Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Uspješne preduzetničke priče iz Bara podržane od strane lokalne uprave

Pozitivna iskustva i uspješne priče preduzetnika koji su u prethodnom periodu ostvarili podršku lokalne uprave.

U toku je Javni poziv Opštine Bar za učešće u programu podsticanja razvoja preduzetništva.

Ukupan iznos direktne finansijske podrške opredijeljene za raspodjelu po ovom pozivu iznosi 270.000 eura. Javni poziv dostupan je na web sajtu Opštine Bar, a otvoren je do 15. oktobra 2023.godine.

U želji da podstaknemo što veći broj barskih preduzetnika i preduzetnica da pokrenu ili unaprijede svoje poslovanje i da konkurišu za bespovratna finansijska sredstva Opštine Bar, predstavljamo pozitivna iskustva i uspješne priče preduzetnika koji su u prethodnom periodu ostvarili podršku lokalne uprave.

Marija Marović, profesionalna fotografkinja učestvovala je u projektu “Snažne žene – snažan Bar” koji je realizovala Opština Bar, u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada, a u okviru kojeg je kroz obuku stekla veliki dijapazon znanja u vezi sa registracijom firme, poslovanjem, obavezama preduzetnika i dr.

“Presudno za otvaranje firme i bavljenje ovom vrstom biznisa bila je moja ljubav prema fotografiji, puna podrška porodice koja nije izostala, ali i moja želja da, nakon rada u privatnom sektoru kod poslodavaca, ostvarim neku nezavisnost i slobodu. Iznos sredstava koji su mi dodijeljeni kroz projekat je pet hiljada i isti sam utrošila za kupovinu nove opreme koja je u tom trenutku bila najbolja na tržištu”, istakla je Marović.

Marović poručuje preduzetnicama da budu odvažne da ostvare sve što zamisle i što žele čitavog života, te da će “naša Opština pomoći u ostvarenju tog sna”.

Milena Adamović je vlasnica preduzetničke radnje i osnivač brenda ” Petljica design” koji u svojoj ponudi ima ručno rađene heklane igračke, proizvedene posebnom amigurumi tehnikom heklanja. Adamović je učestvovala u projektu “Snažne žene- snažan Bar”, u okviru koje je pohađala praktičnu nastavu koja se tiče vođenja preduzeća.

“Počela sam da pletem igračkice kada sam bila na porodiljskom odsustvu, prije svega za svoju djecu. To sam postavila na društvenim mrežama, pohvalila se svojim prijateljima i porudžbine su počele nekako spontano. U međuvremenu sam dala otkaz, jer sam htjela raditi od kuće, i tada se desio projekat “Snažne žene-snažan Bar” i uspjela sam da se registrujem zahvaljujući Opštini Bar”, kazala je Adamović.

Od Opštine Bar joj je dodijeljeno četiri i po hiljade eura bespovratnih sredstava koje je utrošila na registraciju preduzeća, administrativne troškove za knjigovođu, fiskalizaciju i slično, ali i za opremanje poslovnog prostora i kupovinu repromaterijala.

“Moja želja je bila da od običnog heklanja sebi napravim posao i da mogu da budem mama koja je kod kuće, a koja istovrememo zarađuje, pa sam uspjela da napravim biznis po svojoj mjeri. Registracija poslovanja mi je donijela samo dobro i ni u jednom momentu nijesam zažalila, pa sam jako ponosna na svoj mali preduzetnički put, koji napreduje sitnim ali sigurnim koracima”, poručila je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve