Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Unija slobodnih sindikata: Vlada da produži subvencije na plate

,,Prethodne mjere nisu u određenoj mjeri bile vezane za očuvanje tada postojećih radnih mjesta''

Vlada je sektorima turizma, ugostiteljstva i saobraćaja, koji su najugroženiji pojavom pandemije korona-virusa, omogućila subvencije na zarade i za junsku platu u okviru drugog paketa ekonomskih mjera. A u susret trećem paketu mjera za Novu M iz Unije slobodnih sindikata kažu da podržavaju preporuku Evropske banke za obnovu i razvoj i Međunarodne organizacije rada da Vlada produži subvencije na plate do septembra.

foto USSCG

Procjena EBRD-a i Međunarodne organizacije rada je da je u Crnoj Gori, zbog pandemije koronavirusa, ugroženo oko 36.000 radnih mjesta. Zato Vladi predlažu da do septembra nastavi da daje subvencije na plate kako bi se umanjio pad zaposlenosti. Ta preporuka, smatraju u Uniji slobodnih sindikata, je opravdana.

Prema riječima Ivane Mihajilović iz USSCG prethodne mjere nisu u određenoj mjeri bile vezane za očuvanje tada postojećih radnih mjesta. Mjere su morale da budu izdašnije.

“USSCG smatra da je neophodno da budu produženje subvencije”, kazala je Mihajlović.

Vlada je kao subvenciju za aprilske i majske zarade isplatila oko 32 miliona 678 hiljada eura, što je manje novca nego što je obezbijeđeno za subvencije na zarade u okviru drugog paketa ekonomskih mjera. To znači, kaže za Portal Analitika ministarka ekonomije Dragica Sekulić, da će biti novca da se u cjelosti realizuje drugi paket ekonomskih mjera.

“Za sektore koje smo smatrali najugroženijim, a to su turizam, ugostiteljstvo i saobraćaj, program smo produžili za još jedan mjesec, što znači da će tokom mjeseca jula moći da apliciraju za junske plate. Upravo su sektori turizma i ugostiteljstva najugroženiji. Na udaru su proizvodnja, trgovina na veliko i malo I gradjevinarstvo gdje će biti teško zadržati radna mjesta”, kazala je ona.

Ivana Mihajilović navodi da u sektorima turizma i ugostiteljstva, dijela trgovine, građevinarstva i ostalih ugroženih djelatnosti je najmanje 36.000 radnih mjesta ugroženo.

“Ne govorim da će biti ugašeno ali je ugroženo zasigurno. U Uniji slobodnih sindikata žale što nisu bili dio tima koji je radio na izradi ekonomskih paketa pomoći gradjanima i privredi. Medjutim, svoje predloge dostavili su Vladi i to posljednje polovinom prošlog mjeseca”, ističe Mihajlović.

Da se subvencija za nova zapošljavanja, koja je bila predviđena na šest mjeseci, produži na najmanje 12 mjeseci kako bi na taj način podstakli poslodavce da zapošljavaju nova lica.

“Prema nekim našim evidencijama do sada je zapošljeno kroz tu mjeru oko 160 lica ali mislimo da bi to trebalo da bude u značajnijoj mjeri”, pojašnjava ona.

Mihajilović kaže da se Unija slobodnih sindikata zalaže i za obezbjeđivanje subvencija za samozapošljavanje kao i za podršku poljoprivredi, ali i da se stimuliše sezonsko zapošljavanje domaće radne snage.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve