Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Radiće samo jednu smjenu, radnicima 80 odsto veća dnevnica

- Postoji široka lepeza modela u zemljama regiona i evropskim zemljama, posebno onim koje su turističkog karaktera pa su socijalni partneri sagledavajući sve mogućnosti, a uz direktno učešće predstavnika Uprave za inspekcijske poslove, postigli kompromis da se od zabrane rada nedjeljom u trgovini, po osnovu člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, predvidi privremeni izuzetak kojim bi se u toku ljetnje i zimske turističke sezone u periodu 2023/24. godina omogućio rad nedjeljom u trgovini na veliko i malo - ističe zamjenica generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Ivana Mihajlović

Socijalni partneri su uputili preporuke o izmjeni i dopuni Zakona o unutrašnjoj trgovini Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma na razmatranje čime bi se ukinula neradna nedjelja tokom ljetnje i zimske sezone za ovu godinu.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, upitan za stav povodom najave da će neradna nedjelja tokom ljetnje i zimske turističke sezone biti ukinuta, kazao je da će Vlada prihvatiti ono što dogovore sindikat i poslodavci.

– Sve što oni dogovore nama je potpuno prihvatljivo – naveo je ministar.

Zamjenica generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Ivana Mihajlović kazala je Pobjedi da je Socijalni savjet, koji čine predstavnici reprezentativnih sindikata, reprezentativnog udruženja poslodavca i Vlade, na sjednici 31. marta ove godine, usvojio preporuku o izmjeni i dopuni Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Postigli kompromis

– Ona je upućena Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma na razmatranje. Uz navedenu preporuku dostavljen je kompromisni prijedlog socijalnih partnera o izmjeni i dopuni Zakona o unutrašnjoj trgovini koji je rezultat višegodišnjih pregovora na nivou socijalnih partnera i Vlade – kazala je Mihailović dodajući da su postigli kompromis uvažavajući karakter Crne Gore kao turističke destinacije, potrebe za dodatnim punjenjem budžeta, te posebno potrebe malih trgovaca i porodičnih trgovina.

– Postoji široka lepeza modela u zemljama regiona i evropskim zemljama, posebno onim koje su turističkog karaktera pa su socijalni partneri sagledavajući sve mogućnosti, a uz direktno učešće predstavnika Uprave za inspekcijske poslove, postigli kompromis da se od zabrane rada nedjeljom u trgovini, po osnovu člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, predvidi privremeni izuzetak kojim bi se u toku ljetnje i zimske turističke sezone u periodu 2023/24. godina omogućio rad nedjeljom u trgovini na veliko i malo – ističe Mihailović.

Njihove preporuke se, kako nam je istakla, odnose na to da se trgovina na veliko i malo može obavljati nedjeljom u periodu od 1. juna do 31. avgusta i od 1. decembra do 31. januara u vremenu od sedam do 15 časova ili od 15 do 23 časa, osim u prodajnim objektima smještenim u okviru trgovačkih centara u kojim se trgovina na malo može obavljati samo u vremenu od 10 do 18 časova.

– Trgovci na ovaj način mogu raditi samo u jednom prodajnom objektu na teritoriji jedne opštine (jedinice lokalne samouprave). O prodajnom objektu u kojem će obavljati trgovinu za vrijeme sezone, trgovac je dužan da obavijesti Inspekciju rada najkasnije 15 dana prije početka rada – istakla je Mihailović precizirajući da je trgovac dužan da zaposlenom koji obavlja rad nedjeljom omogući da kao dan godišnjeg odmora koristi prvu narednu subotu. Takođe ističe da zaposleni koji radi nedjeljom bi imao pravo na uvećanje zarade u iznosu 80 odsto po času.

– Ove izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovine važile bi samo godinu od dana stupanja na snagu zakona, nakon čega bi socijalni partneri i Vlada sagledali efekte ovih izmjena i zadovoljstvo radnika i poslodavaca u sektoru – tvrdi Mihailović.

Iz drugog reprezentativnog Saveza sindikata Crne Gore, predsjednica koja predstavlja sektor trgovine Sonja Knežević kazala je da očekuju da će Vlada usvojiti njihove preporuke i da će uz pomoć Inspekcije rada i zaposlenih ispratiti poštovanje postignutog dogovora.

– Poslodavac će moći otvoriti samo jedan objekat u gradu koji će raditi jednu smjenu dok će zaposleni koji bude radio nedjeljom imati slobodnu narednu subotu i nedjelju – kazala je Knežević.

Poslodavci uputili zahtjev

Ona dodaje da je do pregovora došlo na zahtjev Udruženja poslodavaca i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, pravdajući zahtjev time što je turistička sezona zadnje tri godine bila ugrožena pandemijom i globalnom ekonomskom krizom.

– Zbog slabijeg punjenja budžeta od turizma smo kao odgovorni socijalni partneri izašli u susret da se privremeno uvede novi član u Zakonu o spoljnoj trgovini kako bismo uvidjeli koje benefite donosi rad nedjeljom u turističkoj sezoni – kazala je Knežević.

Po njenim riječima Sindikat trgovine će istrajati da nedjelja van sezone, u zakonu, ostane neradan dan za zaposlene u trgovini.

– Pokazalo se da su trgovački lanci imali 12,5 odsto veći neto profit od 2021. godine s time što se povećao broj zaposlenih u trgovini tako da im neradna nedjelja nije loše uticala na rezultate poslovanja što su i pojedini trgovački lanci i sami potvrdili – tvrdi Knežević dodajući da očekuju od socijalnih partnera da i Sindikat trgovine nakon 20 godina potpiše GRU za ovaj sektor i da su se za to stekli uslovi.

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković pohvalio je dogovor socijalnih partnera smatrajući ga veoma značajnim jer govori o tome da se kroz dogovor može uvijek doći do boljeg rješenja.

– Drago mi je što je socijalni dijalog opet počeo da daje rezultate. Činjenica je da je neradna nedjelja jedna od tema koja je teretila privredu i moralo se naći neko kompromisno rješenje. Ovo rješenje je privremeno i na ovaj način ne može riješiti problem neradne nedjelje, jer je struktura crnogorske privrede takva da je nedjelja bitna posebno kada govorimo o turističkoj sezoni – kazao je Mulešković dodajući da će Vlada i država ojačati svoje kapacitete potpunim ukidanjem neradne nedjelje.

– Moramo da kroz pojačane inspekcijske kontrole privrednika obezbijedimo poštovanje svih prava propisanih kroz zakonska rješenja i da se na taj način pruži potpuna zaštita zaposlenih, a sa druge strane da se omogući privrednicima da rade. Bitno je da se ne krši nijedna odredba zakona i da se poštuje onaj vremenski interval od 40 radnih sati bez obzira da li je slobodan dan nedjelja ili neki drugi dan – kazao je Mulešković dodajući da samo kroz potpuno poštovanje zakonskih odredbi možemo dugoročno riješiti ovaj problem i da to treba da bude prioritet.

Mulešković smatra da poslodavcima treba dati mogućnost da rade nedjeljom, ali ako oni ne žele da je to njihovo legitimno pravo.

– Raduje činjenica da će se i za ostala pitanja u narednom periodu konsultovati socijalni partneri i donositi odluke kako u interesu zaposlenih tako i poslodavaca jer nema dobrih poslovaca bez dobrih zaposlenih, a sa druge strane nema jake države bez zadovoljnih zaposlenih i dobrih privrednika – zaključuje Mulešković.

Inspekcija obećala strože kontrole

Mihailović je naglasila da je preporukom Socijalni savjet predložio izmjene Zakona o prekršajima sa ciljem propisivanja konkretnih i strožih kaznenih normi.

– Uprava za inspekcijske poslove obavezala se da, ukoliko ovakva izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini stupi na snagu, pojača inspekcijski nadzor za vrijeme sezone u sektoru trgovine i da u smislu registrovanja i otklanjanja svih eventualnih nepravilosti usko sarađuje sa socijalnim partnerima – kazala je Mihailović.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve