Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Žugić: Investiranje u ljudski kapital mora imati značajno mjesto u budžetu

Kako je saopšteno iz CBCG, Žugić je dodao da u zemljama Zapadnog Balkana postoji značajan prostor za dalji napredak u proširenju pristupa osnovnom obrazovanju, zdravstvu i uspostavljanju sistema socijalne zaštite

Investiranje u ljudski kapital mora imati značajno mjesto u budžetu svake zemlje, a u današnjem vremenu globalizacije i ubrzanog tehnološkog razvoja, razumijevanje uticaja obrazovanja na raspodjelu dohotka je važno za osmišljavanje i sprovođenje politike prema inkluzivnom i održivom ekonomskom razvoju, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na godišnjem sastanku Holandsko-belgijske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Skoplju.

Kako je saopšteno iz CBCG, Žugić je dodao da u zemljama Zapadnog Balkana postoji značajan prostor za dalji napredak u proširenju pristupa osnovnom obrazovanju, zdravstvu i uspostavljanju sistema socijalne zaštite.

Na godišnjem sastanku, koji se održava od 21. do 23. juna, učestvuje i ministar finansija Darko Radunović, a otvorio ga je predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

“Raspravljalo se o kapitalizmu i načinima na koje ovaj ekonomski sistem može doprinijeti sveopštem dobru, zatim o unapređenju nacionalnih fiskalnih politika i finansijske stabilnosti, te o investiranju u ljudski kapital koje, po ocjeni učesnika u diskusiji, može doprinijeti smanjenju razlika u stepenu dostignutog ekonomskog razvoja u pojedinačnim zemljama”, navode u CBCG.

Sastanci Konstituence održavaju se jednom godišnje i prilika su da ministri finansija, guverneri centralnih banaka i drugi visoki zvaničnici zemalja članica, zajedno sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke, diskutuju o globalno relevantnim ekonomskim i finansijskim pitanjima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve