Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

UPC objavila instrukciju za primjenu novog Carinsko-informacionog sistema

On je u okviru samita predstavio ''Zajedničku platformu za Crnu Goru u EU!'', čiji je primarni cilj zajedničko djelovanje svih političkih aktera na ubrzanju procesa pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji

U cilju pravilnog i jednoobraznog postupanja u sprovođenju carinskih postupaka, Uprava prihoda i carina (UPC) je objavila pojašnjenje u vezi primjene novog Carinsko-informacionog sistema (CIS), koji će biti dostupan 21.10.2023. godine poslije podne.

”Deklaracije će se podnositi u novom sistemu od ponedjeljka, 23.10.2023. godine. Svi carinski postupci, redovni i pojednostavljeni, osim tranzitnog postupka, sprovodiće se kao i do sad uz upotrebu novog CIS-a. Za tranzitni postupak koristiće se postojeći CIS, jer će ova uprava ubrzo početi sa primjenom Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS) na nacionalnom nivou, o čemu ćete naknadno biti obaviješteni”, saopšteno je iz UPC.

Aplikacija Tranzit u novom CIS-u će služiti za podnošenje komercijalnog ili administrativnog dokumenta kao pojednostavljene deklaracije za stavljanje robe u slobodan promet i za izvoz robe, u skladu sa članom 328 Uredbe o bližem načinu sprovođenja carinskih postupaka i carinskih formalnosti. Pojednostavljeni postupci, evidentiranje u poslovnim knjigama deklaranta, koji su propisani članom 130 Carinskog zakona, sprovodiće se automatski, uz upotrebu tajmera tokom čijeg trajanja carinska ispostava može prekinuti postupak kada procijeni da je potrebno sprovesti dokumentarnu i/ili fizičku kontrolu, nakon čega se ti postupci završavaju ”ručno”.

Postupci, redovni i pojednostavljeni, koji su započeti u postojećem CIS-u, do kraja radnog dana 21.10.2023. godine, u istom će se i sprovoditi do njihovog okončanja. Napominjemo da je obavezno podnošenje carinskih deklaracija u novom CIS-u od ponedjeljka 23.10.2023. godine, te da se deklaracije podnijete u postojećem CIS-u nakon početka primjene novog, neće smatrati validnim.

U novom CIS-u postoje sledeći statusi deklaracija: U00 – Unijeta (za ručno unijete deklaracije); U01 – Podnijeta; U03 – Prihvaćena; U04 – Nevažeća (odbijene automatski); U05 – U kontroli; U07 – Odbijena (od strane carinskog službenika); U08 – Puštena (u zahtijevani carinski postupak); U11 – U čekanju; U12 – U puštanju. Uvozne carinske deklaracije su u novom sistemu u meniju označene oznakom IS (Import System – Uvozni sistem), a izvozne oznakom ES (Export System – Izvozni sistem). U sklopu svake carinske aplikacije nalazi se Korisničko uputstvo iste.

Kako se navodi, postupak kod carinske ispostave počinje kada se odštampani primjerak elektronski podnijete deklaracije sa pratećim ispravama dostavi nadležnoj carinskoj ispostavi i kada je deklarisana roba podnijeta carinskoj ispostavi.

”Ukoliko carinski službenik utvrdi da neka od isprava navedenih u Rubrici 44 carinske deklaracije nije podnijeta, porukom kroz sistem će zatražiti dostavljanje tih isprava u određenom roku kroz određivanje dokumentarne kontrole sa jasno navedenim zahtjevom”, stoji u saopštenju.

Ukoliko je sistem za analizu rizika ili carinski službenik odredio deklaraciju za kontrolu, ista će biti u statusu U05 – U kontroli. Novina kod carinske kontrole jeste što carinski službenik može da odluči da li se vrši kontrola cjelokupne ili djelimične pošiljke. Takođe, dodati su rezultati kontrole: • A1 – ispravno, • A4 – manje razlike (puštanje), • A4 – manje razlike (čekanje), • B1 – nepravilno; Ako je položeno obezbjeđenje za carinski dug po konkretnoj deklaraciji, sistem deklaraciju stavlja u status U08 – Puštena i roba se pušta u zahtijevani postupak. Ako za carinski dug nije položeno obezbjeđenje, sistem deklaraciju stavlja u status U12 – U puštanju i roba se ne pušta u postupak. Nakon evidentiranja o plaćenom carinskom dugu, sistem stavlja deklaraciju u status U08 – Puštena i tada se roba pušta u zahtijevani postupak.

”Službenici koji su prošli obuku vezanu za korišćenje novog CIS-a, obavezni su biti na radnom mjestu, kako bi pružili podršku kolegama u carinskim ispostavama u kojima su raspoređeni. Podnosiocima deklaracija je obezbijeđena obuka od strane firmi koje održavaju i vrše nadogradnju njihovih sistema”,istakli su iz Uprave prihoda i carina.

Za sve probleme koji eventualno nastanu prilikom sprovođenja carinskog postupka obezbijeđena je podrška putem mejla:[email protected]

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve