvi i Sutjesci. Poslije rata osuđen je na deset, a odležao pet godina. Pomilovan, živio je kao penzioner u Zagrebu.
 4. Fedor vitez Dragojlov (1881-1961), pravoslavni Srbin rođen u Pančevu, bio je austrougarski generalštabni potpukovnik. Godine 1941. iz Pančeva je prešao u Zagreb i priključio se ustašama. Proizveden je u čin generala 1942. godine. Sljedeće godine imenovan je za načelnika Generalštaba vojske NDH (“glavara Glavnostožernog ureda oružanih snaga”) u činu general poručnika (“domaršala”). Komandovao je ustaškim operacijama u Bosni. Njegove su se jedinice “proslavile” po zločinima nad Srbima, što ga je vjerovatno preporučilo za titulu viteza. Iako je proglašen za ratnog zločinca, Britanci su odbili da ga izruče Jugoslaviji. Emigrirao je u Argentinu.
 5. Đuro Dragičević (1890-1980), rođen je u Kalesiji. U austrougarskoj vojsci je bio kapetan. U starojugoslovenskoj vojsci stigao je do čina pukovnika. Odazvao se Pavelićevom pozivu i priključio ustašama. Imenovan je za generala i postavljen za ustaškog komandanta artiljerije. Krajem rata bio je vojni poslanik u Berlinu, đe ga je 1945. godine zarobila Crvena armija. Proveo je dvije godine u logorima po Njemačkoj i sedam godina u sovjetskim logorima. Poslije je živio u Austriji kao emigrant.
 6. Milan Desović (1895-1960), Srbin, rođen je u Pljevljima. Bio je oficir Vojske Kraljevine Jugoslavije. U NDH je postao domobranski general. Zapovijedao je dijelom hrvatske divizije na Istočnom frontu. Nosilac je Gvozdenog krsta. Bio je vojni izaslanik NDH u Berlinu i Bratislavi. Krajem rata zarobili su ga Amerikanci i predali jugoslovenskim vlastima. Osuđen na 15 godina robije. Robijao je do 1958. godine. Poslije toga emigrirao je u Njemačku.
 7. Jovan Iskrić (1884-1961), Srbin, rođen je u Banatskom Karlovcu. Bio je austrougarski oficir i borio se protiv Srbije u Prvom svjetskom ratu. Nije mu to smetalo da u Vojsku Kraljevine SHS bude primljen kao oficir. U NDH je 1944. godine dobio čin ustaškog generala. Umro je u Zagrebu kao umirovljenik.
 8. Zvonimir Strimaković (1891-1974), Srbin iz Zagreba. U NDH je bio zapovjednik konjice i borio se protiv partizana. Odrobijao je poslije rata svih dosuđenih 20 godina, ne pokajavši se!
 9. Lavoslav Milić (1890-1964), Srbin iz Karlovca, general starojugoslovenske vojske u intendantskoj službi. U NDH postao član Glavnog štaba domobrana, zadužen za logistiku. Kraj rata dočekao je kao “glavar Upravnog ureda u Ministarstvu oružanih snaga.” Englezi su ga na kraju rata zarobili u Austriji i predali partizanima. Osuđen je na 20 godina robije, a odležao pet godina. Umro je u Zagrebu.
 10. Miroslav Opačić (1881-?), Srbin, rođen je na Kordunu. Bio je austrougarski i starojugoslovenski oficir u činu generala. Priključio se ustašama i postao nadzornik tehničkih trupa Kopnene vojske NDH. Pokatoličio se. Ne zna se ništa o njegovoj poslijeratnoj sudbini.
 11. Jovan Pribić (1885-?), bio je general starojugoslovenske vojske. Pridružio se ustašama 1941. godine, a 1943. godine odveden u zarobljeništvo. Ne zna se ništa o njegovoj kasnijoj sudbini.
 12. Miloš N. Ožegović (1886-1944) bio je pješadijski brigadni general u NDH. Penzionisan je 1942. godine. Drugih podataka o njemu nema.
 13. Dušan Palčić (1881-1963), Srbin iz Zagreba. Bio je austrougarski i starojugoslovenski oficir. U NDH je bio načelnik Državne radne službe u zvanju “Državnog vođe rada.” Imao je najviši ustaški vojni čin krilnika. Pored njega, imali su ga samo Slavko Kvaternik, Ante Vokić i Jure Francetić (posmrtno). Umro je u Zagrebu kao umirovljenik.

U ustaškoj vojsci, dakle, bilo je trinaest generala Srba. Logika hijerarhije svake armije implicira pretpostavku da je u ustaškim i domobranskim formacijama NDH moralo biti mnogo više Srba u nižim činovima. Koliko je, dakle, bilo pravoslavnih ustaških pukovnika, “podpukovnika”, bojnika, satnika, nadporučnika, poručnika, zastavnika, vodnika, dovodnika, rojnika, dorojnika, čarkara i običnih ustaša?

Eto zgode da Joanikije Mićović zamoli istoričare da mu tu stvar ispitaju do kraja! Šteta bi bilo ne saznati to!

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Stanić nakon pada Vlade: Svako će ovako proći ko se bude igrao sa nacionalnim...

Šef medijskog pula Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić oglasio se na Tviteru nakon što je večeras u Skupštini izglasano nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića. - Ko...

Demokrate: Sjutra mogu početi pregovori o formiranju Vlade na osnovu izborne volje od 30....

Kompletan sastav Predsjedništva Demokrata jednoglasno i snažno podržava odluku Kluba poslanika da glasa za nepovjerenje ovoj Vladi, saopštile su Demokrate. Predsjedništvo Demokrata ostavilo je mogućnost...

Abazović: Čestitam novu koaliciju Bečića i Đukanovića

Osjećam se jako ponosno, mislim da su mnoge stvari u Crnoj Gori jasnije, poručuje sada premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, nakon što je...

Krivokapić: Proći će – i brzo prođe

Proći će. I brzo prođe - naveo je bivši premijer Zdravko Krivokapić na Tviteru povodom pada Vlade Dritana Abazovića. Poslanici su večeras, sa 50 glasova...

Vujović: Kakva emocija između Mandića i Abazovića – čista hemija, samo ih Vučić može...

Kakva emocija između Mandića i Abazovića, čista hemija, ocijenio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović komentarišući večerašnja dešavanja u Skupštini Crne Gore. “Suze čovjeku dođu...

Najčitanije

Povezano

O, sveta podlosti!

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Spaljivanje filozofa, jeretika i „vještica“ u Srednjem vijeku uvijek je bilo praćeno opštenarodnim veseljem, kao kad turbo-folk „zvijezde“ dođu u...

Zašto Crnogorci tako lako postaju velikosrbi?

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Na ulaznim vratima mnogih nacističkih konclogora pisalo je: Arbeit macht frei (Rad oslobađa)! Na ulaznim vratima svakoga nacionaliza moglo bi...

Tribina u susret 13. julu: Patriotska kultura i građanska Crna Gora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Crnogorski PEN centar i Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića u susret 13. julu organizuju akademsku tribinu s temom...

Ima li žena moralno pravo na namjerni pobačaj?

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Vrhovni sud SAD presudom je okončao pravo na namjerni pobačaj koje je – uz odgovarajuća ograničenja - važilo pola stoljeća....

Komentari

19 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Milos
06.08.2022-08:05 08:05

Kakvo jeftino pranje mracne proslosti po onoj narodnoj “drzte lopova”.Ispasce da su Srbi sami sebe poklali i bacali u jame.Sekula Drljevic i Savic Markovic Stedimlija su medju najodgovornijima za formiranje ustaskog pokreta..Iako ne direktno indirektno su odgovorni za genocid nad srpskim ,romskim i jevrejskim narodom u NDH. Dok je bio advokat i poslanik u kraljevini SHS Drljevic se najvise druzio sa Antom Pavelicem.Puneci mu nesprestano glavu o Srbima kao nizoj rasi(u skladu sa vremenom radjanja fasizma i nacizma u to doba),Srbima kao Ciganima (a to je po njemu nesto najprljavije) i koji su sasvim nesto drugo u odnosu na arijevske… Pročitaj više »

Kotor
06.08.2022-09:39 09:39
Reply to  Milos

Bravo Milošu! I treba da se dozovemo pameti. Daj puni doprinos pa kaži koja linija (tatina-mamina-ili obadvije) ti je učestvovala u operaciji Vajs? Ti znaš naravno koja je to operacija zar ne golubiću?

Krsto
06.08.2022-10:08 10:08
Reply to  Milos

Opet lažete ka psi i okrivljujete Cetinje za sve i svašta kako biste opravdali sva zlodjela i monstruoznosti koje ste u tom kraju počinili od 1918.
Nijesu Cetinjani išli u Kragujevac i Kruševac da ubijaju, pale i pljačkaju, no ste vi došli na Cetinje 1918.

Sekula Drljević i Savić Marković Štedimlija nemaju veze sa Cetinjem. Prvi je iz Kolašina, a drugi iz Pipera.

Ej
06.08.2022-21:49 21:49
Reply to  Krsto

Nije Sekula iz Kolasina

Oj_četnici
07.08.2022-01:46 01:46
Reply to  Milos

Oj četnici, porasla vam brada, brijat će je Lovćenska brigada!

Sekuli Drljevicu i Savicu Markovicu Stedimliji, duse carovale u raju!

A, vi, bizantski štakori, bit ćete deratizovani!

Čevo ravno
07.08.2022-09:12 09:12
Reply to  Oj_četnici

“A, vi, bizantski štakori, bit ćete deratizovani!” Aktuelno.me očito objave samo po jedan nepodobni komentar, da bi brojni “podobni” mogli da kidišu na njega. Stavljati stalno jednu te istu sliku četnika sa Nijemcima i ustašama kao dokaz izdaje i kolaboracije je premalo. Znamo i da su delegacije partizana na najvišem nivou išle na noge na pregovore i ustašama i Nijemcima. Niko ne postavlja sledeća (suštinska) pitanja: Zar nisu četnici ideološki bili prozapadni (više sarađivali sa Englezima i Amerikancima) i prokapitalistički? Zar nisu partizani, počinioci crvenog terora i tvorci pasjih grobalja bili proruski i prokomunistički? Ko je bio bliži “evropskim i… Pročitaj više »

!!!
06.08.2022-08:16 08:16

Bravo gospodine Peroviću,čim im malo zagrebete istoriju ukažu se sve njihove laži,zablude i prevare.A o ovom Pink popu suvišno je trošiti riječi.

COL
06.08.2022-09:28 09:28

Samo floskule, kvalifikativi i priča pričina bez ijednog događaja, imena, datuma, izvora ili bilo čega što potkrepljuje zle optužbe vas i onoga rozoga popa…

Jakov
06.08.2022-09:46 09:46

Ne sto nikad nijefan Crnogorac nine bio u ustaskoj vojsci nego nikada nijedan ustasa nije usao u CG!!!Svaka im je istina kao i ova ovom popini dostavljenom Joanikiju.Kao sto su izdajnici uCg isli u cetnike tako su srbijanci isli u ustase i tamo bili najbolji u klanju i ubijanju kao iu tursko vrijeme kao janjicari!

Krsto
06.08.2022-10:44 10:44
Reply to  Jakov

“Ne sto nikad nijefan Crnogorac nine bio u ustaskoj vojsci nego nikada nijedan ustasa nije usao u CG!!!”

I ne samo to, no su Crnogorci krv prolivali četiri godine rata boreći se protiv tih zlotvora na Kupresu, na Neretvi, na Sutjesci i drugim bojištima širom BiH.

Jakov
06.08.2022-09:49 09:49

Mrs cetnicino glibava u smrdiju i na tvoj portal in4s!

Tablja
06.08.2022-09:54 09:54

Ajd ne lupetaj mitomanu. Naziv USTAŠ se prvi put spominje i njim su se imenovali hercegovački ustanici protiv Osmanlija

Dragan
06.08.2022-10:15 10:15

Profesorski. Kurs je kratak činjenice bole ali moleri nastavljaju sa krečenjem svijesti

Naroz
06.08.2022-12:47 12:47

Mora se prizanati da je Jovan Mićović napredovao u ovozemaljskom životu, od čuvanja ovaca po banjanskom kamenjaru, preko šišanja ovaca po pozlaćenim hramovima, do šišanja države CG. Za obrazovanje tu nije bilo mjesta, a ni potrebe… Činjenice su sljedeće, Slavko Perović je svojevremeno više puta govorio o tome kad ga je ta bratija optuživala za “ustaštvo”:. Jednostavno u CG nije postojao nijedan ustaša, niti je u CG ulazio. Sekula Drljević je poslije kapitulacije Italije živio u Zemunu i nije se bavio politikom, jedina njegova aktivnost tog tipa bio je dogovor sa Pavlom Djurišićem (koji, reklo bi se nije bio ustaša)…… Pročitaj više »

RIR
06.08.2022-14:08 14:08

KA VAZDA gosp.Peroviću ,sve tačno i dokumentovano /ada crnogorski istina /
od komentara vašeg teksta jasno se vidi ko je “smrdijanac” , laž je u biću srbina , laž je državni interes srb itd “ ONI ne prihvataju argumente oni vole laž —posebni su /“ nebeski narod” /

kachawendy
06.08.2022-16:22 16:22

av av..

Koki
06.08.2022-17:43 17:43

Nije pametan nesto, al slusa.

Rakovic cetnicko smece
06.08.2022-18:59 18:59

Cetnici su nacisticka smećad

Sale
07.08.2022-10:28 10:28

Jel si bar trepnuo kad slaga ovako bezočno?