Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajić prekoračio limite potrošnje za 50 miliona eura

Spajić nije poštovao član 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, koji ga obavezuje da potrošačkim jedinicama u periodu privremenog finansiranja odobrava 1/12 stvarnih izdataka iz prethodne godine.

Bivši ministar finansija Milojko Spajić diskreciono je određivao limite potrošnje potrošačkih jedinica tokom šest mjeseci prošlogodišnjeg privremenog finansiranja, pa je pojedinim resorima odobrio više novca nego što je dozvoljeno, pokazala je revizija Državne revizorske institucije (DRI).

Spajić nije poštovao član 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, koji ga obavezuje da potrošačkim jedinicama u periodu privremenog finansiranja odobrava 1/12 stvarnih izdataka iz prethodne godine.

To je, kako je utvrdila DRI, rezultiralo prekoračenjem dozvoljene potrošnje za 39 potrošačkih jedinica od ukupno 49,6 miliona eura.

NAJVEĆA ODSTUPANJA

Tokom privremenog finansiranja Spajić je odobrio ukupnu potrošnju od 1,4 milijarde eura, na osnovu zahtjeva potrošačkih jedinica. Najveća zabilježena su kod otplate hartija od vrijednosti i kredita nerezidentima 87,1 milion eura, transfera za zdravstvenu zaštitu 12,6 miliona, neto zarada 9,8 miliona, subvencija za proizvodnju i pružanje usluga 6,3 miliona, otplata ranijih obaveza 5,9 miliona i liječenja van sistema javnog zdravstva 5,4 miliona.

Najveće prekoračenje po potrošačkim jedinicama DRI je konstatovala u Spajićevom resoru kojem je za šest mjeseci odobreno 14,4 miliona eura više od limita. Ministarstvu finansija u januaru prošle godine odobreno je 21,13 miliona eura više od propisane mjesečne potrošnje, a u martu 10,3 miliona. Revizori su ustanovili da je Spajićev resor tokom privremenog finansiranja potrošio 2,3 miliona eura više za konsultantske usluge u odnosu na stvarne troškove iz 2020.

Ministarstvu ekonomije odobreno je 7,6 miliona eura više, a među najznačajnijim odstupanjima u odnosu na 2020. su troškovi za bruto zarade, koji su porasli 1,45 miliona eura. Prekoračenje je utvrđeno i kod Uprave prihoda i carina od 4,5 miliona eura, Fonda PIO 4,7 miliona, Fonda za zdravstveno osiguranje 9,3 miliona, Zavoda za zapošljavanje 2,8 miliona.

NAKNADNE IZMJENE

Revizori DRI, koji su dali duplo negativno mišljenje za vođenje državne kase u prošloj godini, ustanovili su da je Ministarstvo finansija donijelo rješenje o privremenom finansiranju za januar sa zakašnjenjem od 11 dana. Svako rješenje o privremenom finansiranju mijenjano je po više puta, uz retroaktivno dejstvo.

“Rješenja Ministarstva ne sadrže obrazloženje kojim bi se bliže uredio dispozitiv rješenja i naveli razloge koji s obzirom na utvrđeno činjenično stanje upućuju na odluku u dispozitivu”, kaže se u izvještaju DRI.

Propisi su kršeni i prilikom usklađivanja troškova iz perioda privremenog finansiranja sa budžetom za prošlu godinu, donijetog 17. juna. To je dovelo do neslaganja budžeta unijetog u informacioni sistem glavne knjige trezora i Zakona o budžetu.

“Ministarstvo finansija nije na valjan način primijenilo Metodologiju usklađivanja sredstava dodijeljenih potrošačkim jedinicama, što je rezultiralo da je u glavnoj knjizi trezora unešen budžet u iznosu od 5.670.963 eura većem nego što je definisano članom tri i 23 Zakona o budžetu”, ukazuje se u izvještaju DRI.

Vlada Zdravka Krivokapića odlučila se na privremeno finansiranje sredinom decembra 2020. godine jer ih, kako su tvrdili, brojne malverzacije i netačni podaci sprečavaju da predlože DPS-ov budžet. Prvobitni plan bio je da se privremeno finansiranje sprovodi do kraja marta 2021, ali je zbog neusvajanja budžeta koji su kasnije predložili, ono bilo na snazi do kraja juna. Spajić je više puta u parlamentu tvrdio da se privremeno finansiranje sprovodi u skladu sa zakonom i u okviru dozvoljenih limita potrošnje.

Duplo negativno mišljenje slučaj za tužilaštvo

Duplo negativno mišljenje DRI predstavlja svojevrsnu optužnicu, koja će efektuirati formiranjem predmeta u tužilaštvu, saopštio je juče član predsjedništva SDP-a Petar Odžić.

On je ocijenio da samo neznalice iz ove oblasti, ili politički manipulanti, mogu reći da DRI donosi politički obojene izvještaje.

“Ljudski je griješiti i priznati greške, kako se ne bi ponavljale. Ono što nije ljudski, poslije sopstvenih grešaka i evidentnih kršenja zakonskih normi je kriviti državne institucije koje jesu i biće politički neutraln”, rekao je Odžić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve