Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Radovi na Žičari Kotor – Lovćen u završnoj fazi

''Važno je da je impozantan objekat u finalnoj fazi, nadamo se na zadovoljstvo kompletne crnogorske javnosti i u korist strateškog razvoja domaće turističke privrede'', naglasili su iz Žičare

Radovi na Žičari “Kotor – Lovćen” ulaze u završnu fazu koja podrazumijeva testiranje infrastrukture kao i finalne radove na poveznim objektima. Testiranje se sprovodi uz poštovanje najstrožijih standarda koje garantuje terenski nadzor i koordinacija aktivnosti od strane kompanije LEITNER.

„Kamen temeljac postavljen je 12. jula prethodne godine, a danas sa posebnim zadovoljstvom možemo da kažemo da se aktivnosti privode kraju. Za nama je izuzetno složen i dugotrajan proces planiranja, projektovanja i izgradnje, na izazovnom terenu i u vremenskim uslovima koji nam nisu išli u prilog. Posebno važan oslonac kompletnom procesu daje partnerska kompanija – LEITNER, čiji kredibilitet proizilazi iz tradicije duže od vijeka, a iz koje upravo ovaj projekat svrstavaju u red zahtjevnijih u kojima su učestvovali. Važno je da je impozantan objekat u finalnoj fazi, nadamo se na zadovoljstvo kompletne crnogorske javnosti i u korist strateškog razvoja domaće turističke privrede“, naglasili su iz Žičare.

Bezbjednost složene konstrukcije žičare i pripadajućih objekata zahtijevali su i određen stepen intervencija na terenu, uz važnu napomenu da su svedene na minimum i da ih prate sanacioni radovi koji su takođe u toku.

Ideja vodilja i ključni princip na kojima je postavljen projekat jeste održiva valorizacija lovćenskog kraja, čija je posebnost netaknuta priroda i autentičan ambijent, stoga su očuvanje i nadogradnja prirodnog okruženja u koje je žičara uklopljena naši prioritetni zadaci.

U finalne radove spada i ozelenjavanje terena na Donjoj stanici Dub, dok će aktivnosti na području Lovćena biti sprovođene dugoročno i u koordinaciji sa stručnim timovima Nacionalnog parka Lovćen.

“Pogled na jedan od najljepših zaliva na svijetu i netaknuta priroda Nacionalnog parka Lovćen predstavljaju okosnicu projekta, upravo zato je i naš primarni zadatak očuvanje vrijednosti ovog jedinstvenog područja. Svi naši planovi su usmjereni u tom pravcu, od načina na koji kreiramo sadržaje prije svega usmjerene na aktivni odmor, preko planirane podrške Nacionalnom parku na koju će moći dugoročno da računa. Doživljaj netaknute prirode biće i ostaće naš ključni prioritet”, poručuju iz Žičare.

U narednom periodu, javnost će blagovremeno biti obaviještena o datumu početka rada Žičare i svim drugim važnim pojedinostima u vezi sa ovom turističkom atrakcijom.

Podsjećamo, projekat realizuje konzorcijum Novi Volvox – LEITNER na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021. godine. Trasa žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.348m nadmorske visine. Dužina trase je oko 3.900 metara, projektovani kapacitet 48 gondola na nivou od 1200 putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
28.06.2023-17:02 17:02

Može li iko na ovi okrsni svijet zmati:
koliko čiste korist ima država Crna Gora bez onih usputnih dobiti?
Koliko nama koncesionari uplaćuju u €?
Koliko traje koncesija?
Da li se nama ikad vrće trasa na kojoj je izgrađena žičara?
koliko će radnika biti upošljeno?
Ko će održavati žičaru van radne sezone?