Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Spajić: Podržavamo zahtjeve Sindikata prosvjete, prethodna Vlada nije stvorila preduslove da ispuni potpisano obećanje

Prethodna Vlada, koja je potpisala Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete u decembru 2022. za period od skoro godinu dana, nije stvorila preduslove da se obećano i potpisano ispuni. Nije potpisala Sporazum niti u okviru limita potrošnje planirala povećanje zarada prosvjetnih radnika

U susretu s predstavnicima Sindikata prosvjete, istakao sam da Vlada i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podržavaju zahtjeve predstavnika Sindikata da bi trebalo da se unaprijedi materijalni položaj, ali i uslovi rada prosvjetnih radnika i to kroz dugoročna, sistemska, rješenja, saopštio je premijer Milojko Spajić.

-Prethodna Vlada, koja je potpisala Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete u decembru 2022. za period od skoro godinu dana, nije stvorila preduslove da se obećano i potpisano ispuni. Nije potpisala Sporazum niti u okviru limita potrošnje planirala povećanje zarada prosvjetnih radnika. U fokusu nove Vlade su urgentni problemi u prosvjetnom sistemu: vršnjačko nasilje u školama, uslovi rada i zaštita prosvjetnih radnika na radnom mjestu, bezbjednost u školama, loši rezultati na testiranjima – naveo je Spajić u objavi na mreži X.

Zajednički rad, kako je ocijenio, na otklanjanju problema je krucijalan, jer je oblast prosvjete jedan od najvažnijih stubova razvoja i napretka društva.

-Mora se prekinuti praksa da se problemi koji traže sistemski odgovor rješavaju stihijski, kako bi kratkoročno zadovoljili zahtjeve. Neophodno je krenuti u sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema i partnerstvom Vlade i Sindikata donijeti dugoročna rješenja za sve otvorene probleme u prosvjeti – zaključio je Spajić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve