Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

USSCG pravi potrošačku korpu, projekcije da će ići i do 2.000 eura

Zbog toga je Unija slobodnih sindikata, nezadovoljna sastavom potrošačke korpe Monstata, pripremila sindikalnu. Prikupljaće se cijene artikala iz tri najveća trgovačka lanca koja nijesu na akciji

Sindikalna potrošačka korpa, koju će Unija slobodnih sindikata objaviti 1. decembra, iznosiće gotovo 2.000 eura. Kako kažu iz te sindikalne organizacije, uoči Dana dostojanstvenog rada, toliko je u situaciji inflacije potrebno čovjeku za dostojanstven život.

Dostojanstvenog rada nema bez dostojanstvene zarade, a u Crnoj Gori još nijesu ispunjeni uslovi za pristojan život – poručili su iz Unije slobodnih sindikata, na pres konferenciji na kojoj su predstavili metodologiju izrade sindikalne potrošačke korpe.

Ivana Mihailović iz USSCG ističe da je vrijeme za povećanje plata kako bi se smanjio pritisak na građane i domaćinstva koju prouzrokuje ova inflacija, do koje dolazi zbog korporativnog profiterstva.

Zbog toga je Unija slobodnih sindikata, nezadovoljna sastavom potrošačke korpe Monstata, pripremila sindikalnu. Prikupljaće se cijene artikala iz tri najveća trgovačka lanca koja nijesu na akciji.

“Sigurno možemo u ovom trenutku reći da je sindikalana potrošačka korpa iznositi duplo više od trenutne minimalne potrošačke korpe, dakle nekih 1.650 eura, a bojimo se da će ići i do 2.000 eura”, kazao je Marko Subotić iz USSCG.

Sindikalna potrošačka korpa će sadržati sve ono bez čega se ne može zamisliti pristojan život porodice – napominju iz Unije. Osim prehrambenih i proizvoda za higijenu, obuće i odjeće, korpa će sadržati troškove sedmodnevnog ljetovanja, sporta i rekreacije, obrazovanja, kao i imputirane rente koju je Monstat izbacio iz svoje.

“Preko jedne trećine domaćinstava nema riješeno stambeno pitanje i uvođenje imputirane rente je ključno u sindikaloj korpi”, smatra Subotić.

Sindikalna potrošačka korpa biće objavljena 1. decembra, a korigovaće je kvartalno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve