Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

RADI ŠTO MU JE VOLJA Lekić potpisao novi ugovor sa EPS-om, iako prvi istražuje tužilac Novović

Javnost je o novom ugovoru obaviještena tek nakon što je iz Specijalnog policijskog odjeljenja početkom prošle sedmice zatraženo od čelnika te državne elektroenergetske kompanije da im se dostavi kompletna dokumentacija o prodaji uglja po stavkama prvog ugovora, ali i kupovini dampera.

Menadžment Rudnika ugla Pljevlja i Elektroprivreda Srbije potpisali su u tajnosti novi ugovor o isporuci mrkolignitnog uglja po korigovanoj cijeni od 42 eura po toni, uprkos činjenici da prvi ugovor o prodaji istražuje Specijalno državno tužilaštvo, saznaje Pobjeda.

Javnost je o novom ugovoru obaviještena tek nakon što je iz Specijalnog policijskog odjeljenja početkom prošle sedmice zatraženo od čelnika te državne elektroenergetske kompanije da im se dostavi kompletna dokumentacija o prodaji uglja po stavkama prvog ugovora, ali i kupovini dampera.

NOVI UGOVOR

Informaciju o potpisivanju novog ugovora, koji je najavila Pobjeda u februaru, potvrdio je i izvršni direktor državne kompanije Milan Lekić.

– I ove godine potpisali smo novi ugovor o prodaji 120.000 tona uglja EPS-u, i u njemu je, po osnovu iste odluke, a koja se svakomjesečno donosi i koja neizostavno prati tržišnu cijenu uglja, utvrđena cijena od 41,94 eura za ugalj toplotne moći 7.000-10.000 kJ/kg. Dakle, cijena je korigovana – kazao je Lekićza Vijesti. On je nekoliko puta saopštio da je ugovor sa EPS-om čist i u interesu RUP-a i države.

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je još prije nekoliko mjeseci istragu i tražilo od izvršnog direktora Rudnika uglja Milana Lekića da objasni ko je i po kojim kriterijumima formirao cijenu od 28,8 eura, po kojoj se prodaje mrki ugalj Elektroprivredi Srbije. To je Pobjedi potvrđeno iz SDT, ali je ostalo nejasno zašto je tek sada ta informacija objelodanjena.

ISTRAGA

Istraga je pokrenuta nakon višemjesečnog pisanja Pobjede i krivične prijave DPS-a na osnovu koje je SDT i otvorio istragu.

Pobjeda je ekskluzivno objavila sve detalje prvog ugovora o kupoprodaji mrko-lignitnog uglja između Elektroprivrede Srbije i Rudnika uglja a. d. Pljevlja, koji je katastrofalan i štetan po interese države Crne Gore jer je cijena uglja od 28,8 eura dva i po puta niža od one koju EPS plaća mrki ugalj Rudniku Banovići iz Bosne i Hercegovine i gotovo 15 puta niža od one na svjetskom tržištu.

Ugovor o prodaji mrkog uglja Rudnika Banovići sa EPS-om je poslovna tajna i nikada nije objavljen, dok je ugovor Rudnika uglja Pljevlja sa EPS-om Pobjeda ekskluzivno objavila.

Prosta matematička kalkulacija pokazuje da je ugovor sa EPS-om štetan i krajnje nepovoljan po državu Crnu Goru, da suštinski predstavlja raubovanje energetskih resursa, slično ugovorima kolonijalnih sila sa afričkim državama i Indijom.

– Gubitak zbog takvog posla je gotovo 100 miliona eura – kaže izvor Pobjede.

U ugovoru, koji je objavila Pobjeda, nijesu u dovoljnoj mjeri ispoštovani interesi države i Rudnika, posebno kada je riječ o cijeni po toni, troškovima prevoza, koji su na nivou iz 2013. godine, ali i fakturisanju i konačnom mjerenju kupljenog uglja koja su, iz nepoznatih razloga, kao u kolonijalnim državama, mimo svake prakse, prepuštena Elektroprivredi Srbije.

Ugovor su u Beogradu 25. maja 2022. godine u prostorijama Elektroprivrede Srbije (?!) potpisali izvršni direktor RUP Milan Mijo Lekić, inače predsjednik pljevaljskog odbora Nove i vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević, koji je u međuvremenu smijenjen. Korigovana cijena od 42 eura je iako znatno povoljnija i dalje znatno niža od one na svjetskom tržištu i u državama regiona.

DPS: Lekić urušio energetski sektor

U krivičnoj prijavi DPS-a iz sredine decembra prošle godine, po kojoj je postupio SDT, navodi se da je Lekić zaključio ugovor o kupoprodaji dobara mrkolignitnog uglja sa Elektroprivredom Srbije za cijenu uglja 28,8 eura bez PDV-a, iako je znao da to nije realna cijena uglja, na koji način je EPS pribavio protivpravnu imovinsku korist u razlici ugovorene i stvarne cijene uglja, a Rudniku uglja pričinio štetu u istom iznosu.

– Sve navedeno nepobitno ukazuje da je Lekić izvršio i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Stoga očekujemo od SDT-a da postupi po ovoj prijavi, i da se na taj način zaštiti interes države Crne Gore, od onih koji pokušavaju da ugroze njenu suverenost na svaki način pa i tako što sistemski uništavaju njene resurse, pokušavajući od nje da naprave ekonomski zavisnu državu, iscrpljenih resursa i ugrožene energetske stabilnosti – navodi se u krivičnoj prijavi DPS-a.

Na taj način Lekić, kako se dodaje, urušava rudarsko-energetski sistem koji je građen godinama i na koji je u velikom obimu oslonjen razvoj Pljevalja, ali i energetska stabilnost Crne Gore.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nikola
17.06.2023-08:35 08:35

SDT spava zimskim snom i čeka da on obavi sve svoje poslove i preseli se u BG

Dragan PV
17.06.2023-14:08 14:08

Samo vi istražujte on je odradio prvi ugovor i postao milioner, sad će i drugi i uteći će za BG. Što da ga neće Srbija isporučiti, neće naravno. A ovi iz Demokrata se prave pametni, sjede u bordu i uzimaju svoj procenat. Janjusevic kao ne zbori sa Mijom. Foliranti teški. A PES mudro posmatra.