Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

Za minimalnu potrošačku korpu u oktobru trebalo 667,90 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u oktobru u odnosu na septembar  zabilježila je rast od 0,4 odsto

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za oktobar ove godine iznosila je 667,9o eura, od čega su izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 287,30 eura, a za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 380,60 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u oktobru u odnosu na septembar  zabilježila je rast od 0,4 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u oktobru su u odnosu na septembar zabilježili pad od 0,7 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge zabilježili rast od 1,3 odsto”, naveli su iz MONSTAT-a.

FOTO: Screenshot
FOTO: Screenshot

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve