Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Valgo će raditi i drugu fazu remedijacije u nekadašnjem brodogradilištu

Druga faza projekta podrazumjeva rušenje osam objekata i dekontaminaciju zemljišta ispod njih

Francuska kompanija Valgo radiće i drugu fazu remedijacije zemljišta i odvoženje grita iz nekadašnjeg Brodogradilišta u Bijeloj što je i potvrđeno potpisanim ugovorom sa Agencijom za zaštitu životne sredine. Do sada je iz kruga brodogradilišta u okviru prve faze projekta izvezeno za Španiju 38.000 tona grita.

Foto: Arhiva

Valgo je u prvoj fazi projekta u obavezi da tretira 110.000 tona grita i kontaminiranog zemljišta od čega je 80.000 tona predviđeno da se transportuje u Španiju, dok će 30.000 tona, koji predstavlja neopasni otpad,  biti tretiran na licu mjesta.

Druga faza projekta podrazumjeva rušenje osam objekata i dekontaminaciju zemljišta ispod njih.

U toku je i priprema terena za dekontaminaciju koja će biti sprovedena kada kompletna količina koja je predviđena za izvoz isplovi iz Bijele.

Otpad se sastoji uglavnom od taloga aktivnosti pjeskarenja brodova (pjesak pomješan sa zemljištem i malim procentom materijala kao što su metal i plastika koji dolaze od konstrukcije brodova) i zagađenog zemljišta , čija eliminacija i tretiranje će omogućiti revitalizaciju tla za buduće korišćenje. Ostali otpad se sastoji od azbesta, gvožđa i drugog otpada, kao i derivata ugljovodonika.

Projekat remedijacije i odvoza grita iz kruga Brodogradlišta koji je povjeren  francuskoj kompaniji  Valgo  sprovodi se u okviru projekta  „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“ koji finansira Svjetska banka sa 50 miliona eura. Posao u Bijeloj  vrijedan je skoro 23 miliona eura.  Projekat se odvija planiranom dinamikom a odvoz grita koji je tretiran kao opasan počeo je sredinom marta sa dinamikom ukrcaja i odvoza dva puta mjesečno.

Proces remedijacije, kako je ranije saopšteno,  biće okončan u martu 2020. godine.

U Bijeloj je planirano otvaranje centra za servis jahti i mega jahti. Vlada i konzorcijum Damen-Porto Montenegro su krajem prošle godine potpisali koncesioni ugovor na 30 godina za privredno korišćenje brodogradilišne luke Bijela.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve