Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Litijumski standardi

Po litijumskim standardima se na mjestu četiri ministarska resora drži osoba izopačene svijesti, patološki zadojena anticrnogorstvom, velikosrpskim klerofašizmom i antizapadnjaštvom, koja postavlja kadrove sa dna kace, ekstremne klerofašiste i mrzitelje svega crnogorskog, mrzitelje NATO-a i ljubitelje Putinove Rusije, koja dovodi kadrove šešeljevske profilacije iz Srbije i postavlja na čelo crnogorskih kulturnih institucija... Što još treba da se desi pa da se zacrvene ambasadori po Podgorici? Da se Vojislav Šešelj postavi na čelo zavoda za školstvo pa da iz škola izlaze mladi četničići sa pjesmom crvenih beretki na usnama? Ustvari, to se već i bez njega dešava!

Za aktuelno.me

Piše: Slobodan L. Jovanović

Nije da nijesmo znali, pisalo se o tome, dolazak Angele Merker u Beograd je samo potvrdio da ništa nije slučajno. Ili, što bi se narodski reklo – bez đavola. Prvo je Vučić organizovao konferenciju za štampu na kojoj se pomirljivim glasom odrekao svega što je činio, praveći alibi za Angelu Merkel i predupređujući eventualne packe za miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, „srpski svet“, upotrebu Crkve Srbije u širenju „srpskog sveta“ i podsticanje konflikata u Crnoj Gori, kao i neke unutrašnje probleme Srbije, vezano za kontrolu medija, jednopartijski parlament i slične autokratske svinjarije. Jedino ga iznervira, onako profinjenog, najjednostavnije novinarsko pitanje – što je svrha te nenadne konferencije za štampu? Ogoli ga dibidus!

Slobodan Jovanović

I sva ta šarada bi za džabe. Angela se ne osvrnu ni na jedno pitanje kojim se Vučić bavio, njoj je sve bilo, što bi Rusi rekli, v porjatke. Otužno je bilo slušati Vučićevu ulagivačku snishodljivost i patetiku, prevazišao je ljigavštinom i onog bivšeg predśednika Crnogorske. No, nešto drugo je privuklo pažnju iz nastupa frau Merkel. A to je da su vrijednosti Evropske unije doživjele metarmofozu, pa su umjesto poštovanja, političkih, medijskih, demokratskih i svih ostalih standarda, prednost dobili, ja ću ih nazvati – litijumski standardi. Čuh da Njemačka raspolaže mnogo većim zalihama litijuma od Srbije, čak i desetak puta, ali je srpski litijum dobra moneta za zdravlje Vučića i „srpskog sveta“. Reče frau Merkel da je Njemačka vrlo zainteresovana za srpski litijum i uzgred naglasi da je Njemačka uložila mnogo u autoindustriju u Srbiji. Na tom putu najveća prepreka je Vučićev najavljeni referendum. Kad bi se zezali! Referendum je piece of cake. Taman kao će biti i popis u Crnoj Gori!

Da je Crna Gora u paketu litijumskih standarda, više nema sumnje. Vjerujem da bi informativne agencije Džibutija odavno shvatile što se dešava u Crnoj Gori, a ne službe vodećih zapadnih zemalja? Službenici po podgoričkim ambasadama, predstavnica EU u Podgorici, samo rade ono što su im vlade naložile. Zašto se radilo sa nevladinim sektorom na rušenju proevroatlanske vlasti, koja je bila reprezent crnogorske multikulturalnosti, multikonfesionalnosti, antifašizma i prihvatanja svih evropskih vrijednosti, da bi na vlast došli oni koji su suprotnost svemu tome, pitanje je svih pitanja? Kao bilo im je važno da smjene dugotrajnu vladavinu DPS-a, obradovani što radikalni srpski nacoši, misleći na DF, neće ući u vladu?! Iako trenutna vlada i sa podrškom samo 14 poslanika od 81 predstavlja dosljedne egzekutore svega onoga što su velikosrpski klerofašisti zamislili.

Po litijumskim standardima moguće je bilo kršiti Ustav, birati apostolsku vladu iako je važeći zakon predviđao zemaljsku, moguće je bez kvoruma donositi zakone, mimo zakonske procedure birati poslanike, moguće se zaduživati u četiri oka prije nego se postane član vlade, moguće je naređivati iz vlade hapšenja, napadati ljude u protestu da oni ne bi napali vas, trovati ih besprimjernim količinama suzavca kojem je istekao rok, bacati na ljude šok bombe, mijenjati titulare vlasništva običnim dopisom, zatim masovno, tipskim dokumentom, smjenjivati stotine direktora škola, direktore domova zdravlja, javnih preduzeća, mijenjati tužilačke zakone i postavljati partijske kadrove i mnogo, mnogo toga što bi moglo ispuniti tri kolumne. Pod izlikom kako se čiste kadrovi bivšeg režima, kao da su smijenili Lukašenka, a ne vlast biranu na izborima koje su sve međunarodne, relevantne istance proglašavale regularnim i demokratskim, čiste se crnogorski, prozapadni kadrovi i postavljaju ljubitelji Putina, Vučića, Draže, Mladića i Raša Karadžića.

Po litijumskim standardima se na mjestu četiri ministarska resora drži osoba izopačene svijesti, patološki zadojena anticrnogorstvom, velikosrpskim klerofašizmom i antizapadnjaštvom, koja postavlja kadrove sa dna kace, ekstremne klerofašiste i mrzitelje svega crnogorskog, mrzitelje NATO-a i ljubitelje Putinove Rusije, koja dovodi kadrove šešeljevske profilacije iz Srbije i postavlja na čelo crnogorskih kulturnih institucija, … Što još treba da se desi pa da se zacrvene ambasadori po Podgorici? Da se Vojislav Šešelj postavi na čelo zavoda za školstvo pa da iz škola izlaze mladi četničići sa pjesmom crvenih beretki na usnama? Ustvari, to se već i bez njega dešava!

Prvi čovjek državnog univerziteta Crne Gore zagovara rusku meku moć u Crnoj Gori, poistovjećuje prosrpski korpus u Crnoj Gori sa proruskim, osuđuje prodor zapadne kulture i zagovara ruske vrijednosti, mada ne znam što bi to moglo da bude, tvrdi da je razvoj srpske kulture u Crnoj Gori potpuno kompatibilan sa razvojem ruske kulture, itd. „Ako napravimo toplotnu mapu srpskog kulturnog uticaja vidjećemo da je ta teritorija neuporedivo veća od one geografske u kojoj žive Srbi ili srpska jezička zajednica. Iako meka moć po svojoj definiciji sadrži i druge komponenete, mislim da je kultura centralni sastojak ovog polja. Dakle, da bi Crnu Goru zadržali u srpskom identitetskom polju, a time i u zoni ruskog uticaja, potrebno nam je osnaživanje kulturnih i medijskih uticaja u regionu“ – opservira strategiju zbog koje je postavljen na mjesto prvog čovjeka državnog univerziteta. Uostalom, sami pogledajte sve rečeno na ovoj adresi . Nemam ni trunke sumnje da je to ustvari ideja formiranja ministarstva sa četiri resora, na čijem je čelu notorna pristalica četništva, velikosrpskog klerofašizma i rusofilstva. Spajanjem kulture, obrazovanja, nauke i sporta dobije se zaokruženi instrumentarijum za Crnu Goru po mjerilima prvog čovjeka državnog univerziteta. Još kad se tome doda uticaj Crkve Srbije i njena želja da prodre u obrazovni sistem, eto nama u budućnosti srećne srpske i ruske političke kolonije na Mediteranu! Bravo frau Merkel, monsieur Macron, Mr. Biden, Mr. Boris Johnson i ostali!

Eto, prosvjetlite nas podgorički ambasadori, predstavnici evropske administracije i ostale velike zapadne sile kako ste to u zagovornicima ruske meke moći u Crnoj Gori pronašli partnere za evroatlanske integracije, koje ovih dana potencirate? Nije valjda da vjerujete Krivokapiću, Bratićkoj i sličnima u njihove iskrene pobude da crnogorski brod odvoje od „srpskog sveta“ i „bratske“ Rusije? Da vjerujete da je moguće sa Mandićem, Kneževićem, SNP-om, direktno ruskim ljudima u Crnoj Gori, razvijati zapadne vrijednosti i integrisati Crnu Goru u zapadno društvo? Dozvolili ste da vas pustokupljevina vuče za nos i igra dvostruku igru samo zato što ste povjerovali jednom intelektualnom i moralnom kepecu, mizernih kapaciteta, da je sposoban da tu antizapadnu, rusofilsku družinu drži na kursu koji je postavila prethodna vlast?

Teško je gospodo iz EU povjerovati u vaše dobre namjere prema Crnoj Gori kad svo vrijeme učestvujete u kampanji kriminalizacije Crne Gore, prihvatajući kao meritornu propagandu koja se vodi prema Crnoj Gori iz Beograda, iz pojedinih crnogorskih medija i nevladinih organizacija, koje danas zdušno podržavaju aktuelnu vladu više nego sumnjivih namjera kada je u pitanju budućnost Crne Gore. Bez srama, većina bivših NVO, koje su presudno uticale na loš imidž Crne Gore, danas učestvuju  u vlasti, zagovaraju kršenja zakona i evropskih standarda, ćute na sve nedemokratske poteze vlasti, postavljanje antievropskih, velikosrpskih nacionalista „po dubini“, pretvaraju Javni servis u SRNA novinarstvo, pokazujući da njima nikada nije bio cilj evropeizacija Crne Gore, evropski standardi i vrijednosti, već samo obaranje DPS-a sa vlasti. To se vidi i sada po ogromnoj ostrašćenosti prema DPS-u, iako je u opoziciji, i otvorenom namjerom da se potpuno uništi.

Kako je moguće da EU postavi za komesara za zapadni Balkan Orbanovog čovjeka, kad se zna da je Orbanov najbolji prijatelj u Evropi Aleksandar Vučić? I obratno. Kakvu to demokratiju i standarde može donijeti Crnoj Gori čovjek koji dolazi iz zemlje koja ne zadovoljava osnovne demokratske standarde? Što ga ne pošaljete u Mađarsku da tamo pokaže svoje kapacitete, umjesto što favorizuje Srbiju na zapadnom Balkanu i očigledno posmatra Crnogorce u Crnoj Gori i CPC kao remetilački faktor. To je čovjek koji je govorio u Briselu da su u Crnoj Gori ugroženi hrišćani? Ali, očito da je on samo dio procesa koji ne želi da se mnogo udubljuje u meritum.

Crna Gora je punopravna članica NATO saveza. Znaju se međusobne obaveze u tom odbrambenom savezu kad je ugrožena neka njegova članica. A Crna Gora jeste ugrožena. G-dine Jens Soltenberg, vrijeme je da razmislite o tome da je luka Bar dio infrastrukture NATO saveza i da je vrijeme da je počnete koristiti. Čisto onako da se neki ne preigraju.

Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

11 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
20.09.2021-07:26 07:26

Odlican tekst 100% istinit ,samo je pitanje,dali ce ikada nesto ovako “doci do mozga”ambasadorima u Crnoj Gori,samo da ne bude kasno.Ova Rajnke iz Ameicke ambasade “strasno se cudi sto se desava u Crnoj Gori”licemijerje klasicno,a ima spijuna-sluzbanika u ambasadi veoma bliskog oloskom dvojcu Perovic-Ivanovic iz cetnickog koncerna “vesti”.Ona Popa samo o “zelenilu”nazdravlje njoj ka “pokojni”Crni Milos Zeleni Konatar ali uz “ugrozene srbe”u Crnoj Gori. O Vucicu je sve receno,kratko jasno NIKO i NIKOGOVINA,Verhelji “komesar”Srbije,njegov “tata”Viktor Orban to su ultranacinalisti “ala balonja Vucic”za njih(Madjarsku) je jedino “dobro” bilo kad je onaj “brkica iz Rusije”drzao pod svoje,no i oni su EU te… Pročitaj više »

Jocko
20.09.2021-08:41 08:41
Reply to  gagi

Nije poenta da li će “doci do mozga ambasadorima u Crnoj Gori” jer oni već sve znaju ali se prave toše, nego kad će doći do mozga crnogorskoj opoziciji koja i dalje stoje u redu i bore se za poziciju prvog vazala EU ambasada. I to je zakašnjelo jer je Markovićeva vlada trebala da se brani onako kako se brane dostojanstvene zemlje kada su napadnute sa strane.

!!!
20.09.2021-09:52 09:52

Pa ne znam sto se ceka?Zasto se ne ide pred ambasade i jasno i glasno reci i napisati da stvari stoje ovako kako stoje i da smo mi kolateralna steta biznis politike Merkelove &co.Znaci direktno u glavu reci o cemu se radi.Mozda nije diplomatski ali nema vise povratka.Djavo je dosao po svoje.

Petrov do
20.09.2021-09:58 09:58

@Gagi. Tebe niko ne valja.Sramota je da pises tako o najvećoj drzavnici velike Njemačke koju uvazavaju i istok i zapad i sjever i jug a koja kao normalna odoba nema ni jedne mrlje u karijeri. Tebe Gagi nevalja ni ambasadorka najvece svjecke sile Amerike. Vjerovatno si premlad i zelen da bi razumijo neke stvari..Ali malo ko cita tvoje komentare zato bi bolje bilo da sadis luk pa prodaj na Gintas da imas za lozu i kafu i burek .

Sara
20.09.2021-17:54 17:54
Reply to  Petrov do

Merkel je putinova spijunka..ona mrzi cak i Njemacku Himnu..zato joj se tresu gace(pri svakom inte,,za Uzvrat je izmislila Coronu.(nije bila sama)
Sad ide u Penziju..posto njena partija gubi na svim savovima..

borko
20.09.2021-11:37 11:37

Sve je počelo vojnim slomom velikosrpske ideologije i njihove vojne armade. Skraja devedesetih godina prošlog vijeka i osvita ovog stoljeća je svetosavskovelikosrpska armada skovala novi plan i pravce djelovanja u cilju sprovođenje ideje koja je osmišljena još u devetnaestom vijeku u vidu načertanija. Za nove odradnike, u prvom naletu, su određeni popovi i monasi crkve Srbije i pojedini ekonomsko prilagodljivi mediji. Izvršen je precizan odabir svještenika crkve Srbije i njihova prvo obuka, a onda i prekomanda u rubnim djelovima srpskog sveta. Preko plaćenih medija i plaćenih agencijskih istraživanja, prvo stidljivo, a poslije sve javnije i agresivnije se podizao nivo ugleda… Pročitaj više »

!!!
20.09.2021-13:57 13:57

@Petrov do,ja cu kratko.Ovako nepismen tekst je slika i prilika svetosavca koji je upucen u svjetsku politiku.Ne znam da li si “razumijo” sto si napisao?

borko
20.09.2021-16:39 16:39

Prevara smišljena u kelijama srpske crkve i podrumima SANUa a zatim u vidu projekta poslata odradnicima na terenu Crne Gore i okoline. 1. Izvršiti podjelu partija u tri striktno odvojene kolone i to : Prva kolona(DF, SNP UJEDINJENA PRAVA I ostale), koja će okupiti birače starije dobi, nižeg obrazovanja, rasprostranjene po ruralnim djelovima Crne Gore i periferiji gradova. Druga kolona(Demokrate, Lekić i ostali) , koja će okupiti mlađe ljude sa većim stepenom obrazovanja smještenih u pretežno gradskom području. Treća kolona( URA), Koja će okupiti razočarane suvereniste, koji su vazda bili nezadovoljni svojim statusom i položajem u društvu, a svoj neuspjeh… Pročitaj više »

Sara
20.09.2021-17:41 17:41

Ovom srbijanskom fasitu..zajedno sa crnogorskim..i izbjeglickim korpusom..je zinula guzica na CG..To mi svi znamo..
Mora se misliti na 13 Julski ustanak..sa jednom strategijom..koja ce uspjeti u istom..Hrvate je pomogla Amerika—a koc'e nas..???

Pomorac
20.09.2021-21:27 21:27

Pa draga Sara pomocice nam Hrvacka.

!!!
20.09.2021-21:28 21:28

@Borko,svaka cast!Ovakva taktika je razradjivana od zadnjih izbora a pri tome dodati da su sve lokalne izbore pokrali dovodjenjem glasaca iz Srbije i Bosne.Tu jos dolazi i sirenje straha preko drustvenih mreza preko botova.Ocigledno da su ruske sluzbe sve dobro razradile i sa puno para iz Rusije i ruske i srpske crkve odradili.Jedino sto ne racunaju na nasu ljubav prema CG
.A IZDAJNIKE cemo svakako poslati u istoriju bescasca.