Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Možda još nije kasno?!

Reći da su srpski manastiri puni oružja svih kalibara, da u njima obitavaju previjani kriminalci, psi rata i ništarije spremne da ubijaju sve nesrbe svijeta, novo je samo za one koji žmure i zatvaraju uši pred svim glasovima razuma i upozorenjima da Srbiji nije dosta rata i da je spremna da još jednom gurne region u sukobe i stradanja. Štoviše, srpski manastiri su već odavno prestali biti ono što bi vjerskim objektima po prirodi stvari trebalo da bude namjena, a postali kasarne, oružarnice i skladišta svih vrsta naoružanja namijenjenih da presude svima onima koji ne razumiju plemenitost ideje ''srpskog sveta''

Za aktuelno.me

Piše: Nebojša Redžić

“Policija je saopštila da je u i oko manastira pronađeno oružje različitog kalibra, raketni bacači, eksplozivi, detonatori, razni amblemi, dronovi, uniforme – od kojih neke i sa amblemima italijanske vojske, automobilske tablice sa akronimima različitih gradova Srbije, ručni bacači granata (zolja), od kojih je većina novije proizvodnje.”

Ovo nije saopštenje Uprave policije Crne Gore od 5. septembra 2021. godine, na dan “ustoličenja” popa Joanikija II, već raport sa Kosova i manastira Banjska od proteklog vikenda. A mogao bi da bude i sa Cetinja. Samo da su državni organi radili svoj posao. I to ne samo te, 2021. godine, nego i svih ranijih godina i decenija od kada je tu crnogorsku svetinju zaposio agent KOS-a i glavni operativac za Crnu Goru Risto Radović, poznatiji po kodnom imenu Amfilohije.

Saznanja da su u srpskim manastirima širom regiona nalazi oružje i da je zvanični Beograd sa Srbima “iz preka” već decenijama spreman za novi rat, nijesu dopirala – a ne bih rekao da i sada dopiru – do ušiju glavnih aktera međunarodne zajednice zaduženih za Balkan. Sve dok ih ne otrijezni neki dagađaj poput onoga za vikend u Banjskoj, gdje je “svetinja” još jednom bila baza, tvrđava za teroriste, kriminalce i plaćenike zvaničnog Beograda, spremne da u svakom trenutku potpale balkansko bure baruta.

Šta još kriju “svetinje”?

Reći da su srpski manastiri puni oružja svih kalibara, da u njima obitavaju previjani kriminalci, psi rata i ništarije spremne da ubijaju sve nesrbe svijeta, novo je samo za one koji žmure i zatvaraju uši pred svim glasovima razuma i upozorenjima da Srbiji nije dosta rata i da je spremna da još jednom gurne region u sukobe i stradanja. Štoviše, srpski manastiri su već odavno prestali biti ono što bi vjerskim objektima po prirodi stvari trebalo da bude namjena, a postali kasarne, oružarnice i skladišta svih vrsta naoružanja namijenjenih da presude svima onima koji ne razumiju plemenitost ideje “srpskog sveta”.

Događaj na Kosovu, gdje je tridesetak ”junaka” prije par dana održalo pokaznu vježbu, uz ono obavezno, Vučićevo: “U incidentu nisu učestvovali vojska i policija Srbije”, potvrdio je crne slutnje. Na isti način, kao kada bi njegovi jurišnici krenuli na Crnu Goru, oglasio se prvi Srbin današnjice i poručio kako Srbija sa tim nema nikakve veze. Baš kao što sam pisao u nekoliko ranijih tekstova – krene li na Crnu Goru, Vučić nema potrebe da šalje ni vojsku, ni policiju. Nema, jer se na ovom kršu nakotilo već dovoljno izroda spremnih da zapale vlastitu kolijevku i prospu mlijeko koje ih je odgojilo. Zato što su zavedeni, zato što su neuki, zato što su asimilovani. I zato što su – valjda to pripada svakom Srbinu, bio on autentičan ili hibridan – uvijek gladni rata i žedni krvi.

Ali, na Kosovu su se malo preigrali. U roku od nekoliko desetina minuta, opkolilo ih je 470 pripadnika kosovske policije i natjeralo ih u bijeg. Gdje? Pa, u manastir, odakle su se i pojavili. A onda su svi bili “operisani”, kako to i priliči takvim junacima. Kud koji, mili moji. Ili, kojekude, što bi rekao Crni Đorđe.

Jer, Kosovo je, za razliku od Crne Gore, ozbiljna država. Njihov lider Albin Kurti je ozbiljan državnik. Po mom sudu, najbolji u regionu. I na Kosovu im više ne može biti – a nadam se da više nikada i neće – da u jednom danu protjeraju million duša sa kućnog praga, desetine pobiju, da im uzmu dokumenta i poruče im da se više nikada ne vrate. Kao 1999. godine.  Pa da se poslije decenijama čude zašto su proglašeni za talog civilizacije, po kome je NATO sručio bombe.

Kada će, nesrećnici, shvatiti da su te bombe bile  samo posljedica njihovog činjenja? I da u Srbiji nikada nije ni počeo, a kamoli doveden do kraja, proces denacifikacije društva. Jer da jeste, ne bi se ni dogodila Banjska. A ni Cetinje.

Policija pretresla manastir

Eparhija raško-prizrenska, u okviru Srpske pravoslavne crkve (SPC), saopštila je u ponedjeljak da su EULEX i kosovska policija izvršili uviđaj u manastiru Banjska i da su u dvorištu manastira pronašli vatreno oružje i drugu vojnu opremu “koju je narod bacio napuštajući manastir”. Ipak, na dva mjesta u dvorištu samostana otkriveno je vatreno oružje, panciri i dijelovi opreme. Ove stvari su naoružane osobe odbacile juče povlačeći se iz samostana”, stoji u saopštenju.

Prethodno, istog dana, eparhija je objavila saopštenje – koje je kasnije izbrisala – u kojem se navodi da u manastiru nije pronađeno oružje. A jeste. Mnogo oružja. Istog onakvog kakvo skrivaju srpski vjerski objekti u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj…

Sam Bog zna koliko u srpskim “svetinjama” ima oružja. Jedino je nesporno – da ga ima i to u velikim količinama. Preciznim brojkama barataju jedino BIA, GRU i popovi crkve Srbije. Naravno i Aleksandar Vučić.

Oružje koje je pronađeno u manastiru Banjska na Kosovu

I varate se ako mislite da je ta pojava u Crnoj Gori novijeg datuma i da ima veze jedino sa 30-avgustovskom većinom. O, ne. Još je na Petrovdan 1991. godine iz Cetinjskog manastira pucano na Crnogorce. Bilo je i ranjenih, samo čudo je spriječilo sukobe većih razmjera.

Novi veliki skandal sa Srpskom crkvom, kriminalcima u njoj i oružjem, desio je u proljeće 2007. godine, u nezavisnoj Crnoj Gori! Tada je grupa od hiljadu Crnogoraca, na čelu sa mitropolitom Mihailom, krenula u Cetinjski manastir “da obiđe svoju svetinju i da se pomoli Bogu”. Spriječila ih je crnogorska policija!

Kada su tadašnjeg prvog čovjeka policije Veselina Veljovića pitali zbog čega nije dozvoljeno Crnogorcima da uđu u svoj manastir, on je bio izričit da je toga dana u njemu bilo “,mnogo naoružanih kriminalaca”. I nikom ništa. Nije se čak desilo ni novinarsko potpitanje: A ako ste znali da su u pitanju kriminalci i ako već nijeste kao policija smjeli da uđete u Manastir, zašto ih nijeste sačekali kada izađu i pohapsili?”

Par godina kasnije, bio sam jedan od desetak novinara koji su tadašnjem premijeru Milu Đukanoviću u “živom” programu” TVCG postavljali pitanja. Moje se odnosilo na benevolentan odnos crnogorske vlasti prema tzv. SPC. Pitao sam ga zašto ta crkva u Crnoj Gori ima eksteritorijalni status, odnosno, tretira se kao strane ambasade. Preciznije, zašto policija ne uđe i ne pretrese crkvene objekte. Odgovorio mi je da SPC u Crnoj Gori ne uživa takav status.

Naredna demonstracija (oružane) sile bili su događaji koji su pratili “ustoličenje” Joanikija II. Tako mi takvog ustoličenja. Mahali su tada ubojitim naoružanjem od DPS-a nagrađivani policajci Rakonjac, Knežević and comp., a popovi, nakon obavljenog zadatka, nijesu štedjeli ni ikone, ni ljubičaste novčanice u namjeri da nagrade one koji su im dostavili navodnog mitropolita.

Akcija dostavljanja popa Jovana Mićovića – Cetinje

Što je poenta?  Na Kosovu se za vikend dogodila Banjska. I da Kosovo, kako prije rekoh, nije ozbiljna država, ko zna dokle bi stigli teroristi koji su iz manastira uzeli oružje u krenuli u boj.

Ko je na redu? Možda Crna Gora? Oni kriminalci koje je u audio snimku pominjao jedan od šefova operacije dostavljanja Joanikija II? I ko bi ih ovdje zaustavio ako bi krenuli? Policija? Vojska? Jakov? Dritan? Uozbiljimo se, ljudi.

Da ne bude kasno?

Gabrijel Eskobar zna da su srpski manastiri i crkveni objekti u regionu, prepuni oružja i kriminalaca. Pominje evropske integracije, stabilnost regiona, borbu protiv kriminala i korupcije, ali zaboravlja na ovu okolnost. On bi jednostavno, da hoće, mogao da ohrabri vlasti u regionu, policiju, tužilaštva, da se pozabave ovim problemom. Baš kao što je Jakova ohrabrio za evroatlansku vladu i “dobio signale”. Ili će, kao na Kosovu, čekati da izađu iz vjerskih objekata, počine neki zločin, pa da tek onda dočekamo reakciju?

Kosovskoj policiji nije trebalo mnogo da uđe u manastirske prostorije i obavi uviđaj. Ono što je tamo pronađeno, ukazuje da država i službe obavještajno vezane za jednu veliku silu, pripremaju nemire u regionu. Možda i rat?! Jer, ona količina oružja koja je pronađena u Banjskoj, dovoljna je za brojnu armiju i dugotrajnu borbu.

Postoji li neko ko uopšte sumnja da se slične, ako ne i veće količine naoružanja, nalaze u vjerskim objektima u Crnoj Gori? Jer, svetinje su to. Bre.

Oni koji danas o tome ćute ili se prave mrtvi, jednom će o svemu morati da progovore. Nebitno da li pred pravosudnim organima ili pred sudom javnosti. Samo da prije toga ne progovori oružje.

Ko zna, možda je i sreća u ovoj nesreći to što je ućutkana crnogorska opozicija, ućutkala i njoj blisku javnost. Jer, kada bi u ovom vremenu Crnogorci progovorili na način na koji su to činili njihovi preci, Eskobar bi možda postao mirovni izaslanik za Crnu Goru. Da liječi, kad već nije želio da spriječi. A mogao je. Možda još nije kasno?!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Neće DPS dat’!

Čekajući snijeg

Žikina šarenica

Komentari

Subscribe
Notify of

33 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Boj
27.09.2023-12:38 12:38

Da su prije onih “litija” pretresli ove naše terorističke punktove, koje nazivaju crkvama, kao što sam mislio da hoce, – đe bi nam kraj bio?
Ali, ni to!
Eh da su u vrijeme Turaka, ovakvi bili?
Izgleda da je “demokratija” najbolja za razvoj klerofašizma.

Stevan
27.09.2023-12:59 12:59

Kasnoje da se opameti zaluženi srpski narod! A evo dokaza: https://www.youtube.com/watch?v=0bXR6X8bJPc

SuperHik
27.09.2023-18:54 18:54
Reply to  Stevan

Ko si i šta si ti da “opamećuješ” srpski narod ? Oni su glupi, a ti si pametan ? Pamet ti na nos curi …SEBE gledaj …

Uros
27.09.2023-13:12 13:12

E Nebojsa, Nebojsa koliko neistine i zle krvi ima u tvom tekstu. Sto ne pomenu konstruisani Racak 1999.g. koji je posluzio za bombardovanje SRJ. Kada pominjes protjerivanje ” milion” (ocigledno ti ne znas pojam ove cifre) Albanaca 1999.g, reci koliko je Srba i Crnogoraca protjerano od tih tvojih najboljih politicara iz ,kako ti kazes, ozbiljne drzave u zadnjih 50 godina. Proglasavas teroristu i pripadnika teroristicke tzv. OVK kao ozbiljnog politicara. Smijesno i zalosno istovremeno. Znas dobro da su Albanci sa Kosova spremni da zrtvuju i svoje samo da bi Srbe prikazali kao genocidan narod, a sto su radili toliko puta:… Pročitaj više »

džudović
27.09.2023-15:38 15:38
Reply to  Uros

Račak nije iskonstruisan! To je htio da uradu Vilijam Voker za srpsku stranu ali to nije dozvolila Helena Ranta koja je obavila obdukciju pobijenih. Predsjedavajući OEBS-a Knut Volebek je odmah nakon objavljivanja nalaza finskih forenzičara zatražio istragu i kažnjavanje počinilaca zločina u Račku.

Ivan B.
27.09.2023-16:14 16:14
Reply to  Uros

Genocidni ste urose i te kako od 1918 do danas , a dokaz je pun Haski tribunal vasih nevinasaca.

Tara
27.09.2023-20:16 20:16
Reply to  Uros

Urose..izgleda da sanjas..vi ste genocidni narod..jel Srebrenica genocid..ili slucajni dogadjaj..vi srbijanci ste CG prije 100godina nasilno anektirali..narod poubijali..spaljivali i makli CG sa Mape svijeta..vi ste Uzas od naroda..to je vama u krvi..i na kraju..ne mijesaj srbijance crkve Serbije sa Crnogorcima..

Ama_dokle
28.09.2023-09:36 09:36
Reply to  Uros

Za sve postoji opravdanje, kod vas, izgleda. Račak vam konstuisan, Markale konstruisane, Srebrenica konstruisana, Kapija Tuzlanska konstruisana. Ispade da niste ni vodili ratove, nego se narod tamo sam ubijao da bi vam napakostio. I nisu Srbi genocidan narod, nemojte se kriti iza tih floskula. Srbi nažalost nisu, u velikoj većeni, spremni da se suče sa istinon, i to je njihov problem. Nema genocidnih naroda, ali ima izroda u tim narodima. Što se prije svi riješe svojih nesoja, to će nam svima biti bolje.

REDS
27.09.2023-13:18 13:18

Gospodine polazite od pogrešne premise da Amerika i tzv. Zapad žele išta dobro narodima na ovim prostorima ili bilo kojim drugim narodima kojima njihova imperija upravlja.
Vi pretpostavljete da Amerikanci ne znaju ko je Vučić i na šta je spreman.
Vi pretpostavljete da Amerikanci ne žele sukobe na ovim prostorima.
Veoma pogrešna pretpostavka.
Kao da već sve ovo nijesmo već jednom preživjeli.

Stevan
27.09.2023-14:43 14:43
Reply to  REDS

Logični zaključci izvedeni na osnovu pogrešnih premisa u medicini se zovu ŠIZOFRENIJA!

Lijan
15.10.2023-22:02 22:02
Reply to  Stevan

Bravo Stevane, samo bih jos dodao da je sizofrenija najveci stepen psihoze. A skoro svi srbi, podvlacim skoro svi, stalno su i njavecem stepenu psihoze. Volio bih znati da li ovaj superhik-pop bar ponakad zaspi ili dezura i gleda kome da se zakaci ispod repa, kao podrepna muha. Parazit, od silne dosade, krstio bi sve muhe oko sebe.

Ama_dokle
28.09.2023-09:42 09:42
Reply to  REDS

Najlakše je naći opravdanje za sve loše što je rađeno. Tako je život ” ružičastiji”, zar ne. I ”mirno” se spava. Znači da ne bi bilo ratova 90-tih, znači da ne bi bilo Markala, Kapije, Srebrenice, Račka i svega ostalog, samo da se nije umiješao ”prokleti” zapad. Kako smo samo bili ”glupi” pa to nismo vidjeli na vrijeme. Ma. dajte….

Sonja
27.09.2023-13:26 13:26

Najbolje je pitati Dritana za sve to.On najbolje zna , ima li u nasim crkvama i manastirima oruzja.A ko uopste sumnja u to.

Tara
27.09.2023-20:18 20:18
Reply to  Sonja

Zato je Dritan lupeski potpisao. TU..stim da u crkvama SPC..ne smije policija da ulazi..

Ama_dokle
28.09.2023-09:44 09:44
Reply to  Sonja

Tako je. Ima još jedan što sve zna, on je ”direktor svemira”, AV.

Slobodna CG
27.09.2023-13:35 13:35

Tačno je sve što Nebojša veli, puna podrška za njegov patriotizam. A tačno je i da na Zapad ne mozemo racunati, nego na sebe same, na ispravljanje neukog, zadrtog, podmitljivog mentaliteta, jer je narod ovdje ozbiljno moralno pao.

Tihana
27.09.2023-13:57 13:57

Samo bjezati odavde ko god može

Tara
27.09.2023-20:19 20:19
Reply to  Tihana

Tihana,nasi crnogorci nijesu bjezali..no su ratovali za Obraz i cast CG..

Simom
28.09.2023-09:41 09:41
Reply to  Tara

@Tara
Protiv koga da ratujem, rodbine i prijatelja koji se drukcije izjasnjavaju.? Vjerovatno je pametnije otici. Mada ne namjeravam, jer nece biti nikakvog rata. Pomalo dreke na ulici kao do sad i to je to.

Petar
27.09.2023-14:17 14:17

Uroše,bilo je protjerivanja, ali i trgovine. Živio sam jedan kratki period početkom osamdesetih i sa kesama punim maraka kupvali zemlju, kuće, gradili vile od Raške, Šumadije i Beograda. Čitava naselja stvarali. Ovih sa kesama maraka je mnogo više bilo vjeruj mi.

Uros
27.09.2023-15:04 15:04

Petre dlazem se sa tobom da je bilo i trgovine, ali ne smijemo zanemariti cinjenicu da se nas narod sa Kosova i Metohije protjeruje jos od 1946.g. Koliko je tada protjerano Srba i Crnogoraca da bi se naselili Albanci. Sjecas li se, ako si stariji, slucaja Martinovic 80-tih godina. To je samo jedan od mnogobrojnih slucajeva. Na Kosovu su Srbi i Crnogorci odvajkada zivjeli u strahu od terorista koje su stitili Amerikanci i NATO. Zar ne vidis cilj autora ovog sramnog teksta da abolira zlocince u vidu tzv.OVK. Ali Redzic ima svoju cijenu kod svojih mentora. Kosovo koje je sada… Pročitaj više »

milatović
27.09.2023-19:56 19:56
Reply to  Uros

Srbi su napustili Kosovo sa Čarnojevićem. Kosovo je bilo čisto Albansko kada su ga Karađorđevići naselili Srbima. Na čijoj su zemlji tada živjeli Srbi?

Krsto
28.09.2023-04:43 04:43
Reply to  Uros

E sto se tice Djordja Martinovica znas li da postoji njegovo potpisano priznanje da je sam sebi uradio to sto je uradio..Islednik i komandir milicije koji su ga saslusavali bili su Srbi i vijest je bila objavljena u medijima..Na intervenciju Slobodana Milosevica slucaj je zataskan..Da je Djordje zaista bio zrtva nekakvih napadaca on bi dobio veliku odstetu besplatno lijecenje na VMA itd…Nije dobio nista-sta mislis zasto? Sto se pak tice Srba s Kosova ukucaj njihova prezimena-Bulatovici Djurovici Drobnjaci Trajkovici ivanovici itd..90% njih su CRNOGORCI potomci kolonista koje je jos kralj dovodio na tudju otetu zemlju…Mozes ih cak i pitati koje… Pročitaj više »

džudović
27.09.2023-15:33 15:33

Ne znam kakvo je mrtvilo zahvatilo Crnu Goru da javnost ne može da artikuliše zahtjev da se manastiri koje je uzurpirala SPC pretresu. Ako su u kripti hrama u PG mogli u vrećama da drže novac (videli odvoćenje), šta ih sprječava da u kripti imaju puna oružja? Zašto su Zemeljnim propisali da se pretres vjerskog objekta može uraditi samo uz odobrenje popova?

Tara
27.09.2023-20:22 20:22
Reply to  džudović

Drzavnici..kao sto je Dritan-Milatovic..Milojko itd ne dozvoljavaju…jer znaju tacno sta se sve nalazi u tim Manastirima…

Lijan
15.10.2023-22:19 22:19
Reply to  Tara

Sto rece to covjece ! Kakvi crni drzavnici Dritan, Jakov ili Milojko. Nema tu ni D od drzavnika, ali ima D od .rkadzija. AV,AV,AV.

dragan
27.09.2023-17:43 17:43

Svaka cast Gospodine. Respekt!

Tara
27.09.2023-20:22 20:22
Reply to  dragan

Svaki dan..pises jedno-te-isto..dosadio..si!

REKOS
27.09.2023-19:29 19:29

Neka nam je svima Jasno ,Da nije to slucajno da Teroristicka srbijanska crkva u svim Drzavama u regionu zatrazio da njihova crkva ima Ekstra Teritoriju ,ovja Zahtev ima Opasnu pozadinu ,Jer ta Crkva je Vojna Kasarna i Vojni Magazin .

Ti
27.09.2023-21:28 21:28

Sve isto ttrabunjas. Ja ti za ovo nebi platijo ni centa
Pises anti americke pamflete.

Ante
27.09.2023-22:15 22:15

Defašizacija Srbije je na dugom štapu!

Nokola
28.09.2023-06:28 06:28

Ovu sektu treba zabraniti i proćerati sve popove iz zemlje
Niti se bave verom niti su vernici već organizovana legalna kriminalna mafija koja se bavi nelegalnim biznisom, skuplja priloge od lakovjernih budala i pokušava da zavlada svakom državom đe radi

Ama_dokle
28.09.2023-09:59 09:59

Nažalost, ovo će biti dugotrajan proces oko SPC. Vjerujem da će se na kraju uspostavtit pravi poredak stvari, da CPC dobije ono što je njeno, da se odnosi sa SPC regulišu na ispravan i pošten način. Međutim, SPC je uspostavila takvu infrastrukturu da će to biti nevjerovatno teško. Ogroman novac se tu vrti, neće se tek tako odreći toga. Uticaj na biračko tijelo je ogroman, tako da svako ko izlazi na izbore na neki način koketira se tom izbornom masom da bi dobio što više glasova. Crna Gora treba da jača istitucije države, koje će uspostaviti kontrolu nad ovim tokovima.… Pročitaj više »