Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

USSCG: Neki poslodavci će pokušati da izigraju zakon o neradnoj nedjelji

Ovo je veliki iskorak jer nedjelja provedena sa porodicom nema cijenu. Možete zamisliti šta to znači za 36.000 radnika zaposlenih u trgovini od čega su 2/3 žene

Unija slobodnih sindikata pozvala je nadležne državne organe da spovedu kontrolu mogućeg kršenja Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom. Pored nadležnih, i USSCG će pratiti da li trgovinski objekti poštuju zakon pošto, kako su kazali, jedan broj poslodavaca gleda kako da ga izigra.

Vesna Milonjić Aleksić, Srđa Keković

“Ovo je veliki iskorak jer nedjelja provedena sa porodicom nema cijenu. Možete zamisliti šta to znači za 36.000 radnika zaposlenih u trgovini od čega su 2/3 žene. Od toga ne možemo da zaboravimo 40.000 radnika koji rade na crno”, kazala je na konferenciji za novinare Vesna Milonjić Aleksić, predsjednica Sindikata radnika trgovine Crne Gore.

Ona je prokomentarisala i najavu da će dva marketa kompanije Voli u narednom periodu subotom raditi do ponoći, i to Super Voli u City kvartu i Naš diskont na Zabjelu.

“Pozivam Trzišnu inspekciju da obavi nadzor u najavljenim objektima odmah poslije 20 časa. To je već nedjelja. Apelujem na sve građane da u znaku solidarnosti ne trguju u tim objektima subotom poslije 22 časa. Tamo rade naše majke, sestre, žene, koje u najboljem slučaju ne bi došle kući prije jedan sat narednog dana, a to je već nedjelja”, istakla je Milonjić Aleksić.

A tržni centar Delta city objavio je da neće naplaćivati parking neradnom nedjeljom, počev od 20. oktobra.

“Objekti koji će raditi nedjeljom su bioskop, ugostiteljski objekti, mobilni operatori, igraonice, cvjećare, banke, hemijska čistiona, kozmetički salon, apoteka, pojedini štandovi, kao i ostale djelatnosti uslužnog karaktera. Vi kada pogledate ovo onda dolazimo do pitanja-pa što to ustvari radi? Nama nije jasno zašto apoteke, zašto cvećare, specijalizovane prodavnice ili kiosci rade?! Iz jednog apsurda ulazimo u drugi apsurd”, istakao je generalni sekretar USSCG Srđa Keković.

To će biti razlog da USSCG traži redvidiranje, odnosno preispitivanje norme koja ukazuje šta sve može da bude izuzetak u primjeni ovog zakona.

“Na primjer, zašto bi morali da rade kiosci za prodaje štampe?! Mi treba da uradimo ovo što radi cijela Evropa, da se štampa ne izdaje nedjeljom, da toga dana odmaraju i kolege koje su iz te djelatnosti. Ništa se neće spektakularno desiti toga dana. Imamo dovoljno drugih medija”, ocijenio je Keković.

Prva neradna nedjelja je 20. oktobra. Zakon je usvojen 20. juna, a najveći crnogorski trgovački lanci podržavaju ovo zakonsko rješenje.

Za nepoštovanje zakona, pored novčanih kazni, propisana je i upravna mjera kojom je definisano da će inspektor, ukoliko utvrdi da trgovac radi nedjeljom i u dane državnih ili drugih praznika, zatvoriti prodajni objekat ili drugo prodajno mjesto za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen.

Zakonom je predviđena kazna od 1.000 do 10.000 eura za kompaniju, a za odgovorno lice od 200 do 500 eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve