Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Sigurnije i pouzdanije snabdijevanje električnom energijom za preko 25.000 potrošača

Investicija je vrijedna dva miliona i 350 hiljada eura, a radovi će trajati tri mjeseca.

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), započeo je radove na postavljanju visokonaponskog podzemnog kabla koji će povezati trafostanice „Podgorica 1“ u Zagoriču i „Podgorica 4“ u Tološima , čime će se stvoriti uslovi za još pouzdanije i sigurnije napajanje električnom energijom dijela grada preko Morače, uključujući i djelove u kojima se očekuje realizacija brojnih infrastrukturnih projekata.

Radovi će trajati tri mjeseca

Investicija je vrijedna dva miliona i 350 hiljada eura, a radovi će trajati tri mjeseca.

“Izgradnja ovog 110 kilovoltnog voda u prenosnoj mreži Crne Gore, imaće mnogo veći značaj od uobičajenog visokonaponskog voda koji povezuje dvije trafostanice i to u smislu obezbjeđenja dvostranog napajanja trafostanice „Podgorica 4“, sa koje se napaja veliki dio konzuma Glavnog grada“, izjavio je Mijat Mirković, direktor Sektora za razvoj i investicije,na gradilištu u Vranićima, odakle su i počeli radovi.

Treba napomenuti, rekao je Mirković, da je vod 110 kV naponskog nivoa, koji će povezati pomenute trafostanice, mješovitog tipa, tj. od TS „Podgorica 1“ do Vranića će biti nadzemni, a od Vranića do TS „Podgorica 4“ podzemni.

On je dodao da će realizacijom ovog projekta, sigurnost i pouzdanost napajanja preko 25 hiljada potrošača električne energije, biti na veoma visokom nivou.

“Pored direktne investicije, koja iznosi dva miliona i 350 hiljada eura, CGES tokom naredna tri mjeseca očekuju intenzivni radovi na ovom projektu, od kojih bih izdvojio rekonstrukciju nadzemnog dijela voda od TS „Podgorica1“ do mjesta Vranići, izgradnju polja 110kV u TS „Podgorica 1“ i „Podgorica 4“, kao i postavljanje 110 kablovskog voda od lokacije na kojoj se trenutno nalazimo u naselju Vranići do TS „Podgorica 4“. Početna tačka kablovskog voda, ukupne dužine 2,5 kilometra, je stub 12, od kojeg vod ide slobodnom površinom i izlazi na ulicu Đura Čagorovića, nastavlja ulicom Boška Buhe, izlazeći na put prema Marezi i dalje do objekta TS „Podgorica 4“, naveo je Mirković.

Ističe da se polaganje 110 kV podzemnog kabla izvodi drugi put u Podgorici, i da se ovakvim investicijama modernizuje prenosna mreža, a sve u cilju sigurnijeg i kvalitetnijeg napajanja djelova Glavnog grada, koji se ubrzano šire.

“CGES, primjenjujući ovakva tehničko-tehnološka rješenja, pozitivno utiče na kvalitet života građana Podgorice, vodi računa o zaštiti životne sredine, izbjegava vizuelni uticaj dalekovoda i ne zauzima prostor. Realizacija ovog projekta je dokaz da CGES čini velike napore na unapređenju i razvoju svoje mreže. Završetkom investicije imaće koristi ne samo građani, već i potencijalni investitori”, naglasio je Mirković.

“S obzirom na činjenicu da će se na ovom potezu saobraćaj odvijati otežano u naredna tri mjeseca, koliko će trajati radovi, zamolio bih građane, odnosno mještane ovih naselja da pokažu strpljenje, a sve u cilju konačne realizacije ovog veoma značajnog projekta za sve nas”, apelovao je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve