Četvrtak, 16 Maja, 2024
Rubrika:

Budžet za narednu godinu 2,85 milijardi eura, nedostajaće 705 miliona

Vlada usvojila prijedloge odluka o proračunu i o zaduženju

Prihodi i rashodi planirani nacrtom Budžeta za sljedeću godinu iznosiće 2,85 milijardi eura, no nedostajaće 705 miliona, saopšteno je na današnjoj sjednici odlazeće Vlade. Ipak, sljedeće godine limit na zaduženje biće do 600 miliona eura.

Kontroverzni premijer Dritan Abazović kazao je kako je nacrtom Budžeta predviđen rast plata u javnoj administraciji, prosvjeti i policiji.

Kazao je da će zaduženje “ići u depozite”, te da će kapitalni budžet biti veći od 200 miliona eura.

Za socijalno staranje gotovo 800 miliona

Prema mišljenju odlazećeg ministra finansija, Budžet je koncipiran u “nikad nepovoljnijem ambijentu”.

“Riječ je o budžetskom okviru od 2,85 milijardi eura, odnosno 165 miliona više nego tekuće”, kazao je on, dodajući da će za socijalno staranje biti izdvojeno 756 miliona.

Za povećanje zarada zaposlenima u javnom sektoru biće izdvojeno dodatnih 67 miliona, precizirao je Damjanović.

Kapitalnim budžetom, kako je rekao, biće obuhvaćena 294 projekta.

“Javno zdravstvo bilo dovedeno do ivice”

Punjenje prihodne strane, dodao je on, neće biti zasnovano ni na čemu nezakonitom, a oslanjaće se i o mjere suzbijanja sive ekonomije.

“Planirana su dodatna sredstva za Fond za zdravstvo u iznosu od 65 miliona eura. Konačno je neka Vlada uspjela da dovede dugovanja Fonda na nulu”, istakao je Damjanović, dodajući da je zdravstvo bilo dovedeno do ivice.

Faliće 705 miliona eura, limit za zaduženja do 600 miliona

Dodatna sredstva u odnosu na ovogodišnji Budžet, kako je rekao Damjanović, obezbijeđena su u oblastima poljoprivrede, obrazovanja, nauke i sporta.

“Kada sve ovo imamo na papiru, treba reći da su nedostajuća sredstva u Budžetu negdje u nivou od 705 miliona eura. Odlukom o zaduženju predvidjeli smo limit za zaduženja do 600 miliona eura, a on bi mogao biti i manji u slučaju da se limit, koji imamo ove godine kroz rebalans, popuni u što većoj mjeri, odnosno ako ovogodišnjim zaduženjem stvorimo fiskalnu rezervu za 1. januar”, dodao je on.

Vlaović: Tražićemo više sredstava

Kada je riječ o ministrima, oni su uglavnom bili u saglasju sa nacrtom, izuzev odlazeće ministarke kulture i medija Maše Vlaović.

“Tokom naredne godine biće potrebna mnogo veća sredstva od planiranih, te bismo kada se preciziraju detalji, uz saglasnost Vlade, tražili obezbjeđivanje dodatnih sredstava”, dodala je ona.

Procentom izdvajanja za resor nije bio sasvim zadovoljan ni odlazeći ministar poljoprivrede Vladimir Joković, koji smatra kako bi ta sredstva ubuduće trebalo da budu veća, naročito uzevši u obzir broj ljudi u Crnoj Gori koji se bave poljoprivredom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve