Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

STUDIJA SLUČAJA MINISTRA MARTINOVIĆA: Nakon manje od godinu vlasti desetkovao prihode opštine

Da je povećavanje naknade za komunalno opremanje bila pogubna odluka pokazuju i podaci iz predloga budžeta za narednu godinu. Opština Kolašin je predvidjela da u 2023. godini od poreza na promet nepokretnosti prihoduje cca 250.000 eura. Međutim, zbog uvođenja naknada taj prihod je upola manji pa je do 30. septembra po ovom osnovu opštinska kasa inkasirala svega oko 117.000. Taj podatak govori da je značajno manje prometa nepokretnosti bilo u ovom periodu, logično - zbog povećanja naknade.

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović prije nego što je političkim dogovorima uletio u ministarsku fotelju, bio je predsjednik Opštine Kolašin. Njegovo predsjednikovanje će vjerovatno ući u anale lošeg upravljanja, kao studija slučaja. Grad je ostavio u stanju gorem nego ikad, ulice raskopane i razrovane, a radovima se kraj ne nazire, haos u infrastrukturi, sumnje u korupciju u projektu vodosnabdijevanja Kolašina, namještanje tendera, lažni izgovori i targetiranje investitora zbog nesposobnosti da rekonstriše najvažniji put za Kolašince- put prema Skijalištu…

Osim ovih, golim okom vidljivih, katastrofalnih posljedica, Martinović je uticao i na smanjenje prihoda u budžetu, povečanjem naknade za komunalno opremanje na najveći nivo u državi. Da je to bila pogubna odluka pokazuju i podaci iz predloga budžeta za narednu godinu. Naime, Opština Kolašin je predvidjela da u 2023. godini od poreza na promet nepokretnosti prihoduje cca 250.000 eura. Međutim, zbog uvođenja naknada taj prihod je upola manji pa je do 30. septembra po ovom osnovu opštinska kasa inkasirala svega oko 117.000. Taj podatak govori da je značajno manje prometa nepokretnosti bilo u ovom periodu, logično – zbog povećanja naknade.

Ministar mješovitog ”osvrtaja”, prvi ”balvan” śevera i najoštrija ”šega” iz Bara Kraljskih, Vladimir Martinović: Hotel na Dulovinama nije pretrpio štetu, ali je zato ”Osvrtaj” digao cijene komunalne takse na nivo Menhetna, da bi osigurao da niko više ne investira u ovu Opštinu koja je do njegovog mandata bila centar investicionog buma

Da je ta odluka bila pogubna za turizam ovoga grada pokazuje i podatak koji se odnosi na broj zahtjeva za utvrđivanje komunalne naknade za opremanje građevinskog zemljišta u periodu od usvajanja nove Uredbe, krajem marta ove godine do polovine septembra. Naime, svega četiri zahtjeva su pristigla nakon povećanja naknade. Koliku je štetu Martinović napravio Kolašinu govore uporedni podaci. Tako je od 01. januara do 25. marta, dakle prije povećanja naknade bilo čak 28 zahtjeva, a u prošloj godini je bilo  čak 40 zahtjeva.

Martinović je samo jednom odlukom uništio investicije u gradu koji je do njega bio centar investicionog buma. Portal Aktuelno, ali i brojni građani su ukazivali na neosnovanost ove odluke kojom je naknade u Kolašinu povećao na najviše u državi. Umjesto da, kao što je to praksa svuda u svijetu, privlači investicije konkurentnim poreskim ambijentom, Martinović je uveo biznis barijere kojima je otjerao zainteresovane investitore u opštine sa povoljnijim i privlačnijim poreskim ambijentom. Kako je ministar turizma mislio da privuče investitore da ulažu u grad u kome je naknada za komunalno opremanje veća nego na Svetom Stefanu i u Porto Montenegru, pitanje je na koje ne zna ni on odgovor.

Slika i prilika Kolašina nakon Martinovićevog kratkog mandata

Posljedice su poražavajuće u gradu u kojem je od početka investicionog ciklusa, do dolaska Martinovića, počela izgradnja 12 novih hotela, koji broje oko 1350 novih jedinica i koji će zapošljavati preko 1200 ljudi. Hoteli posluju po kondo modelu, što osigurava da su otvoreni 12 mjeseci i da sve smještajne jedinice imaju obavezu izdavanja. Prije nego što je Martinović opustošio opštinsku kasu lošim odlukama, bilo je planirano otvaranje novih hotela po istom modelu.

Negativan uticaj Martinovića na perspektivu razvoja novih hotelskih kapaciteta pokazuje i podatak da je u budžetu za narednu godinu predviđeno svega blizu million i po od komunalne takste, što znači izgradnja samo jednog hotela od oko 80 soba.

Umjesto novih investicija Kolašin dobio razlokane ulice

Tako je Martinović direktno zaustavio razvoj Kolašina kao turističkog centra regiona. O indirektnim efektima koje je stopirao samo jednom odlukom, da ne govorimo. Direktni efekti, kao što je uticaj na bruto društveni proizvod, u fazi izgradnje se odnosi na investicije, a u fazi ekploatacije na  prihode od preko 40.000 eura godišnje po smještajnoj jedinici. Novostvorena vrijednost je oko 25.000 eura godišnje po smještajnoj jedinici a uticaj na produženje turističke sezone do 10 mjeseci, sa zauzetošću na oko 62 odsto godišnje. Uticaj na prihode lokalne samouprave u fazi eksploatacije se ogledaju kroz poreze pa je projekcija prihoda od poreza na promet nepokretnosti 1.350 eura po smještajnoj jedinici godišnje. Takođe, novi zakon o porezu na dohodak fizičkih lica obezbjeđuje nove prihode za Opštinu. Indirektni efekti invesiticija se ogledaju u razvoju povezanih privrednih aktivnosti kao što su građevinarstvo, saobraćaj, poljoprivreda, prehrambena industrija, trgovina itd, zatim rast prihoda Opštine i države, povećanje investicione aktivnosti, rast prihoda od prometa proizvoda i usluga, jačanje regionalnog razvoja i povećanje potrošnja.

Za restauraciju Spomen doma u Kolašinu Martinović angažovao taksistu: Da li će ovo istorijsko zdanje i biser arhitekture preživjeti nasrtaj ”Balvana” iz Bara Kraljskih?

Sve je ovo, naravno, nepoznato mladom Martinoviću. On, kako je pokazalo iskustvo, poznaje samo kategoriju ličnih benefita. Hotel na Dulovinama koji se vodi na njegovog rođaka, a za koji Kolašinci tvrde da je njegov, nije pretrpio štetu zbog povećane naknade. Kao ni zgrada u blizini za koju upućeni takođe smatraju da je nastala u dilu investitora i Martinovića, u kojem je uračunata i njegova vila od 200 kvadrata u Podgorici. Da li je investitor napravio kuću Martinoviću, po kom dogovoru i šta je dobio zauzvrat, pitanja su koja muče Kolašince, a kojim bi trebalo da se pozabave istražni organi.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jelena
06.12.2023-13:43 13:43

Uzas dje ste Kolasinci, znate u koloni litijasa da stanete, pod cijenu da vam je kanalizacija poplutala kuce ,ne bunite se , nema vas. Sto se tice Kraljskih Bara, ima cestitih ljudi, nasla se dva covjeka, jedan mrtav drugi ziv da Crnoj Gori, nanesu zlo.