Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

PRIVATNI INTERES I POLITIČKE SPLETKE (5): Zbog Skijališta Crne Gore kupci promotivnog sezonskog ski pasa neće moći na staze Ski centra Kolašin 1450

Očigledno je da interesnim grupama u Skijalištima Crne Gore ne odgovara projekat zajedničkog ski pasa, iako se navodno zalažu za njega,  u stvarnosti odbijaju da potpišu ugovor o saradnji, ćute na zahtjeve za formiranje cijena da bi finalno krenuli u jednostranu prodaju promotivnih ski pasova, bez bilo kakve kontrole da taj ski pas zaista koristi onaj koji ga je kupio

Preko noći i mimo dogovora sa Ski centrom Kolašin 1450, Skijališta Crne Gore su pokrenula prodaju promotivnog sezonskog ski pasa, pri tome lažno predstavljajući da imaju 21 kilometar staza. Naime, žičare K7 i K8 nemaju 21 km skijaških staza već 17,5 kilometara.

Portal Aktuelno je pisao o tome koji su mogući razlozi za ovakav jednostrani potez ovog državnog preduzeća, koji je političkim spletkama Demokrata i URA, prevarom Socijalističke narodne partije na mjesto predsjednice Upravnog odbora postavio Milenu Vlahović za predsjednicu Odbora direktora, koja sada služi kao instrument za stvarivanje raličitih ciljeva u Skijalištima, od partijskih do profiterskih.

Da sezonski promotivni ski pas ne odgovara nikome osim pojedincima u Skijalištima i Opštini, iz redova Demokrata, koji su ujedno i vlasnici hotela i apartmana, pa im promotivni sezonski ski pas služi isključivo da pojačaju svoju ponudu. Kao što smo pisali, Skijališta Crne Gore odbijaju da izdaju promotivne sezonske ski pasove sa slikom, i da nabave opremu koja će onemogućiti zloputrebu ovih ski pasova na štetu Skijališta, Kolašina i države, a u korist pojedinaca. Tako će i ove godine na jednom promotivnom sezonskom ski pasu Skijališta Crne Gore moći da skija ko hoće, a vlasnici privatnog smještaja će biti u prilici da ga prodaju i do tri puta jeftinije negošto je cijena dnevnog ski pasa.

GLAVNI STRATEG U PODUHVATU KRAĐE DRŽAVE, PREDRAG MILANOVIĆ: Došao iz Srbije da uči domaće uhljebe kako najbolje malverzacijama izvući ličnu korist. Doveden od strane bivše vlasti, ali je zahvaljujući kameleonskim sposobnostima preživio i posljednje dvije vlade, a da li će i treću zavisi od toga koliko će nova administracija biti spremna da stane na kraj potkradanju državnih resursa

I prošle sezone Skijališta Crne Gore su prodavala promotivne sezonske ski pasove,  a problemi su nastali već na samom početku. Skijaši koji su kupili promotivni sezonski ski pas osjećali su se prevareno od strane Skijališita Crne Gore, jer sa tim ski pasom nisu mogli da koriste skijalište 1450 u Kolašinu. Naime, jedinstveni ski pas je zaživio tek od januara ove godine, kao projekat Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Kao znak dobre volje i zbog imidža Kolašina, Ski centar Kolasin 1450 je ponudio Skijalištima Crne Gore, da za doplatu od 50 eura svi koji su kupili ski pas ranije koriste čitavo Skijalište Kolašin.

Očigledno je, međutim, da Skijalištima ne odgovara saradnja sa Ski centrom Kolašin 1450, čime se bi se objedinila ponuda za skijaše na svih 45 kilometara staza, što ovo skijalište čini privlačnijim za ljubitelje zimskih sportova, a dužina staza je jedan od glavnih parametara kada je u pitanju konkurentnost ski cenatara.

Deklarativno se zalažući za jedinstveni ski pas, Skijališta Crne Gore su uradile sve da opstruiraju ovaj projekat. Iako je obećala, Vlahovićeva nije  odgovorila na ponudu Ski centra Kolašin 1450 da se angažuje svjeski renomirana IT kompanija koja će napraviti program za raspodjelu sredstava od prodatih karata na osnovu parametara koje bi predložile dvije komisije – Skijališta Crne Gore i Ski centra Kolašin 1450. Princip po kome funkcionišu takvi programi je da na dnevnom nivou mjeri koliko procenata od prodatih ski pasova pripada svakome od investitora na osnovu nekoliko fiksnih parametra kao što su koliko ko ima kilometara staza i uspinjača i nekoliko promjenjljivih parametara kao što su broj skijaša na određenim uspinjačama i stazama i koliko se vremena svaki skijaš zadržao na čijoj stazi.

Očigledno je da interesnim grupama u Skijalištima Crne Gore ne odgovara projekat zajedničkog ski pasa, iako se navodno zalažu za njega,  u stvarnosti odbijaju da potpišu ugovor o saradnji, ćute na zahtjeve za formiranje cijena da bi finalno krenuli u jednostranu prodaju promotivnih ski pasova, bez bilo kakve kontrole da taj ski pas zaista koristi onaj koji ga je kupio.

Zastupnik interesa i portparol OC Jahorina Đuro Milošević, sa promoterom Otvorenog Balkana i Vučićevim poltronom Dejanom Ljevnaićem

Zbog ovakvog ponašanja Skijališta Crne Gore, očiglednih opstrukcija projekta jedinstvenog ski pasa i jednostranih odluka koje su u interesu pojedinaca i njihovog profita, Ski centar Kolašin 1450 ove godine neće omogućiti doplatu za korištenje njihovih staza onima koji su kupili promotivni sezonski ski pas  Skijališta Crne Gore. Jer je očigledna želja Skijališta da izbjegnu svaki vid kontrole prodatih ski pasova, kao što im je i do sada bila praksa. Ali tamo gdje imaju lični interes, lako se dogovaraju, što je pokazalo i nedavno potpisivanje ugovora sa svojim starim partnerom Dejanom Ljevnaićem, direktorom Olimpijskog centra Jahorina, i bivšim direktorom Skijališta Srbije koji je ujedno i zastupnik za Crnu Goru Ski Data kompanije za kontrolu prolaza na uspinjače. Tako su prije nekoliko dana u Portonovom, dva direktora, izvršni u Skijalištima Crne Gore Đuro Milošević, i Ljevnaić iz OC Jahorina, potpisali Ugovor o sezonskim ski kartama.

Portal Aktuleno je pisao da od ovog dila Kolašin i Skijalište samo trpe štetu. Kupci sezonskog ski pasa na Jahorini i Kopaoniku dobijaju mogućnost da besplatno skijaju tri dana zaredom na Bjelasici. Kome to odgovora? Jedino turističkim agencijama iz Srbije i vlasnicima privatnog smještaja u Kolašinu. Skijalište Kolašin od ovog poteza ima samo štetu – gužve na Skijalištu i na parkingu, jer turisti sa sezonskim si pasom iz regiona dolaze svojim autima.

Vladimir Martinović i Đuro Milošević: Kadrovi Demokrata koji su učinili sve što je u njihovoj moći da suzbiju svaki vid razvoja u Opštini Kolašin, ali su pri tom odradili odličan posao u zadovoljavanju sopstvenih interesa kroz hotelijersku djelatnost, o čemu ćemo tek pisati

I laiku je jasno da se iza ove odluke nešto „valja“, jer šta bi drugo bio razlog za saradnju sa konkurentnim ski centrima, i odbijanje iste sa partnerima sa kojima dijele staze?  Direktor OC Jahorina je poznati „saradnik“ Skijališta Crne Gore uz brojne afere o kojima su mediji izvještavali.

Ova dva poteza, prvi prodaja promotivnih sezonskih ski pasova kojima omogućavaju pojedinicima iz Kolašina da ih u jeku sezone preprodaju i po cijeni tri puta manjoj od cijene dnevnog ski pasa, i druga da svima koji kupe seoznski ski pas na Jahorini i Kopaoniku obezbijede tri dana besplatnog skijanja u Kolašinu i to u špicu sezone, predstavljaju očiglednu štetu Skijalištu Kolašin i svojevrsnu pljačku u organizaciji Skijališta Crne Gore. Ski centar Kolašin 1450 neće učestvovati u ovim profiterskim potezima uprave Skijališta, pa ove godine na stazama Ski centra Kolašin 1450 neće važiti promotivni sezonski ski pas Skijališta Crne Gore, kao ni poklanjanje besplatnog skijanja kupcima sezonskog ski pasa sa Jahorine, Kopanika…

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve