Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Unaprijediti ekonomske odnose Crne Gore i Francuske

U okviru ciklusa prezentacija investicionih potencijala Podgorice stranim investitorima, pod nazivom „Podgorica investment days”, Glavni grad je, u saradnji sa Ambasadom Francuske i Udruženjem francusko-crnogorskih preduzeća, predstavio mogućnosti za ulaganja ljudima iz francuskih poslovnih krugova

U okviru ciklusa prezentacija investicionih potencijala Podgorice stranim investitorima, pod nazivom „Podgorica investment days”, Glavni grad je, u saradnji sa Ambasadom Francuske i Udruženjem francusko-crnogorskih preduzeća, predstavio mogućnosti za ulaganja ljudima iz francuskih poslovnih krugova.

Foto: CdM

Prezentaciju je održao gradski menadžer Marjan Junčaj, koji je predstavio veliki broj atraktivnih projekata iz oblasti poljoprivrede, proizvodnje, energetike, saobraćaja, zdravstva, turizma, zaštite životne sredine, kulture i sporta, izdvajajući kao prioritet za grad ulaganje u javni gradski prevoz.

Ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik istakla je da je prezentacija investicionih potencijala Podgorice važan događaj i za Crnu Goru i za Francusku.

“Bilateralni politički odnosi između naše dvije zemlje su odlični, ali s druge strane, ekonomski odnosi nisu na nivou na kojem bi mogli biti. Treba još dosta da radimo kako bismo stigli neke druge zemlje koje su malo bolje pozicionirane u tom smislu kod vas. Moguće da je razlog to što francuski preduzetnici ne poznaju dovoljno ne samo Crnu Goru, već i cijeli region Balkana”, ocijenila je ona.

Foto: CdM

Ambasadorka je saopštila da ulaže velike napore u cilju ekonomskog povezivanja dvije države, te da je iz tog razloga inicirala osnivanje Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća.

“Mislim da ima još dosta da se radi, ali smo već na dobrom putu”,  istakla je ona.

Predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća Rajko Uskoković naveo je da svaki grad koji se razvija i koji teži da unaprijedi svoju ponudu prolazi kroz fazu u kojoj je sada Podgorica, a koja pdrazumijeva planiranje, nove ideje, prognoze, dobronamjerne savjete, ali i kritičke osvrte.

“Podgorica je u ovom vijeku doživjela nevjerovatan i dinamičan razvoj tako da je nemali broj ljudi koji iskreno kažu da je grad neprepoznatljiv u pozitivnom smislu. Da bi se to još nadogradilo, poboljšalo i da bi Podgorica postala dio porodice evropskih metropola neophodna je saradnja i solidarnost, a današnji skup je upravo takvog karaktera”, ocijenio je Uskoković.

Rukovodilac Službe za međunarodnu saradnju Glavnog grada Ljiljana Šćepanović navela je da je današnja prezentacija bila osma po redu u okviru ciklusa kojim Glavni grad želi da predstavi svoje investiciono-razvojne programe, mjere podrške novim investicijama, kao i pravnu regulativu koja prati procedure.

“Gradska uprava će, kao i do sada, nastaviti da intenzivno i u kontinuitetu stvara privlačan poslovni ambijent u cilju prezentacije jedne nove Podgorice i privlačenja većeg investicionog kapitala”, zaključila je ona.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve