Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

U Bijelom Polju usvojen budžet za narednu godinu

Odbornici Skupštine opštine Bijelo Polje usvojili su danas budžet za 2020. godinu, koji će iznositi 15.650,000,00 €, što je u visini procjene ostvarenja prihoda u 2019. godini koji je i osnovica za plan

Odbornici Skupštine opštine Bijelo Polje usvojili su danas budžet za 2020. godinu, koji će iznositi 15.650,000,00 €, što je u visini procjene ostvarenja prihoda u 2019. godini koji je i osnovica za plan, javlja Radio Bijelo Polje.

Foto: Skupština opštine Bijelo Polje

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, istakao je da planirani budžet za 2020. godinu ima razvojnu, socijalnu i sanacionu komponentu.

“Razvojna se ogleda kroz lokalne kapitalne izdatke od 4.273.000 eura, socijalna kroz još veću podršku mladima i ruralnom razvoju i tekuće izdatke u iznosu od 7.860.700 eura, dok će kroz sanacioni dio 3.315.600 eura otići na otplatu dugova”, rekao je Smolović.

Osnovna karakteristika, prema riječima Smolovića, je ta da je ovaj budžet, prije svega, uravnotežen i da je zasnovan na realnim prihodama, da omogućuje ravnomjerni razvoj na svakom dijelu teritorije Bijelog Polja i da je njegova likvidnost na visokom nivou.

“Efikasna naplata svih planiranih prihoda, kao i iznalaženje mehanizama za stvaranje novih, ostaje obaveza svih organa uprave i preduzeća čiji je osnivač Opština Bijelo Polje. Racionalna javna potrošnja i dalje će biti naš prioritet i nastavićemo gdje god je to moguće sa smanjenjem izdataka”, podvukao je predsjednik.

Kako je istakao, Opština se neće ni u narednoj godini kreditno zaduživati.

“A plate i obaveze prema reprogramu duga državi nastavićemo da uredno isplaćujemo, jer smo u potpunosti stabilizovali opštinske finansije, najviše zahvaljujući povećanju tekućih prihoda, ali i uštedama i domaćinskom odnosu prema opštinskim finansijama”, poručio je predsjednik.

Prvi čovjek bjelopoljske Opštine kazao je da je budžet za 2020.godinu kroz domaćinski pristup, uz nastavak uštede na svim nivoima izmijenjen.

“I to na način što smo dio sredstava koje smo ušteđeli smanjenjem troškova, povećali iznos sredstava za poljoprivredu, preduzetništvo, socijalna davanja, novorođenčad, studente, sport i kulturu”, kazao je predsjednik.

On je istakao da su tekući prihodi planirani u iznosu od 12.895.000 eura, veći od planiranih prošlogodišnjom odlukom o budžetu za 3,82 %.

Smolović je rekao da je budžetom u narednoj godini predviđeno povećanje subvencija za poljoprivredu za 50 hiljada, što je 20 posto uvećanje, povećane su i subvencije za rurarni razvoj sa 70.000 na 100.000 eura što je povećanje oko 40 posto, kao i transferi za socijalna davanja.

Novorođenčad će u 2020. godini dobijati od Opštine poklon od 150 eura umjesto dosadašnjih 100 eura.

“Kada je u pitanju obrazovanje učenici osnovnih škola do 4 razreda dobiće besplatne knjige, a stipendije će dobiti studenti sa prosjekom iznad 9, kao i student deficitarnih zanimanja i sa nižim prosjekom, odnosno iznad 8 i studenti bez oba roditelja. Takođe, prošili smo način za stipendiranje studenata pa će 3. januara biti nagrađeni i najbolji studenti Univerziteta Crne Gore koje će na osnovu ostvarenih rezultata predložiti njihovi matični fakulteti”, kazao je prvi čovjek opštine.

On je rekao da su za projekte koji se tiču razvoja ženskog preduzetnistva povećana izdvajanja na 20 hiljada, kao i za podršku mladim preduzetnicima od 20 hiljada eura.

“U narednoj godini ćemo izdvojiti 100.000 eura za rješavanje stambenih pitanja socijalno ugroženog stanovništva. Za asfaltiranje puteva 600.000 eura, kao i za nasipanje seoskih puteva 20% više od prethodne godine. Transferi za čistoću grada i uređenje zelenila Komunalnom preduzeću su uvećani za 20%”, naveo je Smolović.

Sekretarka Sekretarijata za finansije, Alida Nuhodžić, saopštila je da se planirani prihodi budžeta opštine Bijelo Polje za 2020.godinu, raspoređuju na tekuću budžetsku potrošnju 8.060.700,00 €, otplatu duga 3.315.000,00 € i kapitalni budžet 4.273.700,00 €.

Ona je istakla da je prilikom planiranja budžeta opštine Bijelo Polje za 2020.godinu težište postavljeno na obezbeđivanju većeg obima sredstava za finansiranje kapitalnih izdataka u cilju ubrzanijeg razvoja grada i efikasnijeg funkcionisanja rada lokalne samouprave.

„Planirana sredstva za ove namjene u iznosu od 4.273.700,00 € ,čine procenat od 27,12% u ukupnim planiranim izdacima za 2020.godine. Glavni nosioci investicionog budžeta su Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove i Direkcija za izgradnju i investicije. U ukupnim kapitalnim izdacima dominira izdatak za lokalnu infrastrukturu u nominalnom iznosu od 3.472.700,00 €, a u okviru istih asvaltiranje lokalnih puteva proboj i nasipanje opštinskih i nekategorisanih puteva“, kazala je sekretarka.

Tekući prihodi budžeta za 2020.godinu planirani su u iznosu od 12.895.000,00 € što čini 82,40% ukupno planiranih prihoda. Sopstveni prihodi planom od 4.500.000.00 € učestvuju u strukturi ukupnih prihoda sa 28,75%,i isti su više planirani u odnosu na plan po rebalansu za 13,47%.

Porezi kao najznačajniji izvor finansiranja budžeta, planirani su pod pretpostavkom dosadašnje poreske politike, daljih procesa redovnije naplate poreza i poreskih dugovanja. Prihodi od poreza planirani u iznosu od 4.750.,000,00 € ili 30,35% predviđenih ukupnih prihoda za 2020.godinu.

Odbornik DPS-a, Abaz Kujović, istakao je da budžet za 2020. godinu obezbjeđuje stabilnost finansija, ali i upućuje na brži ekonomski razvoj Bijelog Polja.

Vladan Rudić iz DPS-a kazao je da je jako značajno to što su za sport predviđena veća sredstva u odnosu na prošlu godinu, te dodao da će im to olakšati da dođu do boljih rezultata.

Odbronik SDP-a, Adnan Striković, pohvalio je to što su budžetom predviđene povećane nadokande za novorođeno dijete, kao i to što će biti besplatne knjige za učenike od prvog do četvrtog razreda, ali i to što su povećani izdaci za stipendiranje studenata.

Kazao je i da ima prostora za uređenje ovog programa, te da smatra da bi trebalo uvrstiti informacije o stanju u oblasti zdravstva i bezbjednosti, jer su, kako je dodao, to krucijalna pitanja.

Za budžet su glasala 24 odbornika, dok su dva bila protiv.

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su danas prijedlog Programa rada Skupštine opštine Bijelo Polje za 2020. godinu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve