Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Uniprom: Bez obzira na to što nijesmo imali obavezu mjesecima smo radnicima uplaćivali zaradu, ugovor sa firmom Novi Boksiti sporazumno raskinut

Radnici su jutros prilikom blokade kazali da su od 31. decembra na Birou rada

Nakon što je objavljeno da su radnici jame Biočki stan blokirali jutros rad na kopu i put prema drugom kopu Đurković do, jer se, kako su saopštili, firma Novi Boksiti povlači iz posla sa Uniprom metalima, oglasili su se iz Uniproma.

Radnici su jutros prilikom blokade kazali da su od 31. decembra na Birou rada.

Iz komapnije Uniprom im je saopšteno da su firma Uniprom Metali i Novi Boksiti potpisali sporazumno raskid ugovora.

“Ovo je uslijedilo kao posljedica više nepravilnosti i nepoštovanja rudarskog projekta, a koje je u kontinuitetu inspektor pronalazio u radu firme Novi Boksiti. Kao što znate, postoji rudarski projekat, ovjeren od strane države, i eksploatacija rude mora da se vrši prema ovom projektu. Svako odstupanje i nepoštovanje ovog projekta podliježe krivičnoj odgovornosti. Svakog mjeseca dolazi rudarski inspektor i vrši kontrolu radova na eksploataciji rude crvenog boksita iz jame Biočki stan, kao i usklađenost sa rudarskim projektom.

Ukoliko postoje neke nepravillnosti, rudarski inspektor daje rok do kada morate otkloniti te nepravilnosti po važećem rudarskom projektu. Nakon više kontrola, pod odgovornošću firme Novi Boksiti, svaki put su ustanovljene nepravilnosti i s obzirom da ni do danas nijesu otklonjene, Uniprom Metali je sporazumno raskinuo ugovor sa firmom Novi Boksiti”, saopšteno je Anteni M.

Posebno ukazuju na zadnje rješenje od 27.12.2023. gdje zaposleni nijesu dali rudarskom inspektoru da sa izvršnim direktorim firme Novi Boksiti i direktorom firme Uniprom Metali uđe u jamu Biočki stan i da pregleda da li se radi po propisima i zakonima o rudarstvu.

“Kako Uniprom Metali isključivo rade po zakonu i propisima o rudarstvu, a kako je propisano zakonima u Crnoj Gori, od toga ne želimo da odstupimo i ovo je glavni razlog zbog koga je došlo do sporazumnog raskida ugovora.

Minimalne količine u jami Biočki stan su 330.000t godišnje po ugovoru o koncesiji tj. svake godine ova količina treba da se eksploatiše. Od 2016. kada je firma Uniprom Metali otvorila jamu Biočki stan nikada nije postignuta ta količina.

Po odobrenom rudarskom projektu planirano je godišnje 500.000t gdje se srazmjerno povećanoj proizvodnji povećava dio koncesione naknade koja pripada Opštini Nikšić i državi Crnoj Gori.

Firma Novi Boksiti su po mjesecima eksploatisali rude: Jun- 7129t, Jul 20.282t, Avgust 21.746t, Septembar 20.295t, oktobar 20.554t, Novembar 20.552t, Decembar 16.627t. sto je ukupno 127.189t.

Prethodni podizvođač Bumech Crna Gora ostavio je pripremljeno radilište sa 800m otkopnih hodnika. Firma Novi Boksiti nije vršila pripremne radove kroz krečnjak, što im je bili obaveza prema projektu, već su samo vršili otkopavanje pripremljene rude. Sve je konstatovano u zapisnicima nadzornog inženjera i više puta su opominjani da moraju započinjati pripremne radove, što ni do današnjeg dana nije ispoštovano s njihove strane te smo morali prekinuti ugovor”, navode iz Uniproma.

Nakon raskida ugovora S Bumech Crna Gora, 50 radnika je ostalo bez posla.

Bez obzira na to što Uniprom Metali nijesu imali nikakvu obavezu prema njima, ipak smo njihovim porodicama i njima pet mjeseci uplaćivali po 450 eura, navode iz kompanije.

“Iskreno, ne znamo privatnu firmu u svijetu koja ovo radi. Naravno, radnici koji su tada pokazali zahvalnost na način što su slali zahvalnice za sve učinjeno, jutros su, neki od tih istih radnika, blokirali rad Uniprom metalima. Vjerujemo da je i to neki način zahvalnosti. Svakome na obraz. Svakako, 03. januara će pojedinačno biti pozvani na razgovor svi radnici nakon čega ćemo, u odnosu na uslove koje ispunjavaju, ali i koje su imali u firmi Novi boksiti, otvoriti radna mjesta za one koji žele da rade”, poručuju iz Uniproma.

Iz ove kompanije su dostavili zapisnike i rješenja na uvid od rudarskog inspektora koje su sve nepravilnosti ustanovljene za vrijeme rada od podizvođača.

U nastavku objavljujemo i ostala dokumenta:

 

 

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve