Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Rmanić: Udomljavanje kadrova na račun bezbjednosti u željeznikom saobraćaju

Uputio otvoreno pismo Abazoviću i Ibrahimoviću

Član NVO “ Vozom kroz Crnu Goru” Mirko Rmanić uputio je otvoreno pismu premijeru Vlade u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću i ministru kapitalnih investicija Ervinu Ibrahimoviću. U pismu Rmanić ispred te NVO ukazao je na, kako kaže, “udomljavanje kadrova na ralun bezbjednosti u željeznikom saobraćaju”.

“Da se „prelazni period“ tj. period tehničkog mandata vlade u ostavci koristi za bjesomučno udomljavanje kadrova svjedoči i slučaj predsjednika Odbora direktora u Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore, Radovana Vukića, koji je samog sebe „udomio“ u ovom akcionarskom društvu”, saopštio je Rmanić.

Ovo je učinjeno, kaže on, uprkos preporuci resornog Ministarstva kapitalnih investicija koje je, kaže, odmah po formiranju nove vlade u prvoj polovini godine izdalo zabranu zapošljavanja u preduzećima u većinskom državnom vlasništvu.

“Predsjednik Obora direktora Vukić je, zloupotrebom svog položaja koje se ogleda u brojnim izmjenama i dopunama Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, prilagodio sebi uslove za zasnivanje radnog odnosa za radno mjesto Koordinator sistema uravljanja bezbjednošću, brišući iz posebnih uslova za rad na ovom radnom mjestu stručni ispit za rad na željeznici. Takođe je izmjenama i dopunama dodato da poslove ovog radnog mjesta mogu pored visokoškolaca VII nivoa kvalifikacije saobraćajne struke obavljati i visokoškolci elektro, građevinske, mašinske i pravne struke”, saopštio je Rmanić.

Navedenim izmjenama i dopunama Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, kako je naveo, “stvoreni” su uslovi za raspisivanje oglasa za popunu ovog radnog mjesta.

“Pa je ubrzo nakon njihovog stupanja na snagu raspisan oglas za popunu ovog radnog mjesta na kojem je, gle čuda, izabran baš on. U tome prepreka nije bilo ni to što Vukić, osim članstva u Odboru direktora u trajanju od nepune dvije godine, nema nikakvog iskustva na željeznici pa je, bukvalno kao pripravnik, zasjeo na najvažnije mjesto koje se tiče bezbjednosti željezničkog saobraćaja”, dodao je on.

Vjerovatno upozoren, smatra Rmanić, na “apsurdnost ovakvog zaposlenja” Radovan Vukić novim izmjenama Pravilnika, prema njegovim riječima,  sistematizuje novo radno mjesto „Tehnički direktor“ u Sektoru građevine.

“Pored već postojećeg a davno sistematizovanog, pa tako ovaj sektor ima dva tehnička direktora, što je novina u odnosu na sve dosadašnje sistematizacije radnih mjesta.  Naravno, i ovo radno mjesto prilagođava sebi pa tako u posebnim uslovima za ovo radno mjesto nije propisan stručni ispit na željeznici, dok je kod istoimenog (već postojećeg) radnog mjesta u ovom sektoru taj ispit
predviđen.  Takođe je stručni ispit na željeznici predviđen i kod istovremeno sistematizovanog radnog mjesta tehničkog direktora u Sektoru za elektro poslove, što potvrđuje da je on propisivanjem ovakvih uslova za novo mjesto tehničkog direktora u Sektoru građevine stvorio teren za svoj raspored na to radno mjesto, što se i dogodilo ubrzo nakon stupanja na snagu izmjena sistematizacije”, naveo je Rmanić.

Vjerovatno je na ovu rokadu, prema njegovim riječima,  uticalo i to što je koeficijent za obračun zarade za mjesto tehničkog direktora “veći nego koeficijent za radno mjesto koordinatora”.

“Samih izmjena i dopuna sistematizacije od kad je on na poziciji predsjednika Odbora direktoratj.bezmalo za pola godine bilo je šest a njima su stvarani uslovi za prijem i raspoređivanje lica koja nijesu ispunjavala uslove za to po ranijem Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Sve je to urađeno uz „amin“ lica koja su obavljala poslove direktora pravnog sektora od kojih je jednog, izvjesnog Pejovića, sam Vukić doveo. O prijemu tj. dovođenju Pejovića na radno mjesto direktora pravnih poslova se znalo i prije raspisivanja oglasa za to radno mjesto čime je u potpunosti obesmišljeno javno oglašavanje slobodnih radnih mjesta”, naglasio je Rmanić.

Prethodno je, kako dalje dodaje, izmjenama sistematizacije, smanjen broj godina potrebnog radnog iskustva za to radno mjesto.

“Inače, pitanje je da li Pejović ispunjava i tako „naštelovane“ uslove s obzirom da je njegova diploma sa privatnog fakulteta u Beogradu sumnjiva a takođe je sumnjivo i njegovo radno iskustvo u pravnoj struci. Zbog svega ovoga pokrenuti su i postupci utvrđivanja validnosti njegove diplome, odnosno zakonitosti njegovog zapošljavanja ali i postupci zbog brojnih radnji
koje je, za kratko vrijeme koliko je u ŽICG, izvršio a koje nijesu u skladu sa zakonskim propisima”, zaključuje Rmanić u otvorenom pismu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve