za aktuelno.me

piše: Željko Vukmirović

Dobra vijest iz regiona za proteklu nedjelju je glasila: Policija u Bosanskom Petrovcu kaznila je dvojicu muškaraca srpske nacionalnosti koji su na javnom mjestu nosili šubare sa kokardama zbog remećenja javnog reda i mira i vrijeđanja vjerskih i nacionalnih osjećanja.

Pri tome, tamošnji policijski načelnik, a zbog upotpunjene informacije takođe srpske nacionalnosti, objavio je apel u kojem se između ostalog kaže: “U našim komplikovanim društvenim odnosima, nema mjesta isticanju simbola rata. Za svaku osudu su pojedinačni ispadi i ovom prilikom se izvinjavam svima koji su osjetili povredu svojih vjerskih i nacionalnih osjećaja. Apelujem da svi zajedno doprinesemo suživotu dostojnom čovjeka.”

Podsjećanja radi, Bosanski Petrovac je mjesto koje je u Drugom svjetskom ratu još 1942. godine bilo oslobođeno od fašista i nacista.

U Crnoj Gori “pojedinačni ispadi” su već duže vrijeme legitimna stvar. Baš kao i vrijeđanje vjerskih i nacionalnih osjećanja. Baš kao i vrijeđanje zdravog razuma. Od prognoze poslanika i jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića da “desiće se strašne stvari” i napomene o zakopanom oružju, do poziva za blokadom ulica. Plus, uobičajeno omalovažavanje crnogorske nacije.

Vrijeđanje zdravog razuma je kompletirano usvojenom tezom o “otimanju naših svetinja”, zapravo crnogorskih crkava, manastira i placeva,  koje pedantno i svakodnevno plasiraju ovdašnji prosrpski političari, baš kao i političari u Srbiji, baš kao i srpski sveštenici, baš kao i mediji koji ih podržavaju.

Ovakvo životno okruženje, priznaćete, nije baš obećavajuća stvar.

Zato, svaka dobra vijest je dobrodošla. A Bosanski Petrovac je zakon.

 

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta. 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve