Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Rekordna bruto naplata UPC od 1, 22 milijarde eura za pola godine

Uprava prihoda i carina je, kako su istakli, radi povećanja efikasnosti naplate prihoda, kontinuirano sprovodi aktivnosti za unapređenje i sprovođenje mjera koje se odnose na jedinstvenu primjenu poreskih i carinskih propisa

Uprava prihoda i carina (UPC), na čijem čelu je Vladimir Bulajić, ostvarila je rekordnu bruto naplatu budžetskih prihoda od 1,22 milijarde eura u polugodišnjem periodu.

“Naplata poreskih i carinskih bruto prihoda, zabilježena od 1. januara do 30. juna, veća je za 246 miliona eura ili 25 odsto nego u istom periodu prošle godine. Premašen je i plan prihoda za pola godine za 204 miliona eura, odnosno za 20 odsto”, saopšteno je iz UPC-a.

Uprava prihoda i carina je, kako su istakli, radi povećanja efikasnosti naplate prihoda, kontinuirano sprovodi aktivnosti za unapređenje i sprovođenje mjera koje se odnose na jedinstvenu primjenu poreskih i carinskih propisa.

“Prema strukturi prihoda, zabilježen je rast naplate kod svih kategorija, a najznačajniji kod poreza na dodatu vrijednost (PDV), poreza na dobit pravnih lica, doprinosa i akciza”, navode u saopštenju.

Polugodišnja bruto naplata PDV-a iznosila je 552,9 miliona eura, a to je više za 99,6 miliona ili 22 odsto u odnosu na isti period lani, dok je iznad plana prihoda za 72 miliona eura (15 odsto).

“Po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćeno je 132 miliona eura, što je više za 56 miliona, odnosno za 75 odsto u odnosu na šest mjeseci prošle godine, kao i više za 29 miliona eura (ili 29 odsto) u odnosu na plan”, dodaju iz UPC-a.

Takođe, kako su kazali, naplata doprinosa za pola godine iznosi 250 miliona eura i veća je za 50 miliona ili 25 odsto nego u istom periodu lani, dok je za 53 miliona eura (ili 27 odsto) veća od plana prihoda.

“Od akciza je naplaćeno 140 miliona eura od januara do kraja juna, a to je više za 18 miliona eura ili 15 odsto u odnosu na planirani iznos i prošlogodišnji isti period”, ističu u saopštenju.

Po osnovu carine je naplaćeno 24,7 miliona eura, što je više za sedam miliona eura, odnosno za oko 40 odsto nego u šestomjesečnom periodu prethodne godine, kao i u odnosu na planiranu naplatu.

“UPC očekuje nastavak trenda rasta naplate budžetskih prihoda, posebno tokom ljetnje turističke sezone”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Botkić
04.07.2023-21:59 21:59

Dvije iste oznake “Januar-Jun 2023” sa različitim brojkama. Kao njihovo posla.