Ponedjeljak, 13 Maja, 2024
Rubrika:

Produžena garancija za izgradnju stanova prosvjetara u Budvi za godinu

Dogovoreno još jedno aneksiranje ugovora o kreditu, a samim tim i aneksiranje državne garancije

Vlada je na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova na telefonskoj sjednici usvojila Prijedlog za produženje roka važenja državne garancije po kreditnom aranžmanu između Crnogorske komercijalne banke ad Podgorica (pravni nasljednik Podgoričke banke ad Podgorica) i Stambene zadruge radnika prosvjete Crne Gore “Solidarno” Podgorica i prihvatila anekse ugovora i garancije.

Podsjećaju da je Stambena zadruga prosvjetnih radnika Crne Gore “Solidarno” 2015. počela realizaciju projekta “Izgradnja stambenih jedinica za prosvjetne radnike Opštine Budva”.

Sredstva za izgradnju stambenih jedinica su obezbijeđena kroz kreditni aranžman u visini od 6,6 miliona eura, kod Podgoričke banke a.d. Podgorica, uz državnu garanciju koja je data na predlog resornog Ministarstva prosvjete.

Međutim, kako još nije došlo do završetka radova, odnosno svih aktivnosti oko prodaje stambenih jedinica, a sa ciljem rješavanja nastalog problema, u komunikaciji Ministarstva prosvjete, Stambena zadruga “Solidarno”, Ministarstva finansija i Crnogorske komercijalne banke a.d. Podgorica dogovoreno je još jedno aneksiranje ugovora o kreditu, a samim tim i aneksiranje državne garancije.

“Stambena zadruga “Solidarno” i Ministarstvo prosvjete su naveli da su radovi u završnoj fazi, odnosno da je postupak upisa u katastar dvije lamele u toku, pa bi se produženjem roka dospijeća kredita, stvorili uslovi za konačnu realizacije projekta, odnosno prodaju stanova prosvjetnim radnicima i usmjeravanje sredstava od prodaje stanova na vraćanje kredita koji je uzet za njihovu izgradnju. Ukoliko ne bi došlo do produženja roka dospijeća kredita postoji mogućnost aktiviranja državne garancije od strane banke, s obzirom na to da stambena zadruga u ovom trenutku ne može otplatiti kredit. S obzirom na to da ove aktivnosti iziskuju vrijeme, potrebno je i kredit i garanciju produžiti za još godinu”, navedeno je u dokumentu.

Aneksom 7 Ugovora o dugoročnom kreditu produžen je rok otplate kredita na period do 31. oktobra 2023. godine, odnosno za dvanaest mjeseci s tim da se glavnica otplaćuje jednokratno o roku dospijeća.

“Promijenjena je i kamatna stopa zbog značajnog rasta kamatnih stopa na tržištu, te je ugovoreno da ista bude 4,5 odsto+3M Euribor i provizija za obradu kredita 0,1 odsto od iznosa kredita. Ugovorom je predviđeno da Stambena zadruga radnika prosvjete Crne Gore “Solidarno” Podgorica, obavezuje da sve prilive od prodaje stanova u okviru projekta u Budvi usmjerava na zatvaranje glavnice ovog kredita, i u slučaju kada je ostatak iznosa koji nedostaje po metru kvadratnom za zatvaranje obaveza korisnika kredita koje ima prema banci po osnovu ugovora o kreditu plaćen od strane korisnika kredita, Banka dati saglasnost za skidanje hipoteke drugog reda sa stana”, navedeno je u dokumentu.

Aneksom 6 Garancije mijenja se rok važenja prethodno izdate Garancije i Aneksa 5 iste, odnosno rok važenja državne garancije po navedenom kreditnom aranžmanu je 15.novembra 2023. godine, što je za 15 dana duže od datuma dospijeća kredita.

“Izdavanjem Aneksa 6 Garancije obuhvaćen je period produženja roka kredita od 31.oktobra 2022. do 31. oktobra 2023. godine. Sa ciljem obezbjeđenja izdavanja Aneksa 6 Garancije za predmetno kreditno zaduženje SZ “Solidarno”, Ministarstvo finansija će produžiti rok važenja uspostavljene hipoteke prvog reda na listu nepokretnosti, br. 2523 KO Budva, kao i svim postojećim i budućim objektima izgrađenim na predmetnoj nepokretnosti. Na istoj nepokretnosti Banka će uspostaviti hipoteku drugog reda”, piše u dokumentu.

Nakon završetka svih objekata, i konačne realizacije, odnosno prodaje stanova, kako se dalje dodaje u dokumentu, Ministarstvo finansija će izdati saglasnost za brisanje hipoteke prvog reda sa svakog pojedinačnog stana, samo u slučaju kada je cijeli iznos kupoprodajne cijene stana usmjeren na zatvaranje kredita i u slučaju kada je ostatak iznosa koji nedostaje po metru kvadratnom za zatvaranje obaveza Korisnika kredita koje ima prema banci po osnovu ugovora o kreditu plaćen od strane korisnika kredita.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve