Ponedjeljak, 15 Avgusta, 2022
Rubrika:

Purišić: Neaktivnost jedan od izazova na tržištu rada

On je rekao da je stopa aktivnosti, mjerena Anketom o radnoj snazi u periodu od 2007-2019.g, za populaciju 15-64 godine, povećana sa 61,0% na 68,4%, dakle za 7,4%

Neaktivnost stanovništva predstavlja jedan od najznačajnijih izazova na tržištu rada Crne Gore koji usporava razvoj države, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić na regionalnoj konferenciji “Zapošljavanje i siva ekonomija na Zapadnom Balkanu” u Sarajevu, koju je organizovao Savjet za regionalnu saradnju (RCC) i Međunarodna organizacija rada (ILO).

Purišić

On je rekao da je stopa aktivnosti, mjerena Anketom o radnoj snazi u periodu od 2007-2019.g, za populaciju 15-64 godine, povećana sa 61,0% na 68,4%, dakle za 7,4%.

„Ipak, stopa aktivnosti bitno zaostaje za stopama u EU. U istom periodu stopa zaposlenosti je porasla za 8,8%. Vlada Crne Gore zbog toga sprovodi brojne politike koje su usmjerene ka povećanju aktivnosti radne snage. Cilj je da se postigne kvalitetno zapošljavanje, jednake mogućnosti i pristup tržištu rada“, istakao je Purišić.

Na povećanje aktivnosti radne snage, kako je rekao, djelovalo se mjerama koje unapređuju biznis ambijent, sa posebnim fokusom na razvoj preduzetništva i samozaposljavanja, reformom radnog zakonodavstva u cilju poboljšanja funkcionisanja tržišta rada, realizacijom mjera aktivne politike zapošljavanja, daljim razvijanjem socijalnog dijaloga.

„Strukturnim reformama koje Vlada sprovodi u raznim sektorima uklanjaju se biznis barijere, podstiče se preduzetništvo i privlači kapital kroz investicije. To je obezbijedilo visoke stope rasta ekonomije od 4,7% u 2017.g, 5,1% u 2018. g, sa dobrim izgledima da se i u 2019. godini ostvari jedna od najvećih stopa ekonomskog rasta u Evropi“, dodao je Purišić.

On je podsjetio da država, fondovi Evropske unije, brojni investitori, ulažu značajna sredstva, što dovodi do novih zapošljavanja, te da je u mandatu rada ove Vlade rast zaposlenosti bio 2,3%-2017, 4,2%-2018, kao i 7,8% u periodu januar-novembar 2019. g.

„Obzirom da 1% rasta ili pada ekonomije generiše 0,4% rasta ili pada zaposlenosti, jedan značajni dio visoke stope rasta zaposlenosti se ostvario formalizacijom radnih odnosa“, kazao je Purišić.

Purišić je istakao da su doneseni ili pripremljeni svi propisi iz radnog zakonodavstva koji su usklađeni sa evropskim zakonodavstvom i standardima MOR-a, što doprinosi efikasnosti tržišta rada. Posebno su, kako je rekao, važni novi Zakon o radu, mao i Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

„U pripremi je i novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, koji treba da doprinese većoj uključenosti ove ciljne grupe na tržište rada“, dodao je Purišić.

Poseban doprinos ostvarivanju navedenih ciljeva, kako je istakao, imaju i aktivnosti finansirane kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA), koje se implementiraju u okviru Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu 2015-2017 u ukupnom iznosu preko 18 miliona eura.

„Riječ je o projektima usmjerenim ka podsticanju zaposlenosti i povećanju aktivnosti. Dakle, sve te mjere su obezbijedile rast stope aktivnosti za 2,2% u periodu januar-septembar 2019.g u odnosu na uporedni period“, kazao je Purišić.

On je podsjetio da je Vlada Crne Gore u prethodnom periodu sprovodila aktivnosti na unapređenju poslovnog ambijenta, što je uslovilo snažan ekonomski rast.

Purišić je poručio da je jedan od odgovora na prevazilaženje izazova u pogledu kvaliteta poslova – promovisanje dostojanstvenog rada, koji za cilj ima obezbjeđenje uslova rada koji nude slobodu, pravičnost, bezbjednost i dostojanstvo za zaposlene.

„Uvjeren sam da je osnova za uspješno pomovisanje dostojanstvenog rada i ostvarivanje značajnih rezultata zapravo jačanje odnosa između radnika, poslodavaca i Vlade, što u konačnom znači unapređenje socijalnog dijaloga. Na tom putu, neophodno je da budemo uporni u promovisanju ključnih principa prava na rad, da stvaramo bolje uslove za dostojanstveno zaposlenje, te da budemo posvećeni jačanju sistema socijalne zaštite“, zaključio je Purišić.

Učesnici konferencije bili su ministri rada i socijalnog staranja, predstavnici javih službi za zapošljavanje, inspekcije rada i socijalnih partnera iz zemalja Zapadnog Balkana.

Crna Gora je dio podregionalnog projekta Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja (ESAP), koji finansira Evropska unija, čiji su nosioci Savjet za regionalnu saradnju i MOR, čiji je fokus na unapređenje i jačanje regionalne saradnje u oblasti zapošljavanja i socijalnih pitanja kroz aktivnosti, kao što je izgradnja kapaciteta vladinih agencija, tripartitnih tijela, socijalnih partnera, inspekcija rada i službi za zapošljavanje u cijelom regionu, kao i na razmjenu iskustava i dobre prakse u podregionalnoj zajednici.

Najnovije

UŽIVO Ukrajina tvrdi da je uništena baza Vagnera; Snažni napadi u regionu Donjecka

Danas je 173. dan rata u Ukrajini. U Donbasu se vode žestoke borbe. Na udaru su Avdijevka, Bahmut, Peski, Marinka. Kijev tvrdi da je...

U Žanjicama ženska osoba lakše povrijeđena kada je na nju naletio brodić

Jedna ženska osoba lakše je povrijeđena danas u Žanjicama, kada je udario brodić koji prevozi putnike, saopšteno je CdM-u iz policije. Prema saznanjima CdM-a žena...

Zašto građani na Balkanu imaju devet puta više oružja nego vojska i policija

Masovno ubistvo na Cetinju, kada je napadač ubio 11 ljudi, još jednom je otvorilo pitanje dostupnosti vatrenog oružja na Balkanu, gdje je 90 odsto...

Plejmejker stigao u Budućnost: Znam da klub ima tradiciju i da navijači poštuju košarku

Fil But, novi košarkaš Budućnost Volija, doputovao je u Podgoricu. Bivši košarkaš Ostendea je dao interbju za klupski sajt, tako se i predstavio crnogorskoj javnosti: “Da...

Mugoša: Nelikvidnost privrednih subjekata jedan od najozbiljnijih izazova

Nelikvidnost privrednih subjekata jedan je od najozbiljnijih izazova crnogorske ekonomije, istakao je potpredsjednik i poslanik Socijademokrata, Boris Mugoša. On je naveo da je u Crnoj Gori...

Najčitanije

Povezano

Češka dala ukrajinskim izbjeglicama slobodan pristup tržištu rada bez radne dozvole

Češka vlada pristala je da izbjeglicama iz Ukrajine omogući slobodan pristup tržištu rada bez ikakve radne dozvole. Ministar za rad i socijalna pitanja Marijan Jurečka...

Purišić izabran za predsjednika odbora Bošnjačke stranke u Plavu

Članovi novog saziva Opštinskog odbora Bošnjačke stranke Plav, na konstitutivnoj sjednici, izabrali su Kemala Purišića, za novog predsjednika odbora. Purišić je na toj poziciji naslijedio Damira...

Slovenci traže veliki broj radnika

Vlada Slovenije odlučila je da zbog nedostatka radne snage to nadomjesti kroz veću aktivaciju penzionera. Očekuje se da će mjera stupiti na snagu do...

Njemačka u problemu: Nedostaje joj veliki broj radnika

Njemačkoj će trebati povećano useljavanje kako bi se spriječio ozbiljan nedostatak radne snage koji bi potkopao produktivnost i ugrozio uspješnu energetsku tranziciju, kazao je Robert...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve