Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

U obnovljive izvore energije investirano skoro 180 miliona EUR

Ukupna vrijednost dosadašnjih ulaganja, koje podrazumijevaju izgradnju i stavljanje u funkciju objekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dostigla je skoro 180 miliona EUR, od čega najveću vrijednost ima investicija u vjetroelektranu Krnovo koja iznosi 143 miliona EUR.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je preostalih skoro 35 miliona EUR vrijednost investicija za 12 malih hidroelektrana (mHE) koje su do sada dobile status povlašćenog proizvođača.

– Pojedinačna vrijednost tih 12 mHE kreće se od uloženih 1,3 miliona do skoro osam miliona EUR. Svi ovi objekti, nakon isteka koncesionog ili perioda zakupa zemljišta, prelaze u vlasništvo države, kazali su iz Ministarstva.

Država Crna Gora od tih investicija ima značajne prihode po više osnova i to prihode od poreza na dodatu vrijednost (PDV), kao i one od koncesione naknade.

– Samo po osnovu obaveze investitora da plati PDV, državi je do sada od povlašćenih proizvođača isplaćeno skoro milion EUR, precizirali su iz Ministarstva.

Po osnovu obaveze plaćanja koncesione naknade, kako su dodali, država je u prethodne tri godine prihodovala više od 800 hiljada EUR.

– Interesi države su, po pitanju koncesione naknade, u potpunosti zaštićeni u smislu da se ona prikuplja na osnovu plana proizvodnje energije koji dostavlja investitor, odnosno na osnovu ostvarenja ukoliko je proizvodnja veća od planirane. Dakle, koncesiona naknada se isplaćuje na osnovu iznosa koji je veći, objasnili su iz Ministarstva.

Investitor za projekat vjetroelektrane Krnovo, francusko-austrijski konzorcijum Akuo Energy SAS – Ivicom Consulting, do sada je, kroz pravičnu naknadu za ekspropisanje zemljišta isplatio preko 600 hiljada EUR vlasnicima nepokretnosti na području Krnova.

Izvor: Mina

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve