Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

VISOKE NAKNADE TJERAJU INVESTITORE: Komunalije kao biznis barijere

Mnogi hoteli čija je realizacija u planu u dolazećem periodu su već ušli u određene angažmane sa bankama, koji su značajno ugroženi sa ovakvim naglim promjenama u poslovnom ambijentu

Javna rasprava o Nacrtu odluke o izmjenama i dopunama odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta pokazala je da visoke naknade ne samo da će otjerati investitore, već će uticati na umanjenje prihoda u lokalnom budžetu, zaposlenost, turističku sezonu, ukupan razvoj grada. Na Centralnoj javnoj raspravi povodom ovog akta kojim je predloženo da se naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u Kolašinu sa postojećih 30 eura poveća na čak 150 eura u zoni I, na 100 u zoni II, 70 u zoni III, istaknuto je da Kolašin postao jedna od najbrže rastućih opština, a investicije su pokrenute primarno razvojem infrastrukture, posebno u Skijalištu Kolašin, i povoljnim investicionim ambijentom,  između ostalog i atraktivnim komunalnim naknadama.

Sada opština predlaže značajno veće iznose komunalnih naknada po zonama koji ne korespondiraju planskim pokazateljima i ekonomsko tržišnim analizama, kao ni potrebama opštine za finansiranje infrastrukture na predmetnim lokacijama.  Kako je istaknuto u primjedbama sa javne rasprave, za finansiranje neophodne infrastrukture postoji mogućnost korišćenja sredstava iz Fonda za razvoj manje razvijenih opština, kome je najveći doprinos upravo dala opština Kolašin.

Portal Aktuelno je pisao da bi, prema novom nacrtu, iznos komunalija višestruko premašio one u susjednim opštinama i umanjio konkurentnost Kolašina kao investicione destinacije. Koliko bi to bilo štetno za grad, pokazuje podatak da je, od početka ovog investicionog ciklusa, počela izgradnja 12 novih hotela u Kolašinu koji broje oko 1350 novih jedinica i koji će zapošljavati preko 1200 ljudi. Hoteli posluju po kondo modelu, što osigurava da su otvoreni 12 mjeseci i da sve smještajne jedinice imaju obavezu izdavanja. Planirano je otvaranje novih hotela po istom modelu, pa bi stoga ovakva odluka mogla izrazito negativno uticati na perspektivu razvoja novih hotelskih kapaciteta.

Zbog toga se Opštini Kolašin sugeriše da hoteli kao objekti od opšteg značaja, nezavisno od modela poslovanja, u ovakvim odlukama moraju imati povoljniji status zbog svih benefita koje donose lokalnoj zajednici.

Na javnoj raspravi je istaknuto da je ukidanjem plaćanja naknada za komunalno opremanje za hotele od 4 i 5 zvjezdica, u Crnoj Gori otvoreno preko 200 hotela, i zaposleno preko 15.000 ljudi, što je dovelo do visestruko većih i održivih prihoda za državu i opštine.

Pozitivni uticaj razvoja hotela na lokalnu zajednicu

U primjedbama i sugestijama dostavljenim Opštini Kolašin navode se precizni benefiti  od izgradnje hotela, kroz direktne i indirektne efekte. Direktni efekti, kao što je uticaj na bruto društveni proizvod, u fazi izgradnje se odnosi na investicije, a u fazi eksploatacije na  prihode od preko 40.000 eura godišnje po smještajnoj jedinici. Novostvorena vrijednost je oko 25,000 eura godišnje po smještajnoj jedinici a uticaj na produženje turističke sezone do 10 mjeseci, sa zauzetošću na oko 62% godišnje. Uticaji na prihode lokalne samouprave u fazi eksploatacije se ogledaju kroz poreze pa je projekcija prihoda od poreza na promet nepokretnosti 1.350 eura po smještajnoj jedinici godišnje. Takođe, novi zakon o porezu na dohodak fizičkih lica obezbjeđuje nove prihode za Opštinu. Indirektni efekti invesiticija se ogledaju u razvoju povezanih privrednih aktivnosti kao što su građevinarstvo, saobraćaj, poljoprivreda, prehrambena industrija, trgovina itd, zatim rast prihoda Opštine i države, povećanje investicione aktivnosti, rast prihoda od prometa proizvoda i usluga, jačanje regionalnog razvoja i povećanje potrošnje.

Taksa da ne prelazi 60 eura po kvadratu

Uvećanje komunalija koje ide u ovolikom procentu nije opravdano i nema uporište u planskim pokazateljima i realnim finansijskim potrebama opštine da ispuni svoje obaveze u dijelu komunalnog opremanja. Zbog toga su se na javnoj raspravi čule sugestije da se iznos komunalija u ovim zonama ne povećava u obimu koji je predložen Nacrtom, a da se pritom daju dodatni popusti za objekte od opšteg interesa – kondo hotele od 4 i 5 zvjezdica koji su jako popularni u Opštini Kolašin. Tako je predloženo da naknada za zonu I bude 60 eura, zonu II 48, zonu III 35 i zonu IV – 28 eura. Uz to, kako bi se osiguralo da investitori ne dolaze iz Kolašina, predloženo je da se posebnim članom definiše da se naknada utvrđena ovom odlukom umanjuje se za  kondo i mješovite hotele od minimum 60 soba koji zapošljavaju preko 30 osoba za 50%, kondo i mješovite hotele od minimum 120 soba koji zapošljavaju preko 60 osoba za 75%, uz obrazloženje da kondo hotel od 60 soba, direktno i indirektno stvara novu vrijednost za lokalnu zajednicu od preko 3,5 miliona eura godišnje i otvara novih 55 radnih mjesta, dok su kod kondo hotela od 120 soba ovi parametri duplirani.

Takođe je predloženo godišnje skalarno uvećavanje naknada za komunalije u vremenskom periodu od 48 mjeseci zbog lakše adaptacije na značajne promjene u poslovnom ambijentu kao i odlaganje primjene nove odluke za hotele, tako da mogu da plaćaju naknade prema postojećoj odluci 24 mjeseca nakon stupanja na snagu nove odluke. To bi bio dodatni podstrek privredi da se u data 24 mjeseca pokrenu investicije u još hotela kako bi investitori mogli iskoristiti priliku koju neće imati nakon toga, kao i da se motivišu svi koji trenutno pregovaraju sa lokalnim stanovništvom – vlasnicima urbanizovanih placeva da u što kraćem roku uđu u investiciju na benefit građana, Opštine Kolašin i investitora. Jer, mnogi hoteli čija je realizacija u planu u dolazećem periodu su već ušli u određene angažmane sa bankama, koji su značajno ugroženi sa ovakvim naglim promjenama u poslovnom ambijentu.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve